Hvala na info! :!:
Ma mene muci jedino prehrana, naime....nije meni bed pridrzavati se stvari koje smijem / ne smijem jesti, nego me pati ono da moram jesti i kad' nisam gladna....pa mi je to jedini problem... kad bi ponekad, npr. za rucak zeljela pojesti samo salatu to nisam u stanju jer moram misliti na hipoglikemije kasnije i kuzim da si mogu smanjiti jedinice inzulina, ali to bas i ne funkcionira u smislu da mi seceri budu idealni cijeli i svaki dan pa mi se iz tog razloga dogadjaju oscilacije i HbA1c 8! A ujedno me pate i hiperglikemije ujutro nakon dorucka.... :shock:
Koliko sam shvatila da ljudi s pumpicama mogu na laksi nacin dovesti oscilacije pod kontrolu i pri tome imati slobodu (pri tome mislim na dijabeticku prehranu, naravno) u velicini i vremenu uzimanja obroka na nacin da im to ne steti toliko ili da im se HbA1c znatno pogorsa!
Ako je to tako, meni bi osobno to bilo veliko olaksanje!
Jesi, pohvatala si sve važno.
Ja osobno imam averziju prema klasifikaciji da neke stvari SMIJEMO a neke NESMIJEMO jesti!
Mi smijemo jesti sve!!!
naravno da postoji i jedan ali....ali to treba preračunati i adekvatno tretirati.
Naravno da ako si planira ici na trčanje poslije podne, neces jesti za ručak samo ono kaj treba, nego češ malo pojačati obrok ugljikohidratima.
Što se pumpe tiće, usudio bi se reći da je to još lakše. Zašto?
Pa kada sam ja prešao na pumpu prešao sam i na drugačiju dijetu, tj na drugačiji izračun. Kod pumpe se računaju samo ugljikohidrati, a sve ostalo ide po starom tj na jedinice po pojedinim skupinama.
Zašto je važno računanje ugljikohidrata?
Kod razgovora s dijabetologom koji ti uvodi pumpu teorijski češ izračunati koliko ti 1 jedinica inzulina skine šećera u mmol/l, zatim koliko ugljikohidrata tretiraš s 1 jedinicom inzulina, tvoje ciljne vrijednosti GUK-a, i još ponešto.
Kod mene stvari stoje ovako:
1 jedinica inzulina za 15g ugljikohidrata
1 jedinica inzulina skida mi GUK za 3,8 mmol/l (najbolja fora za 3,8 skida u roku od 15 minuta, ne za 3,7 ili 3,9, nego za 3.8!!!)Dobiješ i formulu za računanje, koju mislim da sam već negdje na forumu napisao ali evo je opet.
Ciljana količina GUK-a: kod mene 6 mmol/l
Trenutno izmjereno: npr 15.5 mmol
E sada, izmjereno minus ciljano je 15.5-6=9.5 što će reći da je previsok GUK za 9.5 mmol/l
E sada 9.5 podjeljeno 3,8 (izračunan korekcijski faktor) daje 2,50 jedinica
Pritisneš na pumpi da ti da 2,50jedinica i za 30-45 minuta mjeriš GUk koji je
6,0!
Nije komplicirano kada se čovik nauči.
Isto tako, ako odlučim pojesti "zabranjenu" MARS čokoladicu, pročitam na pakiranju koliko ima UH (54g UH) pa to podjelim s 15 (15g/1 jedinica inzulina) i dobijem da trebam dati 3,6 jedinica inzulina za čokoladicu....
Za sat-dva moj GUK je...pogađate 6.0 mmol/l
Eto to su neke prednosti!