Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga
Subota 04.Veljača2012 - 09:34* *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Dobrodošli na novi forum Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga.
Ukoliko primjetite probleme u radu foruma, molimo da kontaktirate administratora na email webmaster@zadi.hr
Hvala

Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Tzv. operacija 'gastric bypass' potpuno lijeci dijabetes 2 !!!!!!!  (Posjeta: 2368 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
melitus
Tek učim pisati...
**

« : Utorak 26.Svibanj2009 - 03:15* »

Danski lijecnici su uspjeli tzv. opercijom 'gastric bypass' koja se primjenjuje na pretilim osobama sa najmanjim  BMI 40 (za dijabeticare je ta brojka 35),  potpuno od dana do dana izlijeciti dijabetes 2! Operacija 'gastric bypass' salje hranu na zaobilazni put pored zeludca/crijevnih kanala i pomaze pretilim osobama da jedu manje a da ipak ne osjecaju glad.
Sad se pokazalo da ta operacija lijeci i dijabetes 2. Vec jedan dan nakon operacije pacijenti ne trebaju vise koristiti nikakav lijek za dijabetes 2 i mogu odmah poceti novi zivot bez dijabetesa 2!

Od 300 operiranih osoba njih 30 je imalo dijabetes 2 i kod njih 29 diabetes 2 se vise nije pojavio. Lijecnicima jos nije jasna povezanost te operacije sa potpunim izlijecivanjem od dijabetesa 2. Kad bude, vjerojatno ce pronaci nacin da usavrse tu operaciju posebno i za nas obicne dijabeticare.

Evidentirano
cathy
Forumski moderator
Ja znam...

Spol: Ženski

« Odgovor #1 : Utorak 26.Svibanj2009 - 07:55* »

Mozes li, molim te, staviti otkud je ovo kopipejstano? Link bi pomogao...

Ne znam tko je pisao/prevodio, ali nije bas jasno napisano. Super da je naglaseno da se radi o tipu 2.

Zelucana premosnica (gastric bypass) je operacija kojom se omogucava mrsavljenje kod izrazito debelih ljudi, kod kojih redukcijske dijete ne pomazu odnosno tesko su provedive. Jedan dio tih jako pretilih ljudi zbilja ima dijabetes tip 2, sto je i logicno. Jer manje sala - manje inzulinske rezistencije, plus manje potrebe za inzulinom vec i zbog smanjenja tijela, odmorniji pankreas (itd, nije bas tako jednostavno).

Mrsavljenjem i dolaskom na prihvatljivu kilazu dijabetes tip 2 se kod njih povlaci, to uopce nije cudno i nerazjasnjivo. U Australiji su cak lijecnici predlagali da se ta i slicne operacije izvode na teret drzavnog zdravstvenog osiguranja, jer se nadaju da bi se na taj nacin smanjio broj oboljelih od DM tip 2, broj koji se nazalost sve vise povecava.

Inace, ta operacija pomaze samo jako debelim dijabeticarima s tipom 2. Treba reci da od tipa 2 boluju i ljudi normalne kilaze. Takvih je manje u ukupnom broju, pa se onda naglasak stavlja na mrsavljenje kao mjeru koja pomaze.
Evidentirano

melitus
Tek učim pisati...
**

« Odgovor #2 : Utorak 26.Svibanj2009 - 10:22* »

Bas fino sto si ti to malo bolje objasnila.
 Nije od nikud kopipejstano, vec je to moj direktni prevod iz danskih novina.
 Vijest je prvo objavljena ovdje:
http://www.berlingske.dk/article/20090525/danmark/705250073/ sinoc u 22,30, a danas su je prenijele i vijesti radija i televizije ....
Evidentirano
cathy
Forumski moderator
Ja znam...

Spol: Ženski

« Odgovor #3 : Utorak 26.Svibanj2009 - 10:38* »

Ti govoris danski, to je super!
Evidentirano

melitus
Tek učim pisati...
**

« Odgovor #4 : Utorak 26.Svibanj2009 - 11:01* »

graficki prikaz te operacije:

Evidentirano
Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga

Evidentirano
 Str: [1]
  Ispis  

Skoči na:  

Ova web stranica ne sadrži potpune medicinske informacije i sačinjena je kao dodatak, a ne kao zamjena za stručnost, vještinu, znanje i procjenu medicinskog osoblja koje se brine o bolesniku niti kao preporuka za bilo koji određeni program liječenja. Niti jedan bolesnik ne bi smio koristiti informacije sadržane na ovoj web stranici za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenog problema ili bolesti bez konzultacije s kvalificiranim medicinskim osobljem.
Pokreće MySQL Pokreće PHP Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga | Powered by SMF 1.1.16. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.156 sekundi uz 32 upita.