Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga
Utorak 07.Veljača2012 - 19:11* *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Dobrodošli na novi forum Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga.
Ukoliko primjetite probleme u radu foruma, molimo da kontaktirate administratora na email webmaster@zadi.hr
Hvala

Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 22
  Ispis  
Autor Tema: Predstavljanje novih članova  (Posjeta: 50383 )
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.
lela matijević
Tek učim pisati...
**

« Odgovor #240 : Utorak 09.Veljača2010 - 10:42* »

Dijabetičkoga staža imam 25 godina,zovem se Lela ,nisam dijabetičar ali sam majka dijabetičara. :)
Uključila sam se na ovaj forum zbog potrbe da vidim kako drugi dijabetičari funkcioniraju kao i zbog potrebnih informacija koje život čine lakšim.Moj sin ima dijabetes od četvrte godine života(ima 29 godina),Hb... lažno dobar tj. 6,9 kao rezultat niskog -1 i povišenog -13 šećera. Zasada od komplikacija -bubrezi,ali još u" sivoj "zoni -kažu . Najveći problem je sklonost hipoglikemiji,i nedostatak mjesta za ubod(4 inekcije dnevno).Zanima me insulinska pumpa ,kako funkcionira , kakva su iskustva ,kako ju dobiti...

Hvala ,pozdrav svima :)
Evidentirano
gabriel
Diabetički učenik

Spol: Muški

« Odgovor #241 : Utorak 09.Veljača2010 - 18:07* »

Pozdrav novim članovima!  :W.Evo mi samo čekamo da možemo podijelit s nekim zapažanja,nedoumice...ali ovi stari forumaši nas ostavili na cjedilu. :( Mi smo friški u ovome pa samo čekam da netko napiše riječ-dvije.Eto i mi se bodemo 4puta dnevno i moram priznat da mom Gabrielu to jaaaaaako teško pada.Za pumpu sam čula ali nas to još ne privlači dokle god možemo držat šećere donekle pod kontrolom.Najbolje je da se raspitate kod vašeg dr.i pitate ga za mišljenje.Puno sreće vam želimo i dobri vam šećeri! :bye:
Evidentirano
krcko
Ja znam...

« Odgovor #242 : Srijeda 10.Veljača2010 - 00:45* »

Hb... lažno dobar tj. 6,9 kao rezultat niskog -1 i povišenog -13 šećera.

Draga Lela, secer 13 je visi nego sto bi trebao biti, ali nije razlog za paniku (nego za mirno i stalozeno otici doktoru i vidjeti sto se moze popraviti).
Ali secer 1 je razlog za paniku. Ako se cesto dogadja pod hitno nesto treba mijenjati. Mislim da takve hipoglikemije mogu opravdati uvodjenje pumpe - dijabetolozi i pumperi ce znati.
Evidentirano

Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!
lela matijević
Tek učim pisati...
**

« Odgovor #243 : Četvrtak 11.Veljača2010 - 11:26* »

Hb... lažno dobar tj. 6,9 kao rezultat niskog -1 i povišenog -13 šećera.

Draga Lela, secer 13 je visi nego sto bi trebao biti, ali nije razlog za paniku (nego za mirno i stalozeno otici doktoru i vidjeti sto se moze popraviti).
Ali secer 1 je razlog za paniku. Ako se cesto dogadja pod hitno nesto treba mijenjati. Mislim da takve hipoglikemije mogu opravdati uvodjenje pumpe - dijabetolozi i pumperi ce znati.

Hvala Krcko, upravo se ide doktoru,ali u Osijek,vidjet ćemo kakvo će biti mišljenje.
Očajna sam jer mi je sada puno teže nego dok mi je sin bio dijete. Nije dovoljno discipliniran ,što govori i činjenica da je zadnji put kod dr.Prašek bio 2000.godine. :(
Problem je taj što je ovisan o meni i ja dođem kao spasilačka služba,ali nakon toliko godina
i meni  treba spasilačka služba.Vidim da ste vi svi prekrasni, disciplinirani i odgovorni . Ja sam negdje pogriješila.
Još jednom hvala,malo sam zaboravila gradivo( ECDL) kako se na ovaj način komunicira pa kasno palim.Puno pozdrava i ostanite mi svi tako dobri i krasni :bye:
Evidentirano
krcko
Ja znam...

« Odgovor #244 : Petak 12.Veljača2010 - 00:51* »

Jucer dok sam odgovarao leli pregrizao sam tastaturu (da ne velim jezik). Nisam htio nista napisati o mamama i sinovima, nego samo o GUKovima. Izgleda da ipak nece moci bez toga.

Lela, mislim da bi trebala malo manje brinuti i predbacivati si. Ovo ne pisem iz pozicije roditelja nego upravo sina razmetnoga. Jako mi ide na zivce kada moja mama zaviruje u glukometar i komentira. Nema bas cesto priliku jer ne zivim s roditeljima od 20-i-neke (a secer sam dobio s 30). Vjerojatno bi bilo jos gore da je brinula o dijabetesu u djetinjstvu. A mozda i ne bi, davanje inzulina u biti nije nista razlicito od pranja zubi i ostalih maminskih briga :mig:

Uglavnom, nisam savrsen (samo se rijetko hvalim po forumu koliko sam cokolade smazao), cijenim tudju brigu i pomoc, ali isto tako cijenim toleranciju i prepustanje nekih odluka osobi o kojoj se radi. Ovdje pise nekoliko savjeta za zivot s dijabeticarima. Kao sto vidis, musicave smo biljke Silly face
Evidentirano

lela matijević
Tek učim pisati...
**

« Odgovor #245 : Petak 12.Veljača2010 - 09:44* »

Bok Krcko,
glede odnosa meme i sina u mom slučaju si u pravu, paničar sam,u glukometar ne zavirujem-dovoljno mi je pogledat u oči,uh što to tek iritira. A prebacujem si upravo toleranciju i preuzimanje odgovornosti za desetogodišnji  neodlazak na kontrolu,ja sam ta koja sređuje doznake ,ide kod doktora po recepte za insuline(da mi sin ne čeka ) i upravo sam sada shvatila kad sam pročitala tvoj odgovor koliko sam iritantna i koliko  to smeta.
A i tolerancija ,to nije šutnja,ne suprotstavljane ,pustiti da se radi što ti volja-što ja radim;već prepustiti svakome odgovornost za sebe i svoje postupke.

Hvala ti,morala sam to čuti,pozdrav!
Evidentirano
tia55
Diabetes junior

Spol: Ženski

« Odgovor #246 : Srijeda 24.Veljača2010 - 12:10* »

Bok lela ovako što se tiče pumpe vrlo je dobra u rješavanj problema hipoglikemija ali isto tako potrebna je disciplina jer pumpa po meni daje veću slobodu za vrijeme kada ćemo jesti ali nije čudotvorac jer isto treba paziti što jedemo .Imala sam puno hipoglikemija i isto tako hiperglikemija nakon uvođenja pumpe puno mi je lakše ali ipak treba paziti isto tako otkrivena mi je celijakija koja je ustvari bila glavni razlog hipoglikemijama i zakašnjelim hiperglikemijama.Pozdrav
Evidentirano
steffi
Tek učim pisati...
**

« Odgovor #247 : Ponedjeljak 01.Oľujak2010 - 10:56* »

Dobar dan!Zovem se steffi,dijabetičar od1987g.Rođen 1949 g. dakle spadam među najstarije,po stažu
i po godinama.Trebam mnogo savjeta jer sam novi na kompu,ali ču o tome drugi put.Pozdrav
Evidentirano
cathy
Forumski moderator
Ja znam...

Spol: Ženski

« Odgovor #248 : Ponedjeljak 01.Oľujak2010 - 15:10* »

Dobro nam dosao :)

Jesi li tip 1 ili tip 2? Nadam se da ce ti biti zanimljivo sudjelovati u nasim razgovorima ovdje.
Evidentirano

palčica
Tek učim pisati...
**

« Odgovor #249 : Četvrtak 18.Oľujak2010 - 20:46* »

srdačan  pozdrav... nova sam na forumu ( i nemam pojma kako se koristi al' valjda ću se snaći  Grin ) 21. mi je godina , šećerni sam bolesnik (DM tip I ) od 2000.godine! Regulacija osrednja i nezadovoljavajuća  Undecided ..Zadnji HBA1C (od prije par dana) 9.6 ,  uAlbumini u urinu na 24h 10.90, već duže vrimena imam  kožne promjene na potkoljenicama registrirane kao NECROBIOSIS LIPOIDICA DIABETICORUM. to je ukratko to , ne ponosim se svojom lošom regulacijom i ne brigom o vlastitom zdravlju i vrijeme je da se trgnem (dok ne bude prekasno) , zato tražim vaše savjete i pomoć, lakše je s onima koji to također proživljavaju
Evidentirano
« Odgovor #249 : Četvrtak 18.Oľujak2010 - 20:46* »

Evidentirano
mamicaSlatkica
Diabetes junior

« Odgovor #250 : Nedjelja 21.Oľujak2010 - 22:28* »

Dragi forumaši, pozdrav svima, nova sam u svemu i odmah vam se javljam- prije par dana krvni nalazi pokazali su alarmantno visoku glukozu - 16,9 ( u srijedu sam vadila krv, no do petka poslijepodne nisam bila u gradu pa sam tek tad podigla nalaze ...) ... jučer ujutro bila na hitnoj i natašte mi je opet bilo 16.8 ... Naravno da je to potvrđena dijagnoza samo još neznam koji tip dijabetesa...uglavnom definitivno sam i službeno "slatka".

Spustili su mi tamo šećer inzulinom do oko 6, iako su mislili isti dan me zadržat nije bilo mjesta pa sam otišla doma uz upute kako papati ... Sutra idem u bolnicu pa vam se javim sa izvještajem ( zna li netko kako dugo traju pretrage tj. koliko dana ću biti tamo? ..ili je to ovisno od osobe do osobe..).
Uglavnom, simptome sam imala, o tome ću kasnije, najviše me zabrinulo mršavljenje.
Pojačali su se zadnjih par tjedana no bilo ih je i prije al sam ih pripisivala koječemu drugome ... Jel moguće imati u dužem periodu tako povišen šećer a da osoba na posumnja da nešto nije u redu?
Imam 38 godina, bavim se sportom, ne pijem, ne pušim, nemam problema sa težinom, niskotlakaš sam a koliko znam u obitelji nemam dijabetičare ..no moguće je da ih je ipak bilo al nisu znali ...

Nadam se da ću ( i uz vaše savjete i pomoć također) što prije naučiti ono najbitnije o samokontroli i svemu, znam da se i sa dijabetesom može lijepo i kvalitetno živjeti i zato se nadam da ću uspjeti zadržati vedar duh i optimizam i odlučnost u što boljoj samokontroli.

Zašto mi je nick mamicaSlatkica - zato što me moja kćerkica oduvijek tako zove i tepa mi : mamica slatkica ... sad je nekako to dobilo dvostruko značenje i nijedan drugi nick nije dolazio u obzir :-)

Sad moram ići, javim vam se kad mi dijagnosticiraju koji tip sam ...do tada slatke puse šaljem svima :-)
Evidentirano
krcko
Ja znam...

« Odgovor #251 : Nedjelja 21.Oľujak2010 - 23:25* »

Dobrodosla mamice slatkice!

Moguce je dosta dugo ignorirati simptome, sve dok te ne obore s nogu. Ovdje smo ponesto pisali o tome. Visok secer pravi stetu na dugi rok, mjesec ili dva uz malo srece ne bi trebao ostaviti posljedice (ali godina ili dvije vec moze). Vedar duh nije na popisu dijabetickih komplikacija - ako si ga imala prije, nema razloga da se to promijeni. Imamo srece sto doktori dosta dobro razumiju mehanizam koji se kod nas pokvario i znaju kako nadomjestiti tocno ono cega nam fali.
Evidentirano

mamicaSlatkica
Diabetes junior

« Odgovor #252 : Ponedjeljak 22.Oľujak2010 - 12:32* »

Dobar dan, evo me u bolnici i čekam - nema slobodnog kreveta .Ak se oslobodi koji ostajem ako ne navečer još moram doć primiti inzulin po potrebi ... pa ujutro natrag i onda valjda budem primljena.
Danas sam ujutro imala GUK iz prsta 13,6 za sat dva mi je naraslo do 14 .. primila inzulin i sad čekam ručak...
Znam da nije za zezanciju al mogli bi evo pogađati koji tip dijabetesa imam - nikad prije dakle nisam bila bolesna, niskotlakaš, sitne građe, ne pijem , ne pušim, sportaš, zdravo klopam no doduše voljela sam čvarke s lukom, pršut i tak, tu i tam slaniju hranu al ne previše , ... možda sam neke simptome koječemu drugom pripisivala no u zadnja tri mjeseca počela sam mršaviti, zadnji mjesec brže i došla na eto sad već 49 a tak sam bila sretna kaj sam duže vrijeme bila oko 55 - 57. Visoka sam 167.
Evo maloprije nakon jogurta i šnite kruha ( i inzulina ) imam opet guk 14,4...eh...moram ić..sad će ručak ...ili me budu došli pikat
Evidentirano
krcko
Ja znam...

« Odgovor #253 : Ponedjeljak 22.Oľujak2010 - 15:15* »

Mamice mamice :nono:

Postavljanje dijagnoze preko foruma nije mudra stvar. Ja sam se jucer uspio suzdrzati, a ti sad otvoren vabis...

Iz svega sto si napisala mogla bi biti jedno ili drugo. U svakom slucaju nisi "skolski primjer", s time se vec sada mozes hvaliti Cool Zadaca tvog doktora je dati dijagnozu i odrediti terapiju. Usput ces dobiti sluzbene upute za prehranu koje predstavljaju najmudrije sto ti danasnja znanost & medicina mogu ponuditi. Nista od toga ne bi trebala olako trampiti za nadrisavjete s neta.

Uloga foruma i dijabetickih udruga je da ti pomognu s onih 1000 pitanja koja ces neizbjezno imati kad krenes u "svakodnevni zivot" (iako se za vaznija ne treba libiti gnjavljenja doktora). Vidjet ces da za prehranu zapravo ostaje jako puno slobode, sto otvara nova pitanja i nedoumice. Neka iskustva lijepo je podijeliti s ljudima koji prolaze iste stvari kao ti, a ne samo s onima kojima je to profesija.

Ako bas zarko zelis kladionicu, otvori novi topic s pollom "Koji sam ja tip?" i pocni skupljati uloge. Kad stignu ICE, GADovi i C-peptidi, podijelit ces dobitke i zadrzati 20% za sebe kao pravi bookie :mig:
Evidentirano

Vedran
Ja znam...

Spol: Muški

« Odgovor #254 : Ponedjeljak 22.Oľujak2010 - 17:44* »

Lijep pozdrav slatkoj mamici!
Čisto onak usput, koliko mogu pročitati, tebi bude svejedno koji si tip Grin
Bitno da si vesela i ne vidiš nikakvu tragediju u trenutnoj situaciji. Slobodno se fotkaj za uspomenu na liniju, jer kad ti odrede klopu i terapiju za čas ćeš ti na svoju "sretnu kilažu".
Ovih ćeš dana "priječi" na intenzivno zdravu prehranu, no to ne znaći da ćeš se odreći svojih napasti.
U biti, vidjeti ćeš da dijabetes ne treba primiti kao bolest, već prije kao stil života.

A kad se onda raspišeš s pitanjima... tu smo.

Pozdrav veseloj slatkici!
Evidentirano

Evidentirano
 Str: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 22
  Ispis  

Skoči na:  

Održava i administrira TIM STUDIO

Pokreće MySQL Pokreće PHP Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga | Powered by SMF 1.1.16. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.234 sekundi uz 53 upita.