Imala sam ja takvu situaciju, u neproliferativnoj fazi je bilo i laserom je zapecaceno to sto je curilo. Desilo se nakon nekih 15-16 godina dijabetesa, a regulacija mi je znala biti svakakva. Imala sam i nesto hipertenzije i tak.
Kad je doslo do faze da idemo na laser, bila sam prilicno preplasena, svaki odlazak oftalmologu na kontrolu retine bio mi je stres. (Doduse, i sad se bojim ali ipak neusporedivo manje.) Sad se vise ne sjecam koliko sam tocno laserskih intervencija imala, ali sve skupa se protegnulo na par godina (oba oka su bila u igri). Medjutim, ni u jednom trenutku nije bilo "ozbiljno" na nacin da pomislim "eto ga, sad ce se desiti ablacija, gotovo je", uvijek bih od svoje oftalmologinje dobila razumno objasnjenje zasto je laser potreban. Nije me tjesila ni pricala bajke, ali nekako su njene racionalizacije djelovale smirujuce na mene. Tada sam poradila na regulaciji (ne idem vise preko 6.2 s HbA1c. najmirnija sam kad sam ispod 6), jedno vrijeme sam uzimala i ACE inhibitore (zbog tada prisutne mikroalbuminurije ali to je djelovalo i na tlak) i sve skupa se smirilo.
Dakle, sve skupa pocelo je 2001., isla bih na kontrolu svakih 4-6 mjeseci (moguce je da je bilo i cesce, moram vidjeti u papirima), nekad bi sve bilo mirno, a nekad bi trebalo jos malo pecatiti. Zadnji laser imala sam 2004. Nakon toga, planirala sam trudnocu, pa sam dodatno "zategnula" regulaciju, ali i prestala uzimati lizinopril.
Trudnoca je stanje kada moze doci do (najcesce prolaznih, ali ipak!) pogorsanja retinopatije, pa sam tad jos cesce isla na kontrolu. I sve je bilo stabilno i potpuno bez incidenata, iako sam bila spremna na svakakve scenarije.
Sad sam stabilno, idem na kontrolu retine dva puta godisnje.
E sad, svaki je pacijent prica za sebe, naravno da se stvari uvijek mogu ruzno zakomplicirati, ali treba ostati priseban i realan. Ako imas dobru regulaciju glikemije i stabilne secere, ne postoje nikakve druge bitne komplikacije, nemas hipertenzije, imas dobrog i pouzdanog lijecnika... nekako mislim da imas osnova nadati se da ce stvari biti OK. Pripazi na kvalitetnu prehranu, da se ne dese neke hipovitaminoze, anemija i slicno... i cuvaj se.