Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga
Subota 04.Veljača2012 - 09:36* *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Dobrodošli na novi forum Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga.
Ukoliko primjetite probleme u radu foruma, molimo da kontaktirate administratora na email webmaster@zadi.hr
Hvala

Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: 1 2 [3]
  Ispis  
Autor Tema: pumpa  (Posjeta: 12813 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
tina ri
Ja znam...

Spol: Ženski

« Odgovor #30 : Utorak 31.Oľujak2009 - 16:57* »

Preskupo,preskupo.

A zašto si ti Martin odustao,već kad si išao na prezentaciju?Huh?
Bojao si se da pumpa ne poludi Tongue ili??
Koliko imaš dijab.staža?
Evidentirano
martin
Gost
« Odgovor #31 : Utorak 31.Oľujak2009 - 17:31* »

Na  preporuku  jednog  doktora  iz  V.V.
Jer  da  je  to  neko  dobro  rijesenje  imao bi je  barem  svaki  peti  dijabeticar.
Evidentirano
cathy
Forumski moderator
Ja znam...

« Odgovor #32 : Utorak 31.Oľujak2009 - 18:37* »

Nekima jest dobro rjesenje, nekima nije.

U bogatijim zemljama puno vise ljudi ima pumpu.
Evidentirano

martin
Gost
« Odgovor #33 : Srijeda 01.Travanj2009 - 11:39* »

Bez  obzira  na  bogatije  zemlje,  kad  je  zdravlje  u  pitanju  covjek ne pita
ali  nekako  sam  sigurniji  u  ovaj  "stari"  sistem  laugh
Evidentirano
cathy
Forumski moderator
Ja znam...

« Odgovor #34 : Srijeda 01.Travanj2009 - 13:24* »

Bez  obzira  na  bogatije  zemlje,  kad  je  zdravlje  u  pitanju  covjek ne pita
ali  nekako  sam  sigurniji  u  ovaj  "stari"  sistem  laugh

OK, to je dobro za tebe. Inace, poznajem nekoliko Hrvata na pumpi i sretni su, ali jos vise Australaca s tipom 1 koji su na pumpi i prezadovoljni su. Kod njih je to pokriveno zdravstvenim osiguranjem. Kod njih je omjer takav da je manje ljudi na penovima nego na pumpi. Naravno, ima i onih kojima takva terapija ne odgovara, iz razlicitih razloga.

Evo sta kaze Tony, kako je njemu:

Jel moze netko s iskustvom reci koja je prednost pumpe nad penovima?
Meni to nekako jako neprakticno izgleda, em sto si non stop 'ustekan', em kad se ides kupati moras skidati,
kad trosis nekakav sport opet vjerojatno smeta pa treba skidati, pa ne moze se skidati vise od dva sata...
Da je bar nekakav 'closed loop' onda bi mozda imalo smisla... ovako mi se cini veci teret nego korist (jako subjektivno razmisljanje).
Mislim ono, danasnje igle i penovi su takvi da ih se prakticki ne osjeti tako da se valjda jedina prednost koju, kao netko tko pumpu nikada probao nije, a to je manje uboda, cini gotovo beznacajnom. :(
Probati cu ukratko...:
Prednost je puno bolja regulacija, jer inzulin dolazi cijelo vrijeme u vrlo malim kolicinama, a ne 5-6 puta dnevno u velikim kolicinama. Pumpa daje inzulin svake 3 minute.
Za 90% stvari ne treba skidati. Osim kod kontaktnih sportova.
Takodjer, kada se skida pumpa, skida se sve osim katetera, koji ostaje. Odkopcavanje kod nespretnih traje 2 sekunde, tako o dvosatnom skidanju nema rijeci.
Meni osobno nije nikakav teret, spavanje nije problem, nece ti pobjeci po noci.
Takoder moze se pumpu skinuti 2 sata bez nekih posljedica, tako da je to za neke em sportove sasvim dosta, a sloziti ces se da se niti ne tusiras 2 sata dnevno!
Meni osobno nikada nije bio problem piknuti se, pa nisam niti zbog toga pumpu koristio.
Takodjer, kada predjes na pumpu, tvoja dnevna kolicina inzulina se prepolovi.
Naravno, ima i kontra razloga.
Kada pumpa iz nekog razloga stane, npr zaboravis je ukljuciti, ili  se zastopa kateter (rijetko), onda tvoj organizem ostaje bez inzulina skoro odmah. Nema dugodjelujuceg inzulina da pokrije prekid isporuke.
Od svih terapija koje sam probao  u mom 30 godisnjem stazu, pumpa je najbiolja i najjednostavnija za koristiti.
Naravno, ovo je samo moje mislenje. Treba probati pa vidjeti!

« Zadnja izmjena: Srijeda 01.Travanj2009 - 13:29* cathy » Evidentirano

cathy
Forumski moderator
Ja znam...

« Odgovor #35 : Srijeda 01.Travanj2009 - 13:40* »

Da dodam jos, da ne ispadne da sam apsolutno za pumpu: kao i sve u dijabetesu, smatram da je to individualno. Vecina ljudi koja su probala pumpu, uspjeli su postici bolju regulaciju. Nedostaci pumpe su, pored cijene i troskova koji nikad ne prestaju, rizik da nesto zasteka, i cinjenica da na neke ljude djeluje ogranicavajuce ili cak zastrasujuce to sto su skoro cijelo vrijeme prikopcani na nesto.

Postoje ljudi kojima puno vise odgovaraju zivotinjski inzulini nego ovi moderni. (Pa imaju problem jer se skoro vise ni ne proizvode.) Svatko od nas je prica za sebe. Apsolutno sam za to da imamo izbora.

Ali ocito je da je izbor uvijek uvjetovan i kolicinom novca, pa se i ne moze nazvati pravim izborom.
Evidentirano

martin
Gost
« Odgovor #36 : Četvrtak 02.Travanj2009 - 17:41* »

Hm,  od  starih  injekcija  do  danas  sam  dosta  eksperimentirao
i  neda  mi se  vise.

Bilo  bi  lijepo  da  mladjima  pumpu  osigura  socijalno
Evidentirano
cathy
Forumski moderator
Ja znam...

« Odgovor #37 : Četvrtak 02.Travanj2009 - 22:24* »

Bilo  bi  lijepo  da  mladjima  pumpu  osigura  socijalno

Kod nas to i pokriva HZZO, na prijedlog dijabetologa. S time da dijabetolozi s pravom predlazu pumpu samo za pacijente koji stvarno ne mogu drugacije postici iole dobru regulaciju, naravno ukoliko je pacijent spreman za takvu terapiju i ako je jako motiviran. Ukratko, treba imati jaku zelju, losu regulaciju koja se ne da popraviti igranjem s vrstama inzulina i cescim mjerenjima, i dijabetologa koji je procijenio da bi to moglo upaliti. Mislim da je to u redu, s obzirom na to da i trakica (koje su jeftinije) dobivamo ogranicen broj. Hocu reci, u situaciji kada su sredstva ogranicena, bolje da vise ljudi dobije dovoljno trakica a da pumpu i potrosni materijal dobiju pacijenti koji stvarno ne mogu drugacije.
« Zadnja izmjena: Četvrtak 02.Travanj2009 - 22:26* cathy » Evidentirano

cathy
Forumski moderator
Ja znam...

« Odgovor #38 : Petak 03.Travanj2009 - 11:41* »

E da, u stvari koliko znam, HZZO ne pokriva direktno nabavku pumpe, u Pravilniku i Popisu pomagala spominje se samo potrosni materijal. Znam da su pumpu neki pacijenti dobili bez ikakvog placanja preko bolnice u kojoj se lijece, neki od sponzora, a neki su sami kupili pumpu a potrosni materijal im pokriva HZZO. Ali ne svima. 
Troskovi za materijal koje pokriva HZZO, kad se sve zbroji, podijeli etc. iznose 1709 kn mjesecno.

- Igle+kateteri na razdoblje od tri mjeseca     3900 kn (dakle, 15600 kn godisnje)
- spremnik za inzulin na tri mjeseca                 741 kn               (2964 kn godisnje)
- baterije - godisnja kolicina                              944 kn
- zastitna navlaka za razdoblje od 1 godine     800 kn
- pojas za struk - godisnja kolicina                    195 kn

Ova informacija mozda pomogne nekome tko ne moze dobiti potrosni materijal preko HZZO-a, za orijentaciju. :)

Cijene pumpi samih u ovom trenutku trebalo bi provjeriti s dobavljacima, to stvarno ne znam.
Evidentirano

martin
Gost
« Odgovor #39 : Petak 03.Travanj2009 - 14:27* »

Kad sam ja  bio na  prezentaciji  bila  je  oko  dvadeset  tisuca
danas  su  sigurno  jeftinije

Ovo  gore  je  korisna  informacija,  ali  za  danasnje  vrijeme  zalosna
Evidentirano
Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga
« Odgovor #39 : Petak 03.Travanj2009 - 14:27* »

Evidentirano
 Str: 1 2 [3]
  Ispis  

Skoči na:  

Ova web stranica ne sadrži potpune medicinske informacije i sačinjena je kao dodatak, a ne kao zamjena za stručnost, vještinu, znanje i procjenu medicinskog osoblja koje se brine o bolesniku niti kao preporuka za bilo koji određeni program liječenja. Niti jedan bolesnik ne bi smio koristiti informacije sadržane na ovoj web stranici za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenog problema ili bolesti bez konzultacije s kvalificiranim medicinskim osobljem.
Pokreće MySQL Pokreće PHP Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga | Powered by SMF 1.1.16. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.155 sekundi uz 39 upita.