Dio dijabeticara s tipom 2 koji ipak trebaju inzulin izvana nije veliki. Ali eto, samo sam htjela reci da dijagnoza tipa 2 ne podrazumijeva da nije potrebna inzulinska terapija.
To nisam znala jer sve koji znam da su dijabeticari ili su na inzulinu ili su samo na tabletama.
Pitala sam ja, ali nitko mi nije znao odgovoriti jer nitko zapravo od njih ne zna u koju skupinu hrane soja pripada. Pa sam sama, ne budi mi lijeno

, potrazila na internetu. Soja iako je mahunarka/zitarica pripada u zamjenu za meso. Zasto? Jer ona sadrzi vise od 50% bjelancevina. I izgleda da to sto su te bjelancevine psenicne nema nikakve veze. I kao takvu ju koristim. Znaci uz nju jedem i ukljukohidrate, samo u nanjoj kolicini. A seitan se pravi od tamnog brasna i vode, no on se ispire i sav skrob iz brasna odlazi ospiranjem. Tim postupkom ostaju samo psenicn bjelancevine i svega 2g ukljikohidrata na 100g seitana. Jedino nisam nista takvo uspjela naci za tofu, ali isprobat cu ga na sebi pa cu vidjeti.
Gore u jednom postu sam rekla da sam semi vegetarijanac, sto znaci da povremeno jedem i meso, ali jako rijetko. Vegani su ti koji ne jedu ni mlijeko ili mlijecne preradjevine kao ni bilo sto zivotinjskog porijekla.
Ja mlijeko i mlijecne preradjevine obozavam i ne bih se mogla toga odreci. Svako jutro popijem salicu mlijeka, a navecer pojedem jogurt sa kokosom. Do sada nisam primijetila da mi nesto znatno podigne secer. Dobro, sinoc sam pojela tijesto koje je ostalo od rucka pa je jutros na taste bio 9,4.

(2 sata nakon vecere je bio 8,0) Ali to samo znaci da cu tijesto morati izbaciti ili ga stvarno jako rijetko jesti.
Posto sam tek prije 5 dana izasla iz bolnice, jos isprobavam kako koja kombinacija soje i opcenito namirnica utjece na moj secer. Do sada sam probala sojine ljuskice i nije bilo velikog povecanja (osim zbog tijesta iako je bilo od durum psenice). Probala sam i seitan i nije bilo nikakvog znatnog povecanja.