Ja sam novi ovdje ali da ipak dodam i svoje podatke. HbA1c 14,5% !!! Najvisa vrijednost kod prve dijagnostike 30,4 kapilarno.
Zelio bih dodati samo jedno zapazanje.
Vidim da se ovdje u forumu mjesaju odredjeni pojmovi pa bih pokusao dodati svoja saznanja o toj tematici, po mogucnosti bez da ispadne da pametujem.

U prvom post-u tanjap kaze da idemo ka niskim hemoglobinima. Eto to bas ne bi bilo najbolje jer su hemoglobini crvena krvna zrnca (laicki receno, inace proteini unutar istih) koja su zaduzena za transport kisika iz pluca u ostatak tijela i tako nam to ne bi prijalo kad bi se smanjili. Pretpostavljam da je time bilo misljeno na glykohemoglobin.
Kod zdrave osobe se glukoza veze za ca. 5% hemoglobina u krvi permanentno i to se smatra normalnim (4%-6%). Time se dobiva ciljna ili idealna vrijednost za HbA1c (glykohemoglobin). To ne treba nikako vezivati a ponajmanje mjesati sa vrijednostima mjerenim na "aparatic" iz kapilarne krvi. Postupak se iskljucivo provodi laboratorijski a zanimljiv je zbog toga jer omogucava dugorocno "citanje" pacijenta. Ova zadnja formulacija je naravno malo nategnuta. Naime radi se o tome da se kroz relativno sporu obnovu hemoglobina (8-10 tjedana) dobiva jedna srednja vrijednost na period od od prilike 2 mjeseca koja je neovisna o kratkorocnim usponima i padovima glukoze (unos hrane, spricanje insulina, kretanje, spavanje, ...). Dakle i povremene hipo- i hiper-glikose nemaju veceg utjecaja na HbA1c.
Evo samo jos jedna mala tabela o odnosu HbA1c i prosjecnoj vrijednosti secera u krvi koja se moze iscitati za ca. 2 mjeseca unatrag:
HbA1c (in %) sredjnja vrijednost secera u krvi u mg/dl sredjnja vrijednost secera u krvi u mmol/l
4,7 70 3,9
5,0 80 4,4
5,3 90 5,0
5,6 100 5,6
5,9 110 6,1
6,2 120 6,7
6,5 130 7,2
6,8 140 7,8
7,4 160 8,9
8,0 180 10
8,6 200 11,1
9,2 220 12,2
9,8 240 13,3
10,4 260 14,4
11,6 300 16,7
Napomena: Naravno da novo dijagnosticiranim dijabeticarima sa visokim startnim vrijednostima ispadne prije "stelanja" HbA1c visok.
Dakle vazno je kolika je stalna ili prosjecna kolicina glukoze u krvi jer o tome ovisi koliko se hemoglobina veze za nju.
Nadam se da mi necete zamjeriti,
pozdrav svima.