Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga
Subota 04.Veljača2012 - 10:07* *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Dobrodošli na novi forum Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga.
Ukoliko primjetite probleme u radu foruma, molimo da kontaktirate administratora na email webmaster@zadi.hr
Hvala

Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: 1 [2] 3 4 ... 8
  Ispis  
Autor Tema: Diabetes mellitus u trudnoći  (Posjeta: 14175 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
friky
Diabetički wannabe

« Odgovor #15 : Četvrtak 15.Siječanj2009 - 15:32* »

postoji li kakva skracenica za to??jer mi nista takvo ne pise medu nalazima
Evidentirano
cathy
Forumski moderator
Ja znam...

Spol: Ženski

« Odgovor #16 : Četvrtak 15.Siječanj2009 - 16:00* »

Skracenica je C-peptid  Grin Pretpostavljam da su ti to radili, ali mozda nije izlistano na papirima koje si ti dobila.

Nevezano za to - u svakom slucaju mislim da je dobra ideja da navratis malo u Zagreb, mislim sad u trudnoci, kod profesora Djelmisa, cak i ako si zasad zadovoljna regulacijom.
Evidentirano

friky
Diabetički wannabe

« Odgovor #17 : Četvrtak 15.Siječanj2009 - 18:13* »

Mislis da mogu samo tako zvat i naruciti se iako sam iz rijeke??
Strah me sta bi mi rekao.... Embarrassed
Imas ti kakav kontakt??
Evidentirano
cathy
Forumski moderator
Ja znam...

« Odgovor #18 : Četvrtak 15.Siječanj2009 - 20:09* »

Naravno da mozes doci u Petrovu, tu je Referentni centar za dijabetes u trudnoci, i tu dolaze trudnice iz cijele Hrvatske.

Ovdje je vec jedna trudnica pitala isto sto i ti:

http://diabetes.hr/Forum/index.php/topic,487.0.html

Moje osobno iskustvo je drugacije, ja sam se pojavila osobno u Petrovoj jer zivim u Zg, pa mi je profesor Djelmis rekao kada da dodjem s uputnicom, itd.

Najbolje da ih nazoves, nadam se da mozes pronaci broj na linku koji sam stavila. Ovo je broj centrale u Petrovoj: 01 4604 646, ako ides preko centrale, trazi da te spoje s PT1 i tko god ti se javi reci da imas dijabetes odnedavno i da si u medjuvremenu ostala trudna i da zelis doci tu na pregled. Ako te naruce da dodjes tu, trebas donijeti uputnicu od svoga ginekologa. Oni ce te zadrzati barem jedan dan, radit ce ti profil secera i masu drugih laboratorijskih pretraga, i svakako ultrazvuk i sve sto smatraju potrebnim. Ako je sve OK, brzo te puste, neke trudnice ne leze dulje od jednog dana. Koliko znam, vas "vanjske" (ne iz Zg) obicno narucuju svaki mjesec tako po dan-dva ako je sve ok, i onda opet pri kraju trudnoce obicno tjedan-dva sve do poroda. 

Nemoj strahovati da ce itko smatrati da ne trebas doci tu, mislim da je bas obrnuto. Koliko znam preko jedne prijateljice iz Bosne, mozes doci i privatno na jedan pregled kod prof. Djelmis i Ivanisevic, a onda se usput i dogovoris za Petrovu. Oni rade u jednoj privatnoj poliklinici u Zagrebu, naci cu ti kontakt ako zelis. 
« Zadnja izmjena: Četvrtak 15.Siječanj2009 - 20:18* cathy » Evidentirano

friky
Diabetički wannabe

« Odgovor #19 : Utorak 27.Siječanj2009 - 20:35* »

Ciao Cathy!!!
Eto napokon mi je postom stigao nalaz c-peptida, pise slijedece :         0=220
                                                                                       120 min=605
posto mi nema tko obijasniti trenutno, da li mi mozes please malo razjasniti?? da li je to nataste i nakon klope ili?? jel to znaci da ipak moje tijelo jos stvara inzulin ali nedovoljno?? Hvala.
Evidentirano
cathy
Forumski moderator
Ja znam...

« Odgovor #20 : Utorak 27.Siječanj2009 - 22:00* »

Nisam medicinar i nisam kompetentna za tumacenje nalaza, ali koliko se kuzim ovo znaci da imas jos svoga inzulina. Doduse, ne znam koje su ovo jedinice. Za direktnu potvrdu o kojem tipu dijabetesa se radi treba napraviti i neka antitijela.
U svakom slucaju, u ovom trenutku nije bitno koji si tip, jer su i ciljevi i terapija u trudnoci isti.
Drago mi je da si se javila, i nadam se da trudnoca fino napreduje i da su ti seceri dobri.
Evidentirano

friky
Diabetički wannabe

« Odgovor #21 : Srijeda 28.Siječanj2009 - 14:08* »

Hei hei, i meni je drago da postoji netko koji mi pomaze....hehehe
uglavnom seceri su mi ok, iako zadnja dva dana imam neke male oscilacije, ali se nadam da nece jako skoditi bebi, to mi je najveca preokupacija svaki put kad cekam rezultat na aparaticu..
radili su mi i ta neke mikrosomalna protutijela, oni su mi 10.3 a vrijednosti idu od 0-35
pusa i pozdrav za sada....
Evidentirano
friky
Diabetički wannabe

« Odgovor #22 : Srijeda 28.Siječanj2009 - 17:42* »

Neznam na kojoj temi bi postavila pitanje jer po datumima su sve daleke, pa cu ovdije..
Jucer sam imala hipo na 2,1...imala sam trnce u jeziku i usnicama, kao daa mi sve trne, da li je to jedan od simtoma hipa Huh? nisam ga nikad do sada imala   Huh?
Evidentirano
cathy
Forumski moderator
Ja znam...

« Odgovor #23 : Srijeda 28.Siječanj2009 - 19:12* »

Da, da, to ti je tipicna hipoglikemija, nista strasno. Uzmi malo zasladjenog soka.
Evidentirano

tina ri
Ja znam...

« Odgovor #24 : Ponedjeljak 16.Veljača2009 - 10:43* »

Evo samo jedan savjet za friky,pošto vidim da si iz Rijeke,nebi ti preporučila da ovdje vodiš trudnoću,niti da ovdje rodiš jer imam pregrozna iskustva sa doktorima u riječkoj bolnici,hoću reći da oni nemaju pojma kako voditi trudnoću žene sa dijabetesom.Obavezno se naruči u petrovu,ako još nisi,tamo češ barem biti sigurna da si u rukama stručnjaka.Ja sam rodila dvoje djece u rijeci,a imam samo jedno.Prvo je jedva preživjelo,sve je u redu hvala bogu,a drugo je živjelo 5 dana i tragično se završilo,sve zbog grešaka naših "dragih"doktora.Ne želim ta plašiti,samo ti dati savjet da trudnoću predaš u ruke stručnjacima,a ne da riskiraš kod ovih naših praznoglavaca,dr.prodan,dr.sindik,dr.frančišković,da ti ne nabrajam dalje svi se oni prave pametni,a neznaju čak ni to da bi se dijabetičarka trebala poroditi dva tjedna ranije,pogotovo ako je beba velika kao što je to bilo u mom slučaju,nego su čekali da mi krenu prirodni trudovi dva tjedna NAKON termina...REZULTAT:porođaj 12 sati,beba 5.700 kg,PRIRODAN porod.KATASTROFA.Srećom na kraju je ipak završilo dobro.Mia nije imala nikakvih drugih mana,jedino što su joj uništili lijevu ruku jer su je vukli za nju da bi mogli meni pomoći da se porodim.Moram napomenuti da mi od početka poroda pa do samog kraja nitko nije izmjerio šećer pa čak ni pitao ništa u vezi dijabetesa.ja sam ga sama 2 sata nakon poroda izmjerila i bio je 32.0.ma šta da kažem više.Drugo dijete nije preživjelo,o tome ću pisati nešto kasnije......
Evidentirano
« Odgovor #24 : Ponedjeljak 16.Veljača2009 - 10:43* »

Evidentirano
cathy
Forumski moderator
Ja znam...

« Odgovor #25 : Ponedjeljak 16.Veljača2009 - 13:20* »

tina, rasplakala sam se :(
Evidentirano

tina ri
Ja znam...

« Odgovor #26 : Ponedjeljak 16.Veljača2009 - 19:00* »

Da,da,mislim da ja imam najgore dvije priče o mojim trudnoćama,ovdje na forumu.O svima sam pročitala sve,vidim da su sve slatke cure imale uspješne trudnoće,porode i zdravu dječicu.Čestitke svim hrabrim mamama! :) Druga trudnoća desila mi se neplanirano i kada sam saznala,odlučila sam da idem voditi trudnoću u Zg.Ali moja gin. i dijabetolog su me uvjerile da to nije potrebno,da će se ovaj puta svi potruditi više oko vođenja moje trudnoće i da će sve biti ok.Šećeri su u početku trudnoće bili jako dobri,hb cijelu trudnoću od 5 do 6.5.Imala sam dosta hipoglikemija pa mi je moja dok. rekla da si to nikako ne dozvoljavam...rađe nek mi bude viši nego niži.Tako da sam ga ja više držala na 8,9,10,pa i više kada bi išla u grad ili negdje,jer je tako rekla teta dok.dijabetolog,da se razumijemo.Uglavnom trudnoća je prošla jako dobro,super sam se osjećala,na ultrazvučnim pregledima sve super.Dvadesetak dana prije termina kod ginićke na pregledu govori mi da je beba jaaaaaaaaaaako velika,da idem kući i da dođem kod nje za 10 dana.Ja je molim da mi da uputnicu za bolnicu,nakon pola sata nagovaranja daje mi je i umjesto pozdrava dobacuje:"TAMO ĆEŠ LEŽATI BEZVEZE DO PORODA,BOLJE BUDI DOMA."Sljedeći dan ujutro odlazim u riječko rodilište,zaprimaju me u bolnicu,pregledi simo,tamo,sve u redu,govore mi da je beba MALO veća i da će mi u 39-om tjednu inducirati porod.Ja ih preklinjem,molim da mi naprave carski,s obzirom na komplikacije iz prve trudnoće,ma kakvi ne žele ni čut,govore mala zaboravljaš da smo mi ovdje doktori i da mi znamo najbolje.TERMIN PORODA:17.07.,a mene 29.06.počnu hvatati trudovi.30.06. ujutro odlazim u rađaonu sa vrećicom punom bombona,da mi šećer ne padne,jer njih tamo nije briga i nakon pola sata žestokih trudova rodim dečkića 5 kg,vaginalno,apgar ocjena 9/10,korigirana hipoglikemija,dijete mi stave na prsa govore da je sve super i nose dijete na odjel intenzivne njege.Sljedeći dan odlazim kod svog djeteta dojim ga i razgovaram sa doktorom koji mi govori da dijete ima jako malu srčanu manu koja nije za zabrinjavanje,koja će se tokom mjesec dana vratiti u normalu........sledeći dan na intenzivnoj strka,zbrka,svi lete oko mog djeteta,nitko ništa ne govori,ja padam u nesvijest,budim se i govore mi da je dijete prevezeno u dječju bolnicu,mora na operaciju,nešto se dešava u trbuhu,zovem muža, on već sve zna, bebi je puklo crijevo i nezna se dal će preživjeti.ja plečem,derem se i tresem,zovem doktore da mi daju nešto za smirenje,nitko me ne j... 5%.zovem muža da dođe po mene,odlazim bez pozdrava.Dolazim u dječju bolnicu i pričam sa doktorom koji je radio operaciju.TOTALNI ŠOK:dijete je imalo srčanu manu i suženu glavnu žilu aortu na jednom mjestu koja je izazvala smanjen dotok kisika do djetetovih organa tako da su crijeva popucala,vitalni organi se oštetili,sadržaj crijeva se razlio po tijelu i beba je dobila sepsu.Šanse da će dijete preživjeti su 1:10000000,nikakve.Dva najgora dana u mom životu koja su trajala kao vječnost,puna plača,plača i samo plača i onda na kraju kasnovečernji poziv gotovo je,kraj,njega više nema.50% je kriv moj nekontrolirani dijabetes,a 50%doktori koji nisu uopće reagirali na njegovu srčanu manu koja se je u početku mogla na vrijeme liječiti tako da do komplikacija uopće nije trebalo doći.Zato ne preporučujem nikome,niti jednoj slatkoj budućoj mami da ne vode trudnoće kod neiskusnih liječnika,jer svašta se može dogoditi.Meni je samo žao šta nisam poslušala sebe i otišla u petrovu,i šta nisam prije znala za ovaj forum iz kojeg sam mogla naučiti puno važnih stvari,koje mi prije nitko nije niti spomenuo.
Evidentirano
cathy
Forumski moderator
Ja znam...

« Odgovor #27 : Ponedjeljak 16.Veljača2009 - 22:00* »

Andjeli ga cuvali, tina... uzasno mi je zao zbog svega sto si prosla.

Vezano za srcane probleme koje mogu imati bebe majki dijabeticarki: kad sam bila negdje na pola trudnoce, profesorica Ivanisevic mi je preporucila da odem na fetalnu ehokardiografiju, tj. ultrazvuk srca fetusa, kod profesora Malcica na Rebru. Malko sam se uspanicila jer sam pomislila da je nesto "vidjela", ali ona me razuvjerila, i shvatila sam da nemam sto izgubiti, a informacija o eventualnim problemima moze biti korisna, u smislu da se po porodu dijete odmah lijeci. Pa sam smireno docekala datum kada sam narucena, i otisla na pregled. Profesor me jako dugo pregledavao, i danas, nakon skoro tri godine sjecam se svakog detalja na stropu ordinacije... na kraju me opet pitao "A zbog cega su vas uopce poslali meni?" na sto sam odahnula jer sam shvatila da je vjerojatno sve u redu - i bilo je. Nakon toga smo razgovarali, pitala sam ga o vezi izmedju dijebetesa majke i problema s bebinim srcem.

Rekao mi je da postoje dva osnovna uzroka za srcane pogreske kod beba majki dijabeticarki:
1. problemi pri organogenezi, tj. problemi s gradjom srca do kojih moze doci u prvom trimestru zbog nereguliranih secera
2. problemi koji se razviju obicno u trecem trimestru, kada je srce vec formirano ali zbog visokih secera koji dolaze do bebe i na koje ona reagira luceci inzulin, taj secer pretvara se u glikogen koji se moze taloziti u stijenkama srca, zadebljavajuci ih i otezavajuci rad srca.

Ovo je naravno moje laicko tumacenje, nadam se da nisam rekla nista pogreno....a pozadina je vjerojatno kompliciranija.

Profesor Djelmis kaze da nizak secer nece skoditi bebi, ali ne dozvoljava secere vise od 8. Vecina trudnica koje sam upoznala nije imala HbA1c visi od 5.8 npr... a bilo je puno cura s hemoglobinom od 4.5, meni je u jednom trenutku cak bio i 3.9

Grozno je sto nisu ranije primijetili da su ti seceri u stvari visi nego sto je preporucljivo za trudnocu, i sto nisu reagirali. Ili te barem poslali tamo gdje bi ti mogli pomoci. Drzi se.
Evidentirano

tina ri
Ja znam...

« Odgovor #28 : Utorak 17.Veljača2009 - 13:54* »

E draga moja cathy,da je mene barem netko uputio na nekakve pretrage da se provjeri dali je sve sa bebom u redu dok još nisam rodila,ali kažem ti nitko ništa samo su govorili da je sve u redu,da se ne brinem.Meni je dok. koja je radila obdukciju na djetetu rekla da je dijete bilo praktički zdravo i da je ta srčana mana bila toliko sitna,ona je nastala u prvom trimestru trudnoće,da je za začuditi se kako je ona izazvala tolike probleme.Trebalo je samo na vrijeme reagirati,čim se rodio dati potporu cirkulaciji koja je bila oslabljena
zbog sužene žile aorte.I naravno da su se onda zbog oslabljene cirkulacije oštetili drugi organi.                                                                                                                                                                         Jednom prilikom kada sam pitala dijbetologa da mi objasni zašto je bolje malo viši šećer nego niži,ona je rekla zamisli da ti padne šećer jako pa da padneš i razbiješ se.........................a nije mi rekla kako visoki šećer može oštetiti organe mom djetetu..............za poludit..............ja neznam u biti kako je to uopće moguće održati šećere ispod 8 u trudnoći,meni je zadnja 2 mjeseca šećer užasno divljao,ali mi nitko nije niti predlagao neke druge inzuline niti povećavao doze,to sam sve ja sama od oka radila.primala sam humalog i humulin N.Nekad bi mi ujutro bio npr.5,dam si 14ij.inzulina,pojedem šnitu crnog kruha i 1 hrenovku a šećer nakon sat vremena 20.ja sam ludila doma,mjerila šećer po 15 puta na dan,ali regulacija katastrofa,a pomoći niotkuda..............

Sta su vama stalno šećeri bili ispod 8,nikad nisu niti prešli malo gore???Ja planiram još jednu trudnoću i to uskoro u 4-om mjesecu,ja sam onako malo neustrašiva,ništa me nemože poljuljati jer jakoooooooooooooo želim još jednu bebu.Sve sam pretrage napravila:nema znakova dijabetičke retinopatije,hb mi je 6.2,bubrezi u redu,sa ginekološke strane sve u redu.Najviše me je strah te prehrane kako to uskladiti sa inzulinom da šuk ne skače.Jer i sada kada nisam trudna ako mi šećer skoči na 9,ja sam gotova,odmah dajem korekcijske doze.................
Ti si napisala da ćeš ostati na jednom djetetu,a imala si lijepu trudnoću šta ne?Huh?Huh?Huh?Huh?Huh?
Dosta ti je jedno ili neki drugi razlog??
Puno ti hvala na tvojim objašnjenjima,sve si točno napisala,znam,jer sam već o tim posljedicama čitala na jednoj inter.str.
Pozzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
Evidentirano
cathy
Forumski moderator
Ja znam...

« Odgovor #29 : Utorak 17.Veljača2009 - 16:03* »

O da, moze se imati secere stalno ispod 8, cak i ispod 6. Ja imam dijabetes od 1985., imala sam razlicitih faza u smislu reguliranosti, nisam bas cijeli zivot bila poster girl. Za trudnocu sam se spremala, imala sam relativno dobre secere i HbA1c oko ili ispod 6% nekih godinu dana unaprijed, ali kad sam ostala trudna, to sam sve jos postrozila. Sve snage usmjerila sam ka postizanju cilja da imam secere kao da i nisam dijabeticarka. Naravno, nije svakome jednako lako postici to, plus uvijek postoji ogranicenje zbog straha od ozbiljnih hipoglikemija. Takodjer, mislim da sam imala srece da u zadnjem trimestru nisam imala ono tipicno pogorsanje secera, odnosno drasticno povecanje potrebe za inzulinom, plus muz mi je jako pomagao u svakom mogucem smislu, ali narocito u brizi oko secera. Cesto sam se mjerila, ali jos vaznije, znala sam sto i kako s tim brojkama. Moram reci da me i tijelo nekako slusalo. Tako da sam prof. Djelmis sa mnom nije imao puno posla, moje su kontrole bile uredne i sve je teklo glatko. Ali znala sam koji su njegovi kriteriji i toga sam se drzala. Da sam imala problema u ostvarivanju tih ciljeva, naravno da bih dobila pomoc i savjet od njega i njegovog tima... istina, na kontrolama me dr. Blajic znao malo spotati zbog preniskih secera, ali moram reci da sam i tu imala srece, nijednom nisam pala u jaku hipoglikemiju. Odnosno, bile su dvije malo teze situacije, sto je sasvim izdrzljivo. Mislim da sam ipak mogla drzati secere i mrvicu visima, nikome ne preporucujem takvo pretjerivanje u snizavanju jer stvarno nije potrebno a nosi sa sobom rizik. 

E sad, savjet, vezano za tvoje buduce planove:

Javi se u Petrovu radi  prekoncepcijske obrade. Trebas doci na par dana na odjel PT1, tu se uzme anamneza, naprave sve moguce pretrage. Nakon toga, ako dobijes zeleno svjetlo, ides u trudnocu. Kod mene je slucajno ispalo da sam na obradi bila u listopadu, a onda se pojavila u studenom trudna  Grin I bilo mi je uzasno simpaticno kako se profesor od srca nasmijao na to. "Vec...? Pa cestitam."
Evidentirano

Evidentirano
 Str: 1 [2] 3 4 ... 8
  Ispis  

Skoči na:  

Održava i administrira TIM STUDIO

Pokreće MySQL Pokreće PHP Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga | Powered by SMF 1.1.16. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.2 sekundi uz 49 upita.