Nekima jest dobro rjesenje, nekima nije.
U bogatijim zemljama puno vise ljudi ima pumpu.
Bez obzira na bogatije zemlje, kad je zdravlje u pitanju covjek ne pita
ali nekako sam sigurniji u ovaj "stari" sistem

OK, to je dobro za tebe. Inace, poznajem nekoliko Hrvata na pumpi i sretni su, ali jos vise Australaca s tipom 1 koji su na pumpi i prezadovoljni su. Kod njih je to pokriveno zdravstvenim osiguranjem. Kod njih je omjer takav da je manje ljudi na penovima nego na pumpi. Naravno, ima i onih kojima takva terapija ne odgovara, iz razlicitih razloga.
Evo sta kaze Tony, kako je njemu:
Jel moze netko s iskustvom reci koja je prednost pumpe nad penovima?
Meni to nekako jako neprakticno izgleda, em sto si non stop 'ustekan', em kad se ides kupati moras skidati,
kad trosis nekakav sport opet vjerojatno smeta pa treba skidati, pa ne moze se skidati vise od dva sata...
Da je bar nekakav 'closed loop' onda bi mozda imalo smisla... ovako mi se cini veci teret nego korist (jako subjektivno razmisljanje).
Mislim ono, danasnje igle i penovi su takvi da ih se prakticki ne osjeti tako da se valjda jedina prednost koju, kao netko tko pumpu nikada probao nije, a to je manje uboda, cini gotovo beznacajnom.

Probati cu ukratko...:
Prednost je puno bolja regulacija, jer inzulin dolazi cijelo vrijeme u vrlo malim kolicinama, a ne 5-6 puta dnevno u velikim kolicinama. Pumpa daje inzulin svake 3 minute.
Za 90% stvari ne treba skidati. Osim kod kontaktnih sportova.
Takodjer, kada se skida pumpa, skida se sve osim katetera, koji ostaje. Odkopcavanje kod nespretnih traje 2 sekunde, tako o dvosatnom skidanju nema rijeci.
Meni osobno nije nikakav teret, spavanje nije problem, nece ti pobjeci po noci.
Takoder moze se pumpu skinuti 2 sata bez nekih posljedica, tako da je to za neke em sportove sasvim dosta, a sloziti ces se da se niti ne tusiras 2 sata dnevno!
Meni osobno nikada nije bio problem piknuti se, pa nisam niti zbog toga pumpu koristio.
Takodjer, kada predjes na pumpu, tvoja dnevna kolicina inzulina se prepolovi.
Naravno, ima i kontra razloga.
Kada pumpa iz nekog razloga stane, npr zaboravis je ukljuciti, ili se zastopa kateter (rijetko), onda tvoj organizem ostaje bez inzulina skoro odmah. Nema dugodjelujuceg inzulina da pokrije prekid isporuke.
Od svih terapija koje sam probao u mom 30 godisnjem stazu, pumpa je najbiolja i najjednostavnija za koristiti.
Naravno, ovo je samo moje mislenje. Treba probati pa vidjeti!