Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga
Utorak 07.Veljača2012 - 19:22* *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Dobrodošli na novi forum Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga.
Ukoliko primjetite probleme u radu foruma, molimo da kontaktirate administratora na email webmaster@zadi.hr
Hvala

Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: 1 2 [3] 4
  Ispis  
Autor Tema: Lantus kancerogen?  (Posjeta: 6525 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
chkoze
Tek učim pisati...
**

« Odgovor #30 : Srijeda 09.Rujan2009 - 18:28* »

Da se nadovežem na ovu temu...
Skoro pa redovno dobijam specijalizovani njemački časopis za dijabetes, "Diabetes Journal", veoma dobar i koristan časopis, sa dosta savjeta, recepata i sl.
U izdanju 08/2009 je izašao članak o LANTUS-u, pod nazivom "LANTUS- sve što biste trebali znati".
Članak obuhvata četiri studije i to iz Njemačke (127000 ispitanika), Švedske (115000 ispitanika), Engleske (63000 ispitanika) i Škotske (36000 ispitanika) vezane za povećani rizik od raka kod korištenja LANTUS-a.
Po njemačkoj studiji, pacijenti koji koriste isključivo LANTUS, u usporedbi sa pacijentima koji koriste humani inzulin, imaju blago povišen rizik od raka dojke (pogađa i muškarce- ako neko nije znao!), što uveliko zavisi od količine inzulina koji se uzima (više inzulina- veći rizik). Kod šveđana je isto, s napomenom da se korištenjem LANTUS-a s nekim drugim inzulinom taj rizik smanjuje, te da se ne razvija neki drugi oblik raka.
Englezi kažu da nema rizika, ni u jednom slučaju (sam LANTUS ili u kombinaciji s nekim drugim inzulinom).
Škoti kažu da postoji rizik od raka dojke kod žena, ali isključivo ako se koristi samo LANTUS.

Rezultati ovih studija se NE ODNOSE na druge vještački dobijene inzuline, tako da tu NE SPADAJU:
LEVEMIR (DETEMIR), HUMALOG (LISPRO), NOVORAPID (ASPART) i APIDRA (GLULISIN).
Za pacijente koji spadaju u ovu grupaciju gdje je povišen rizik od raka, kao moguća alternativa se spominje humani inzulin (npr. NPH-inzulin INSUMAN BASAL). Stoji i napomena da je sa humanim inzulinima povećan rizik od hipoglikemije- što nije slučaj sa LANTUS-om. Takođe ima napomena da su diajbetičari tip 2 inače podložni riziku od raznih vrsta raka, posebno ako su pretili ili ako se nedovoljno kreću.

Nadam se da će ovo biti nekome od koristi, ako sam gdje pogriješio u prevodu ili "izvalio" neki termin- sorry- bitno je da se razumije poenta.
;)
Evidentirano
kseki
Dijabetički amater

« Odgovor #31 : Subota 19.Rujan2009 - 14:38* »

Uzimam 22 j. Lantusa svaku večer već 3 i pol godine. Lantus mi je olakšao život i pomogao mi je da ne ne budim s visokim šećerom. Sad me je jako strah, jer uz dijabetes imam ostalih zdravstvenih problema. Koji inzulin bi mogao zamjeniti Lantus?

Levemir , kraci  rok  djelovanja.

Ja sam  odlucio  da  ge  ne  mjenjam bez  obzira  na  poklapanje sa karcinomom.

U  pocetku  sam  bio  ljut,  jer  je  clanak  izasao  taman  u  vrijeme  kad sam  operiran.
Evidentirano
IvanaL
Diabetički učenik

Spol: Ženski

« Odgovor #32 : Srijeda 23.Prosinac2009 - 14:50* »

Da se nadbacim i na ovu temu. Ja sam odnedavno na Levemiru upravo zbog toga jer su mi na Vuk-u rekli da je LAntus kancerogen i da ako želim imati još djece da se prebacim na Levemir i da je on ok za upotrebu u trudnoći dok je LAntus uzročnik komplikacija u djeteta. Ma bilo bi najbolje da se ne bodemo al eto kad smo slatki moramo. Da Lantus uzrokuje karcinom debelog crijeva gušterače dojki i prostate, a ako netko ima u obitelji smrtne slučajeve od tih karcinoma još je podložniji dobivanju zbog genetike a kako sam ja imala automatski sam prebačena na Levemir. Samo još da pitam pa ja sam uvjerena  tj bila uvjerena da su ti inzulini rađeni na nekoj osnovi ljudskog inzulina kad ono čitam da su totalna suprotnost. Mislila sam da su najsličniji ljudskom npr. Lantus, Levemir, Novorapid... a te sam sve koristila.
Evidentirano
Davor
Forumski moderator
Ja znam...

Spol: Muški

Profil WWW
« Odgovor #33 : Srijeda 23.Prosinac2009 - 19:52* »

chkoze:
hvala ti na postu. Uvijek me razveseli kada netko nesto sazme i prenese iz strucnih casopisa jer sam ljen sve to čitat.. thx!
Evidentirano
Neprispodobiva
Ja znam...

« Odgovor #34 : Srijeda 17.Studeni2010 - 22:17* »

dobar dan, prije 5 dana dijagnosticiran mi je tip 1, imam 39 godina (vjerojatno LADA), još sam u šoku i tek se mirim sa situacijom, uglavnom propisani su mi novorapid i lantus

e sad, budući da me užasava to što sam na netu pročitala o potencijalnoj vezi s karcinomima, a ne sviđa mi se ni potencijalno debljanje, namjeravam zamoliti doktoricu da me prebaci na levemir. (k tome me bolila glava od lantusa, imala sam neki čudan osjećaj u tijelu itd)

ako se doktorica složi, zanima me što onda s ovih 5 penova lantusa koje sam dobila na recept - to vraćam u apoteku, doktorici ili kome? hoće li biti problema zbog toga?

kao drugo, postoje li fiziološki problemi vezani uz prelazak s jednog na drugi?

puno hvala unaprijed!

p.s. čitajući vas malo, ugodno sam iznenađena nepostojanjem retardiranih postova, naprotiv :)
(za razliku od većine drugih foruma)
Evidentirano
cathy
Moderator
Ja znam...

« Odgovor #35 : Srijeda 17.Studeni2010 - 23:22* »

Gle, isto smo godište :)
Žao mi je zbog tvoje dijagnoze, suočavanje s kroničnom bolešću je stresno. Ipak, nadam se da nećeš imati većih problema s prilagodbom na sve ovo, i da ćeš se uskoro osjećati kao da je sve više-manje OK.

Za višak inzulina ne znam točno, pitaj doktoricu. U ljekarni bi možda uzeli pod uvjetom da pakiranje nije otvoreno, ali opet bojim se da im može predstavljati problem to što ne znaju je li inzulin u međuvremenu čuvan na odgovarajući način itd. Imala sam sličnu situaciju jednom davno, pa sam to "donirala" dijabetološkoj ambulanti u koju sam tad išla na kontrolu.

Ne znam na što točno misliš kada spominješ fiziološke probleme pri prelasku s jedne vrste inzulina na drugu... ja nisam nikad bila na Lantusu, prešla sam s Insulatarda na Levemir i nisam imala nikakvih problema. Naravno, češće sam mjerila šećer da vidim što se događa, i to je to. 

Ovo za atmosferu na forumu, ha čuj, pa slatki smo Grin Ma radi se o tome da nas nema puno, a i teme su takve da nitko nema potrebu glumiti nešto što nije ;)
Evidentirano

Neprispodobiva
Ja znam...

« Odgovor #36 : Četvrtak 18.Studeni2010 - 00:27* »

hvala ti, da, slatki i bistri  :)

ma, već imam godinama bolesnu štitnjaču, sad još i ovo, msm đe me nađe.. al dobro, ponašat ću se zrelo :mig:

ne znam, čitala sam negdje (preroštala net zadnjih dana o svemu) da zna biti popratnih pojava pri prelasku dok se ne ustabili. ne mogu sad naći..
Evidentirano
cathy
Moderator
Ja znam...

« Odgovor #37 : Četvrtak 18.Studeni2010 - 00:36* »

Ma da, misli se obično na različitu duljinu djelovanja kod različitih inzulina, pa je potrebno pratiti šećere i prilagođavati doze. S obzirom da si friško dijagnosticirana, pretpostavljam da ionako još nisi "u ravnoteži", pa ti dođe na isto.  

Iako, neki nisu u ravnoteži ni nakon 25 godina, odnosno svakodnevno iznova kemijaju ne bi li je dostigli.   :visi:

Za štitnjaču, pretpostavljam da imaš Hashimoto. I ja ga imam (dobila sam ga 15-ak godina nakon dijagnoze dijabetesa), ali ne radi mi neke veće probleme, samo redovno pijem nadomjesni tiroksin.
« Zadnja izmjena: Četvrtak 18.Studeni2010 - 00:39* cathy » Evidentirano

Neprispodobiva
Ja znam...

« Odgovor #38 : Četvrtak 18.Studeni2010 - 00:41* »

imam hipertireozu (autoimunu, kao i LADA)

da, još mi oscilira sve, iako je bolje nakon početka inz. (osim što mi je evo upravo opet "čudno" i nelagodno nakon uboda lantusom)
« Zadnja izmjena: Četvrtak 18.Studeni2010 - 00:43* Neprispodobiva » Evidentirano
cathy
Moderator
Ja znam...

« Odgovor #39 : Četvrtak 18.Studeni2010 - 00:48* »

Uf, hipertireoza je kompliciranija, Hashimoto je kamilica. A također je autoimuni. A niš, drži se.
Evidentirano

« Odgovor #39 : Četvrtak 18.Studeni2010 - 00:48* »

Evidentirano
Neprispodobiva
Ja znam...

« Odgovor #40 : Četvrtak 18.Studeni2010 - 00:49* »

hvala Kiss

ima li tu puno ljudi koji su na lantusu?
Evidentirano
Dada
Ja znam...

« Odgovor #41 : Četvrtak 18.Studeni2010 - 09:13* »

Citat:
Gle, isto smo godište
jesmo, tj. ima nas još:-)
ja sam nakon starinskih verzija prešla na lantus, ali sam ga vrlo brzo zamijenila levemirom jer se nisam osjećala ugodno, možda najviše zbog svega pročitanog o njegovoj kancerogenosti - mislim, nisam sigurna koliko sam se ufurala a koliko mi je stvarno stvarao nekakvu opipljivu nelagodu...

jednostavno sam otišla liječniku i tražila da me prebaci na levemir - s tim što sam skužila da mi je levemira od početka trebalo 2X a lantus mi se ipak protezao na cijeli dan... tj. bio je nekako dulji
ali, premalo sam ga koristila da bih mogla suditi...

Evidentirano
Neprispodobiva
Ja znam...

« Odgovor #42 : Subota 20.Studeni2010 - 01:20* »

evo dobila ja probno levemir!

s obzirom na to kraće drži (a nije mi propisan 2 x dnevno), znači li to da trebam uz večeru uzeti nešto više jedinica brzog?
Evidentirano
cathy
Moderator
Ja znam...

« Odgovor #43 : Subota 20.Studeni2010 - 10:05* »

U pravilu ne, kratkodjelujuci je tzv. bolus, a Levemir bazal. Bazal sluzi odrzavanju bazalnog metabolizma, a bazalni metabolizam  - govorim nacelno - nema smisla pokrivati kratkodjelujucim inzulinom.

Ja sam u situaciji da mi kratkodjelujuci ipak pokriva dio bazalnih potreba, ali to je SAMO zato sto bih, uz dozu kratkodjelujuceg koja bi pokrila samo hranu, imala problem sa prevelikim skokom secera nakon jela. Dakle, moje doze kratkodjelujuceg su zapravo vece nego sto bi bile da mi pankreas radi (odnosno, podjela bazal-bolus ne podudara se s fizioloskom kod zdrave osobe), ali onda taj visak kratkodjelujuceg oduzmem od doze Levemira. Na taj nacin dobijem ravnije glikemije, ali to nije sasvim ispravan nacin hendlanja. Meni je OK, ali to ne znaci da tako treba i inace, kod drugih pacijenata.

Glavni problem koji se moze desiti kad si samo na jednoj dozi Levemira je da on ne pokrije svih 24 sata do sljedece doze, da bude prekratak. Tesko da vecernji kratkodjelujuci, koji djeluje odmah, moze pokriti tu rupu.

Mjeri i zapisuj, pa ces u dogovoru s dijabetologom vidjeti treba li ipak podijeliti dozu ili ne.
Evidentirano

Neprispodobiva
Ja znam...

« Odgovor #44 : Subota 20.Studeni2010 - 15:02* »

kao prvo, cathy, PUNO hvala na odgovorima!  :)

Ja sam u situaciji da mi kratkodjelujuci ipak pokriva dio bazalnih potreba, ali to je SAMO zato sto bih, uz dozu kratkodjelujuceg koja bi pokrila samo hranu, imala problem sa prevelikim skokom secera nakon jela.

ne kužim ovo sasvim
Evidentirano

Evidentirano
 Str: 1 2 [3] 4
  Ispis  

Skoči na:  

Održava i administrira TIM STUDIO

Pokreće MySQL Pokreće PHP Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga | Powered by SMF 1.1.16. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.299 sekundi uz 53 upita.