Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga
Subota 04.Veljača2012 - 10:04* *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Dobrodošli na novi forum Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga.
Ukoliko primjetite probleme u radu foruma, molimo da kontaktirate administratora na email webmaster@zadi.hr
Hvala

Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: 1 [2] 3 4 ... 9
  Ispis  
Autor Tema: Hrana 'za dijabetičare'  (Posjeta: 33495 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Desiree
Forumski moderator
Ja znam...

Profil WWW
« Odgovor #15 : Subota 08.Srpanj2006 - 00:59* »

Evo jedan link koji bi ti mogao pomoći: http://www.poliklinika-harni.hr/teme/trudnoca/05_dijeta.asp

Prema ovoj literaturi koju ja imam, dnevno možeš pojesti 3 jedinice voća a koliko je to pojedinog voća možeš pogledati ovdje: http://dijabetes.plivazdravlje.hr/?section=prehrana&section_menu=voce
Evidentirano

~~ Desiree ~~
Desiree
Forumski moderator
Ja znam...

Profil WWW
« Odgovor #16 : Subota 08.Srpanj2006 - 01:07* »

Htjela sam spomenuti da sam kupila light čips, nisam ga još probala ali sam primjetila da ima više ugljikohidrata nego obični.
Obični Franckov ima 49,3g a dijetni 58,3g. Eto, ako koga zanima.

Davore, dobra je ova informacija za Coca-Colu. Ja imam problema s traženjem sredstva za čišćenje pečnice pa bi mogla probati s Coca-Colom :lol: .
Inače sam u također u fazi odvikavanja od Coca-Cole light.
Evidentirano

~~ Desiree ~~
Mayaa
Diabetes junior

« Odgovor #17 : Subota 08.Srpanj2006 - 04:48* »

Citat: "Desiree"
Evo jedan link koji bi ti mogao pomoći: http://www.poliklinika-harni.hr/teme/trudnoca/05_dijeta.asp

Prema ovoj literaturi koju ja imam, dnevno možeš pojesti 3 jedinice voća a koliko je to pojedinog voća možeš pogledati ovdje: http://dijabetes.plivazdravlje.hr/?section=prehrana&section_menu=voce

da, pronašla sam ovu dijetu i nastojim je se pridržavat. ali malo me zbunjuje razlika između termina kalorijska vrijednost i indeks zaslađenosti pojedine namirnice.

zanimalo me konkretno, tipa; banane ne smiješ uopće, ali zato po kruškama možeš lupat do mile volje  :lol:

negdje sam pročitala da je npr indeks zaslađenosti lubenice 72, a neki kolačić npr 64.
jel to automatski znači da mi se pametnije napucat kolačićima nego lubenicom, zbunj Huh?
Evidentirano
Desiree
Forumski moderator
Ja znam...

Profil WWW
« Odgovor #18 : Subota 08.Srpanj2006 - 13:13* »

Ja bi ti savjetovala da sve što ti nije jasno pitaš liječnika koji ti vodi trudnoću. Ne znam gdje vodiš trudnoću i da li su te uputili dijabetologu ali mislim da bi ti mogli pomoći u Vuk Vrhovcu ako odeš do njih ili ih nazoveš.
Tamo također možeš nabaviti svu potrebnu literaturu ako ju već nemaš. Ja sam tip 1, bila sam trudna i propisali su mi dijetu od 1800 kalorija ali se je nisam strogo pridržavala jer sam kao dugogodišnji dijabetičar već imala "osjećaj" kako si najbolje uskladiti prehranu i šećere i to mi je dobro funkcioniralo. Sretno!
Evidentirano

~~ Desiree ~~
Mayaa
Diabetes junior

« Odgovor #19 : Subota 08.Srpanj2006 - 17:46* »

i ja sam na toj dijeti od 1800 kalorija. u utorak idem u bolnicu na dva dana napravit još pretraga pa ćemo vidit šta dalje.
sinoć sam pojela jednu kuglicu dijetalnog sladoleda, ma šta da im to značilo  :oops:

to su recimo stvari koje me zbunjuju. šta li znači dijetalni sladoled ?
manje masnoće, šećera ili oboje ?
Evidentirano
Desiree
Forumski moderator
Ja znam...

Profil WWW
« Odgovor #20 : Subota 08.Srpanj2006 - 19:28* »

E vidiš to je problem. Oni samo stave light na proizvod pa si ti misli da li je to manje šećera, masnoće, kalorija... Zato je najbolje kada kupiš proizvod, čitati sastav.
Mislim da se kod light sladoleda radi o šećeru.
Ja sam neki dan kupila Janu s okusom jagode i guave, jer nije bilo obične, i na boci piše light. Sadrži šećer pa mi nije jasno što znači light a to je aromatizirana voda koja sadrži šećer :shock:  :shock:  :shock:
Evidentirano

~~ Desiree ~~
Mayaa
Diabetes junior

« Odgovor #21 : Subota 08.Srpanj2006 - 20:48* »

znam samo da sam ostala  :shock: kad sam vidila da 100 grama slanih štapića sa sezamom ima 490 kalorija  :shock:
Evidentirano
gordan
Ja znam...

Profil WWW
« Odgovor #22 : Subota 08.Srpanj2006 - 21:59* »

Bio sam danas u Getrou. Nažalost light čips nisam našao, ali sam od susjede čuo da ga ima u Dioni (provjerit cu sutra).

Nego, kupio sam tofu... kao zamjenu za tvrdi sir. Ali kad sam ga probao skužio sam da to nije zamjena za sir. Okus mu je  :?  
Što se radi s tofuom? Ovako ga definitivno ne mogu jesti.
Evidentirano
Desiree
Forumski moderator
Ja znam...

Profil WWW
« Odgovor #23 : Subota 08.Srpanj2006 - 23:43* »

Imaš tu http://www.coolinarika.com/ . Upiši u tražilicu tofu i gotovo. Ja sam već prije vidjela nekoliko finih i duže vrijeme se spremam probati tofu ali još nisam.
Ajde javi ako spremiš nešto fino pa ću i ja u šoping.
Evidentirano

~~ Desiree ~~
Gorka
Forumski moderator
Ja znam...

« Odgovor #24 : Nedjelja 09.Srpanj2006 - 10:42* »

ovo s light proizvodima i mene stalno zbunjuje, a za onu vodu s jagodom sam u startu skuzila da ziher ima secera  :wink:

ali zar nije pred tri/cetiri godine bilo donosenje nekog zakona o deklaracijama s kojima su to morali rijesiti. zapravo sam to sve pocela kopcat sad u trudnoci kad malo pazljivije pazim kaj trpam u sebe i niakako da udem u stos koji proizvodadi lazu, a koji ne :roll:

zato se sad po ljeti pridrzavam placa i jedem sto vise home made papice  :headbang:
Evidentirano

*** TIP 3 ****
« Odgovor #24 : Nedjelja 09.Srpanj2006 - 10:42* »

Evidentirano
gordan
Ja znam...

Profil WWW
« Odgovor #25 : Nedjelja 09.Srpanj2006 - 11:43* »

Citat: "Desiree"
Imaš tu http://www.coolinarika.com/ . Upiši u tražilicu tofu i gotovo. Ja sam već prije vidjela nekoliko finih i duže vrijeme se spremam probati tofu ali još nisam.
Ajde javi ako spremiš nešto fino pa ću i ja u šoping.

Mislim za pocetak od tofua probati nesto jednoastavno.
Nasao sam nesto takvo na:
http://www.recipegoldmine.com/tofu/tofu3.html
(jedino sto cu umjesto sjemenki komoraca staviti nesto drugo, mozda kopar, vidjet cu)
Evidentirano
Mayaa
Diabetes junior

« Odgovor #26 : Nedjelja 09.Srpanj2006 - 12:58* »

Citat: "Gorka"
ovo s light proizvodima i mene stalno zbunjuje, a za onu vodu s jagodom sam u startu skuzila da ziher ima secera  :wink:

ali zar nije pred tri/cetiri godine bilo donosenje nekog zakona o deklaracijama s kojima su to morali rijesiti. zapravo sam to sve pocela kopcat sad u trudnoci kad malo pazljivije pazim kaj trpam u sebe i niakako da udem u stos koji proizvodadi lazu, a koji ne :roll:

zato se sad po ljeti pridrzavam placa i jedem sto vise home made papice  :headbang:

ma ovo sa light sad u trudnoći posebno izbjegavam. di god ima deklaraciju, vidiš da su utrpali unutra umjetnih zaslađivača, šta mi izgleda još veći otrov nego maznut nekad nešto fino, ali onako, usitno  :oops:

probaj recimo jogurt sa nekim voćem u blender, kažu da je dobro.
ja se zeznula pa stavila krušku, bljuuuu  :evil:
Evidentirano
gordan
Ja znam...

Profil WWW
« Odgovor #27 : Nedjelja 09.Srpanj2006 - 13:19* »

Evo, isprobao sam recept sa
http://www.recipegoldmine.com/tofu/tofu3.html
Jedino sto sam pekao u tavi na malo malsinovog ulja. Bacio na tofu origano, češnjak, vlasac i kopar.
Ispalo je Ok.
 Nije neki vrhunski kulinarski doživljaj ali je u redu. Dodje kao neka grickalica od tofua. A osim toga vrlo je jednostavno i brzo za napraviti.
Evidentirano
Gorka
Forumski moderator
Ja znam...

« Odgovor #28 : Ponedjeljak 10.Srpanj2006 - 09:12* »

Citat: "Mayaa"
probaj recimo jogurt sa nekim voćem u blender, kažu da je dobro. ja se zeznula pa stavila krušku, bljuuuu  :evil:

thx! na sajetu! sad se samo jos moram nagovorit OPET otic po voce  :roll:  U zadnje vrijeme mi muzic ima ruke do poda od tegljenja, a voce nam netragom nestaje iz fridga  :wink:
Evidentirano

*** TIP 3 ****
Davor
Forumski moderator
Ja znam...

Spol: Muški

Profil WWW
« Odgovor #29 : Ponedjeljak 10.Srpanj2006 - 15:55* »

Što smo se lijepo raspisali :) Samo mi je teško ulovit nit. Taman smislim odgovor, ali dok pročitam do kraja, zaboravim i nađem druge stvari.

No, voda sa okusom Jagode: Light je ovisno o tome s čime ju uspoređujete. Naime, ako ju uspoređujemo s obicnom vodom onda je slatka, ali ako ju uspoređujemo s ostalim napitcima onda nije, ima samo par kalorija. Problem je (ako se ne varam) što dolaze od secera, pa ce se to malo kalorija relativno brzo razgraditi (visok glikemijski index), no globalno gledajuci probao sam ih par puta i meni ne dizu secer. (za razliku od nekih).

Mislim da vecina dijabeticara prolazi tu fazu "dijetalnih namirnica", kada trazimo sve sto je dijetalno, onda to kupimo pa smo sretni. Ja sam prvi bio lud za "inostranstvom" i dugackim policama dijetalnih stvari tamo. No, sada ipak zagovaram drugu teoriju: bolje pola prave Milke sa lješnjacima, nego cijela dijetalna (skuplja i cesto manje fina).

Donedavno sam cak i na biciklu zagovarao obrok - sendvichinu, itd. Sada sam zakljucio da ce me jednako zasititi jedan Sladoled Macho, a puno cu se bolje osjecati i imati više snage za daljnje pedaliranje, dok GUK definitivno nece patiti.

Mayaa: lubenica * možeš i cijelu smazati - ništa strašno

Desiree: trebali bi osnovati grupu podrške za odvikavanje od Coca Cole Light... Moja pravila su: samo izvan Zagreba i ako netko na partyju posebno zbog mene nabavlja Light verziju.. Da ga ne uvrijedim  Cool Ne tvrdim da se uspijevam 100% držati pravila, ali trudim se
Evidentirano

Evidentirano
 Str: 1 [2] 3 4 ... 9
  Ispis  

Skoči na:  

Održava i administrira TIM STUDIO

Pokreće MySQL Pokreće PHP Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga | Powered by SMF 1.1.16. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.208 sekundi uz 41 upita.