Cestitam, Tina!
Ovo za secere najbolje da se dogovoris s prof. Djelmisem. Ja sam spustala secer od 9, ali da sam imala vise problema s hipoglikemijama, ne bih to tako cinila.
Uglavnom, preporuka je da secer ne smije ici preko 7.8 mmol/L, i to kad je najvisi, dakle sat nakon jela. A sad, kako to tocno postici, to je druga prica i moze se veoma razlikovati od trudnice do trudnice.
Ja sam znala pojesti manje ugljikohidrata za jedan obrok, pa onda ostatak pojesti kasnije, kad se spusti onaj prvi skok nakon jela.
Takodjer, da sprijecim hipoglikemije, izbjegavala sam davanje velikih doza inzulina jednokratno, ako je potrebno piknula bih se vise puta (dakle, bolje je 3-4 puta po 2-3 jedinice, nego odjednom 12 - brojevi su proizvoljni). Medjutim, sve su ovo detalji koje definitivno treba raspraviti s doktorom.
Savjet koji mogu dati bez zadrske: cesta mjerenja secera. Zapisuj, analiziraj, usporedjuj s dozama i hranom... i sve tako.
Sto se tice okuliste, nisam sigurna kako je za vanjske pacijentice. Ja imam svoju doktoricu na V. Vrhovcu i njoj sam isla na kontrole i za vrijeme trudnoce. Tako i ti mozes ici svome dr u Rijeci, a ako netko ovdje odluci da ti treba dodatni pregled, to je izvedivo.
U Petrovoj ce ti raditi sve laboratorijske nalaze (iako je dobro da vec sad napravis barem HbA1c u Rijeci), 24-satni urin takodjer. Pratit ce ti secere preko profila, eventualno uvoditi promjene u terapiju, raditi ginekoloske preglede, cervikalne briseve te urinokulturu. Profesorica Ivanisevic obicno prati razvoj bebe ultrazvukom.
Cuvaj se i sretno