Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga
Subota 04.Veljača2012 - 09:23* *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Dobrodošli na novi forum Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga.
Ukoliko primjetite probleme u radu foruma, molimo da kontaktirate administratora na email webmaster@zadi.hr
Hvala

Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1] 2
  Ispis  
Autor Tema: POzdrav od mene nove....  (Posjeta: 5366 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Giza
Tek učim pisati...
**

« : Četvrtak 13.Listopad2005 - 14:45* »

Cheesy  Cheesy  Cheesy
POzdrav moji slatki kolege dijabeticari....(zvuci kao neki politicki pozdrav, ujedinimo se iliti zajedno smo jaci  :lol: )

E pa kao i masa ovdje prisutnih i ja bih zeljela pumpu (Imam tip 1 od 1990.g. bez komplikacija -fala Bogu- dajem lantus i 3 put novorapid)
UF UF UF Tony i Desiree blago vama....da mi je bit ko vama!!!! :wink:

Lijecim se kod dr. Manje Prasek i dnevnu sam odradila jos prije nekih 5 godina i svaki put bi ja (kad dodjem na kontrolu u ZG) pokusala s njom na temu pumpa al mi s ecini da ona bas i nije za da ja na to krenem!
Pa sam malo tuzna....a istina da imam hiper ujutro i da zbog nacina zivota nisam vagala hranu vec jako dugo, al zato vjezbam ko mutava i ne jedem sto ne smijem....al opet me pece savjest zbog mene same jer znam da bi mi zivot bio 100 % laksi ako bih imala pumpu....naime svako malo putujem u inozemstvo i nije mi bilo bas jednostavno sveki dan zadovoljiti normu od 1900 kcal....bavim se istrazivanjem i tak to!
I eto sad sam se javno predstavila pa se cujemo!
Pusa ljudiiii :smt061
Evidentirano

...sladak mi je zivot,
    zato me gorcina u njemu ne dodiruje!..."
Desiree
Forumski moderator
Ja znam...

Profil WWW
« Odgovor #1 : Četvrtak 13.Listopad2005 - 22:12* »

Pa evo da ti zaželim dobrodošlicu!  :wave: Nadam se da će ti ovaj forum biti od koristi.Ja sam također postala "slatka" 1990 g.
Mislim da je inz. pumpa kao stvorena za ljude koji puno putuju.Nadam se da si vidjela postove o tome kako možeš nabaviti pumpu: http://www.diabetes.hr/forum/viewtopic.php?t=144 i mislim da moraš biti odlučna ako zaista misliš da bi ti bilo lakše s njom.Zašto dr.Prašek misli da pumpa nije za tebe?
Možda imaš dobru kontrolu dijabetesa pa ne želi ništa mjenjati.
Ja sam htjela preći na Lantus pa mi je dr. savjetovao da ne, jer mi je šećer dobar pa zašto išta mjenjati.
Evidentirano

~~ Desiree ~~
SuperHrvoje
Forumski moderator
Ja znam...

« Odgovor #2 : Petak 14.Listopad2005 - 09:05* »

dobrodosla,
kakav ti je HbA1c ? Cime i koliko se bodes?
komplikacije nadam se da nemas?
 :clap
Evidentirano
Giza
Tek učim pisati...
**

« Odgovor #3 : Nedjelja 16.Listopad2005 - 18:33* »

:lol:
eo malo informacija....
Bodem se 4 put dnevno, prije lantusa i do 6 puta sa insulatardom, a sad mi je terapija 3 puta dnevno novorapid  i prije spavanja leantus!
KOmplikacija nemam (fala Bogu)....a dijabetes imam vec 16 godina, tak da imam staza  Cheesy
Lijecim se kod Dr. Manje Prasek....zavrsila sam Dnevnu bolnicu 2001. i tak nemam puno za ispricat apsolvent sam...puno putujem....to me veseli! Cool
I eto toliko za sada,  :smt061
Evidentirano

...sladak mi je zivot,
cathy
Forumski moderator
Ja znam...

Spol: Ženski

« Odgovor #4 : Ponedjeljak 17.Listopad2005 - 04:16* »

dakle, koliki ti je HbA1c?  Cool

koje podrucje istrazujes?
Evidentirano

Giza
Tek učim pisati...
**

« Odgovor #5 : Srijeda 19.Listopad2005 - 05:46* »

posljednji HbA1c mi je bio 7.9, dakle skoro 8 sto me jako unesrecilo tako da se nadam da ce na iducem mjerenju biti znatno bolji! :oops:

Sto se tice istrazivanja....ponajvise me zanima mikrobiologija, tako da sam i praksu vani radila iz toga.
A trenutno pokusavam (ako nekim cudom s neba) bude moguce...saznati te stupiti u kontakt sa ljudima iz University of Washington-a nesto vise o genetickim terapijama za dijabeticare koja je (cini mi se) jos uvijek u nekoj fazi ispitivanja, ali sam isto tako cula da se uspjesno primjenjuje! Imam za sad tek jednu dorbu poznanicu tamo u samom centru za istrazivanje pa me pozvala da dodjem.....no put je skup, moram oddiplomirat Cheesy , pa cu onda opet put pod noge.....cim nesto saznam (vjerojatno ces ti to vec na netu prije procitat  :lol: ) ja postam!
 :smt039
Evidentirano

...sladak mi je zivot,
Davor
Forumski moderator
Ja znam...

Spol: Muški

Profil WWW
« Odgovor #6 : Srijeda 19.Listopad2005 - 07:30* »

Ono što bi te još moglo zanimati vezano za nabavku pumpe (kad ju toliko želiš) su neke informacije koje mi je dala Martina Martinčić (ili sl.) iz firme koja prodaje pumpe kod nas (Medilab ili Roshe ako se ne varam).
Ona je voljna (naravno) pomoci svakom tko zeli doci do pumpe.
Tvrdi da je puno ljudi iz hrvatske došlo do nje na način koji možda i nije toliko očigledan:
Sastavili su pismo o sebi i dijabetesu, te s njime žicali firme koje nemaju veze s dijabetesom (u ponudi npr) da im doniraju malo novaca. Rezultati su bili iznenađujuće dobri i brzi.

Budući da gospođica doslovce prodaje pumpe u HR, vjerujem da bi ti mogla pomoći u skupljanju novaca, a i da ima iskustva u tome.
Ako ti se čini interesantno, javi pa ću provjeriti točno ime, telefon i slično.

btw. na istoj smo terapiji i ja sam prilično zadovoljan istom, a bogami i Hba1c nam je sličan - tu moramo malo poraditi  :?
Evidentirano
Giza
Tek učim pisati...
**

« Odgovor #7 : Srijeda 19.Listopad2005 - 13:53* »

Hvala na info! :!:
Ma mene muci jedino prehrana, naime....nije meni bed pridrzavati se stvari koje smijem / ne smijem jesti, nego me pati ono da moram jesti i kad'  nisam gladna....pa mi je to jedini problem... kad bi ponekad, npr. za rucak zeljela pojesti samo salatu to nisam u stanju jer moram misliti na hipoglikemije kasnije i kuzim da si mogu smanjiti jedinice inzulina, ali to bas i ne funkcionira u smislu da mi seceri budu idealni cijeli i svaki dan pa mi se iz tog razloga dogadjaju oscilacije i HbA1c 8! A ujedno me pate i hiperglikemije ujutro nakon dorucka.... :shock:
Koliko sam shvatila da ljudi s pumpicama mogu na laksi nacin dovesti oscilacije pod kontrolu i pri tome imati slobodu (pri tome mislim na dijabeticku prehranu, naravno) u velicini i vremenu uzimanja obroka na nacin da im to ne steti toliko ili da im se HbA1c znatno pogorsa!
Ako je to tako, meni bi osobno to bilo veliko olaksanje!
Evidentirano

...sladak mi je zivot,
Tony
Administrator
Ja znam...

Profil WWW
« Odgovor #8 : Srijeda 19.Listopad2005 - 15:23* »

Citat: "Giza"
Hvala na info! :!:
Ma mene muci jedino prehrana, naime....nije meni bed pridrzavati se stvari koje smijem / ne smijem jesti, nego me pati ono da moram jesti i kad'  nisam gladna....pa mi je to jedini problem... kad bi ponekad, npr. za rucak zeljela pojesti samo salatu to nisam u stanju jer moram misliti na hipoglikemije kasnije i kuzim da si mogu smanjiti jedinice inzulina, ali to bas i ne funkcionira u smislu da mi seceri budu idealni cijeli i svaki dan pa mi se iz tog razloga dogadjaju oscilacije i HbA1c 8! A ujedno me pate i hiperglikemije ujutro nakon dorucka.... :shock:
Koliko sam shvatila da ljudi s pumpicama mogu na laksi nacin dovesti oscilacije pod kontrolu i pri tome imati slobodu (pri tome mislim na dijabeticku prehranu, naravno) u velicini i vremenu uzimanja obroka na nacin da im to ne steti toliko ili da im se HbA1c znatno pogorsa!
Ako je to tako, meni bi osobno to bilo veliko olaksanje!

Jesi, pohvatala si sve važno.
Ja osobno imam averziju prema klasifikaciji da neke stvari SMIJEMO a neke NESMIJEMO jesti!
Mi smijemo jesti sve!!!
naravno da postoji i jedan ali....ali to treba preračunati i adekvatno tretirati.
Naravno da ako si planira ici na trčanje poslije podne, neces jesti za ručak samo ono kaj treba, nego češ malo pojačati obrok ugljikohidratima.
Što se pumpe tiće, usudio bi se reći da je to još lakše. Zašto?
Pa kada sam ja prešao na pumpu prešao sam i na drugačiju dijetu, tj na drugačiji izračun. Kod pumpe se računaju samo ugljikohidrati, a sve ostalo ide po starom tj na jedinice po pojedinim skupinama.
Zašto je važno računanje ugljikohidrata?
Kod razgovora s dijabetologom koji ti uvodi pumpu teorijski češ izračunati koliko ti 1 jedinica inzulina skine šećera u mmol/l, zatim koliko ugljikohidrata tretiraš s 1 jedinicom inzulina, tvoje ciljne vrijednosti GUK-a, i još ponešto.
Kod mene stvari stoje ovako:
1 jedinica inzulina za 15g ugljikohidrata
1 jedinica inzulina skida mi GUK za 3,8 mmol/l (najbolja fora za 3,8 skida u roku od 15 minuta, ne za 3,7  ili 3,9, nego za 3.8!!!)

Dobiješ i formulu za računanje, koju mislim da sam već negdje na forumu napisao ali evo je opet.

Ciljana količina GUK-a: kod mene 6 mmol/l
Trenutno izmjereno:     npr 15.5 mmol

E sada, izmjereno minus ciljano je 15.5-6=9.5 što će reći da je previsok GUK za 9.5 mmol/l

E sada 9.5 podjeljeno 3,8 (izračunan korekcijski faktor) daje 2,50 jedinica

Pritisneš na pumpi da ti da 2,50jedinica i za 30-45 minuta mjeriš GUk koji je 6,0!
Nije komplicirano kada se čovik nauči.

Isto tako, ako odlučim pojesti "zabranjenu" MARS čokoladicu, pročitam na pakiranju koliko ima UH (54g UH) pa to podjelim s 15 (15g/1 jedinica inzulina) i dobijem da trebam dati 3,6 jedinica inzulina za čokoladicu....
Za sat-dva moj GUK je...pogađate 6.0 mmol/l

Eto to su neke prednosti!
Evidentirano

:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--
Giza
Tek učim pisati...
**

« Odgovor #9 : Srijeda 19.Listopad2005 - 16:00* »

eo vis super Cheesy  Cheesy
ja bi to!!!!!!!!!!!!
Evidentirano

...sladak mi je zivot,
« Odgovor #9 : Srijeda 19.Listopad2005 - 16:00* »

Evidentirano
Davor
Forumski moderator
Ja znam...

Profil WWW
« Odgovor #10 : Srijeda 19.Listopad2005 - 16:51* »

Tonka, lipo si ti ovo napisao vezano za broj ugljikohidrata na čokoladici Mars, opčenito o broju ugljikohidratima i broju jedinica.
Ajde budi drug pa malo još uljepšaj, doradi i pojasni članak, pa da ga lipo objavimo na naslovnoj stranici. Nešto kao osobno iskustvo s pumpom.
Mislim da je to odlična stvar koja bi mogla dodatno motivirati ljude, a time bi se svidio i našim dragim prodavačicama pumpi  Cool

Kada bismo željeli petljati (znaš mene), tvoj članak bi mogla potpisati Giza. Nešto u stilu: "Imala sam posuđenu pumpu, šećeri savršeni. Uz pravu bazalnu dozu na pumpi sa jednom jedinicom inzulina sam spustila šećer za 2.5 , kupim Mars, pročitam br. ugljikohidrata i voila; šećer 6.5... Pumpu sam morala vratiti...  :( "
Objavi se taj članak u tiskanom Zadiju ili dijabetesu (mislim da bi bio odličan i interesantan, a i Andre se slaže)
i onda sa člankom i pismom se Giza obrati prodavačicama pumpi i firmama. Prodavačice malo spuste cijenu pumpi zbog marketinga (spomene da je to postigla s pumpom XY), firme daju malo para...
I uz malo sreće, pumpa je u Gizinim rukama  :idea:
Evidentirano
Giza
Tek učim pisati...
**

« Odgovor #11 : Četvrtak 20.Listopad2005 - 13:14* »

Davore pravi si.... :smt059
Ja sam ZA!!!!!!!!!!!!!!
Ak treba i slikat cu se pa poslat... Cheesy  Cheesy  Cheesy  :smt039
Zvuci zanimljivo i bilo bi interesantno vidjeti da malo i dijabeticari prosperiraju u medijima...nek se cuje i za nas , da i nama treba pomoci!
Pozdrav Cheesy
Evidentirano

...sladak mi je zivot,
martin
Gost
« Odgovor #12 : Četvrtak 17.Studeni2005 - 10:08* »

Pozdrav svima na forumu Tongue
Evidentirano
Desiree
Forumski moderator
Ja znam...

Profil WWW
« Odgovor #13 : Četvrtak 17.Studeni2005 - 16:12* »

Martine pozdrav!!!  [wink]
Dobro došao na forum! :clap Ne mogu baš reći da sam presretna što nas sve više ima (zbog povećanja broja dijabetičara) ali sam sretna što međusobno komuniciramo i družimo se ako nigdje drugdje onda bar tu na forumu. :clap
Kao novi član napiši nešto o sebi.
Evidentirano

~~ Desiree ~~
martin
Gost
« Odgovor #14 : Četvrtak 17.Studeni2005 - 16:43* »

Hm, da pisem nesto o sebi  i  svom  slddkom zivotu.
Puno  mjesta bi trebalo  Tongue

Slucajno sam nasao forum, pa reko da se registriram  i  malo  
komentiram  neke  nejasnoce.

Oko  pumpe,  prije  godinu dana sam  bio na prezentaciji  iste
kod gos. Tine Martinec  i  nakon uzimanja  podataka
obecala se javiti  nakon konzultacije  sa dr.Prasek
ali  do  danas  se nije  javila  tako da sam  odustao  od pumpe.

Pikam se cetiri puta
i  to je  to
Evidentirano

Održava i administrira TIM STUDIO

Evidentirano
 Str: [1] 2
  Ispis  

Skoči na:  

Ova web stranica ne sadrži potpune medicinske informacije i sačinjena je kao dodatak, a ne kao zamjena za stručnost, vještinu, znanje i procjenu medicinskog osoblja koje se brine o bolesniku niti kao preporuka za bilo koji određeni program liječenja. Niti jedan bolesnik ne bi smio koristiti informacije sadržane na ovoj web stranici za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenog problema ili bolesti bez konzultacije s kvalificiranim medicinskim osobljem.
Pokreće MySQL Pokreće PHP Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga | Powered by SMF 1.1.16. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.199 sekundi uz 42 upita.