Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga
Subota 04.Veljača2012 - 08:59* *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Dobrodošli na novi forum Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga.
Ukoliko primjetite probleme u radu foruma, molimo da kontaktirate administratora na email webmaster@zadi.hr
Hvala

Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
Ova web stranica ne sadrži potpune medicinske informacije i sačinjena je kao dodatak, a ne kao zamjena za stručnost, vještinu, znanje i procjenu medicinskog osoblja koje se brine o bolesniku niti kao preporuka za bilo koji određeni program liječenja. Niti jedan bolesnik ne bi smio koristiti informacije sadržane na ovoj web stranici za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenog problema ili bolesti bez konzultacije s kvalificiranim medicinskim osobljem.
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Prirodni porod?  (Posjeta: 2559 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Lolita
Ja znam...

« : Ponedjeljak 21.Rujan2009 - 15:51* »

Drage slatke mame..Da li je koja od vas imala prirodni porod ( znači čekanje termina, bez indukcije i ikakvih intervencija) i da li je tako nesto uopce moguce kod nas dijabetičarki tipa 1? Sva vaša iskustva sam pročitala..ali takvo nisam našla. Bila sam na predkoncepcijskoj u petrovoj, sve je super, a nikakvih komplikacija još nemam ( kuc kuc). Nisam još trudna ali radi se na tome intenzivno i kao većina mama wannabe ja već o porodu razmišljam  Roll Eyes. Na nekoj američkoj stranici čitala sam o prirodnom porodu kod DT1, vrlo malo toga ima, ali ipak ima. Nism nikaj o tome pitala Dr Đ&I, bilo mi je nekak glupo jer mi se čini da oni nisu za to..
Evidentirano
cathy
Forumski moderator
Ja znam...

Spol: Ženski

« Odgovor #1 : Ponedjeljak 21.Rujan2009 - 16:40* »

Ne znam jesu li lijecnici ovdje za to, vjerojatno ne, ali spremajuci se za trudnocu i porod i proucavajuci literaturu o tome, dobila sam dojam da prevladava misljenje da je bolje ne cekati puni termin. Pojednostavljeno objasnjenje svodi se na pricu o brzem starenju placente, ali zapravo cijela ta patofiziologija nije sasvim jasna. No, cinjenica je da se i kod dobro reguliranih trudnica s tipom 1 dogadja (rijetko, jako rijetko) da dijete ne prezivi do termina, i jos uvijek nije tocno poznato zbog cega do toga dolazi. Naravno, pitanje je sto u stvari znaci "dobra regulacija", neki smatraju da je HbA1c od 6.4 super, a meni se to cini neprihvatljivo visokim za razdoblje trudnoce. Naravno, govorim o vlastitom metabolizmu, tj. ja znam kakvi su mi seceri kada mi je Hb toliki, i to ukljucuje neke vrijednosti koje ne zelim imati dok sam trudna.

Ako se uzme u obzir samo djelovanje hiperglikemije kao rizicno  po posteljicu, onda teoretski, ako znamo da su nam seceri stalno bili ispod 6 mmol/L, dakle teoretski, ne bi trebalo biti problema. Medjutim:
1. Zapravo je pitanje, i kod jako jako dobre regulacije (npr. HbA1c stalno ispod 5, kao sto je bio kod vecine cura koje poznajem a i kod mene) je li secer ipak tu i tamo odklizio prema gore, ali ga nismo ulovile
2. Moguce je da u igri nije samo utjecaj hiperglikemije, nego je prica daleko zapetljanija. Znam da ovo zadnje moze znaciti svasta i nista... ali evo za ilustraciju cu spomenuti velicinu beba kod majki dijabeticarki: zna se da sto su seceri visi, beba je krupnija jer luci svoj inzulin da snizi secer koji je dobila iz majcine krvi, i onda se ta glukoza zahvaljujuci bebinom inzulinu pretvara u mast i beba je velika. Medjutim, zna se da su bebe dijabeticarki, cak i kod jako dobro reguliranih trudnoca, ipak nesto vece, i vec su cini mi se i pronasli zbog cega je to tako. (Ne znam detalje.) Uglavnom, prica ne ukljucuje neku zestoku patologiju, ali eto, klinci su nesto veci, sto navodi na zakljucak da se radi o jos nekim faktorima koji utjecu na to, ne samo o hiperglikemiji.

Zelim ti mirnu i sretnu trudnocu, plus bonus: da dobijes prirodne trudove u 39. tjednu :)
« Zadnja izmjena: Ponedjeljak 21.Rujan2009 - 16:42* cathy » Evidentirano

Maja
Ja znam...

« Odgovor #2 : Ponedjeljak 21.Rujan2009 - 19:20* »

Ja nisam imala prirodni ali su kad i ja u Petrovoj bile dvije mlade trudnice tip 1 koje jesu išle na prirodni, pretpostavljam da prof. Đelmiš procjenjuje individualno ovisno o majci i djetetu.
Evidentirano

Freedom's Just Another Word for Nothin' Left to Lose
cathy
Forumski moderator
Ja znam...

« Odgovor #3 : Ponedjeljak 21.Rujan2009 - 19:21* »

Cekalo se da trudnoca bude bude punih 40 tjedana?
Dosta cura ide na vaginalni, ali svejedno ne ide prirodno nego ih induciraju u 39. tjednu.
Evidentirano

Lolita
Ja znam...

« Odgovor #4 : Ponedjeljak 21.Rujan2009 - 22:03* »

Cathy  Kiss
Ne želim ništa riskirati, imam apsolutno povjerenje u Đ&I, ali puno vremena provodim na Rodi, čitam one priče i nekak mi je došlo ' joj i ja bi toooo'. S druge strane neizmjerno sam sretna i opuštena kaj imamo referentni centar jer znam da mnoge ''razvijenije'' zemlje (Irska?) i gradovi ga nemaju. Slažem se potpuno za HbA1c..Idem baš sutra vaditi :)..Zadnji mi je bio 6,1 i skroz sam nezadovoljna..Ali onda još nisam ni planirala trudnoću i šećeri su mi stvarno bili svakakvi..Baš me zanima kakav će mi ovaj biti..
Hvala puno objema na odgovoru
Evidentirano
cathy
Forumski moderator
Ja znam...

« Odgovor #5 : Ponedjeljak 21.Rujan2009 - 23:49* »

A tko zna, možda se nešto mijenja po tom pitanju, usporedo s pozitivnim promjenama u regulaciji glikemija općenito.

Važno je da znaš da te neće prerano poroditi, uvijek se čeka da beba bude zrela, starost trudnoće ne određuje se samo prema datumima. Dakle, datum zadnje menstruacije bilježi se radi orijentacije. Beba iz trudnoće koja je trajala punih 38 gestacijskih tjedana potpuno je donešena i zrela za svijet. Naravno, idealno bi bilo da sama krene van, ali i vaginalni porodi indukcijom mogu biti sasvim u redu.

Izrazito cijenim udrugu Roda zbog stvari kojima se bave: širenje znanja i podrška dojenju, autosjedalice, humani porodi, itd. Međutim, treba imati na umu da stvari o kojima se piše na portalu, a naročito na forumu, najčešće dolaze od strane medicinskih laika, što ostavlja mjesta brojnim pojednostavljenjima i nepreciznim interpretacijama.
Evidentirano

Maja
Ja znam...

« Odgovor #6 : Utorak 22.Rujan2009 - 06:53* »

Cekalo se da trudnoca bude bude punih 40 tjedana?
Dosta cura ide na vaginalni, ali svejedno ne ide prirodno nego ih induciraju u 39. tjednu.

E vidiš to nisam sigurna jer sam ih srela van bolnice i samo znam da su rodile vaginalno. Ja sam išla na carski sa 37+1 jer sam imala kolestazu i jedva sam čekala da bude gotovo.
Evidentirano

dtina
Diabetes junior

« Odgovor #7 : Utorak 22.Rujan2009 - 16:00* »

Ja ću samo napisat kako je kod mene bilo...
prva trudnoća 37+5 puko vodenjak i rodila vaginalno...
druga trudnoća inducirani porod sa 39+2 i isto rodila vaginalno
nisam razmišljala o prirodnom porodu jer sam kao jedinu misao imala u glavi oba puta da želim da sve prođe u redu, pa kako god bilo, prije ili kasnije, inducirani, prirodni ili carski svejedno....
mislim da kod nas dijabetičarki postoji puno više problema koji se mogu javiti u trudnoći s nama samima a tako i s bebom,i da ne trebamo previše razmišljati o načinu poroda...moj cilj je bio uredna trudnoća i zdrava djeca i to je to...ostalo sam prepustila stručnjacima...
Evidentirano
Lolita
Ja znam...

« Odgovor #8 : Srijeda 23.Rujan2009 - 12:18* »

nisam razmišljala o prirodnom porodu jer sam kao jedinu misao imala u glavi oba puta da želim da sve prođe u redu, pa kako god bilo, prije ili kasnije, inducirani, prirodni ili carski svejedno....
mislim da kod nas dijabetičarki postoji puno više problema koji se mogu javiti u trudnoći s nama samima a tako i s bebom,i da ne trebamo previše razmišljati o načinu poroda...moj cilj je bio uredna trudnoća i zdrava djeca i to je to...ostalo sam prepustila stručnjacima...
Sad ispada da meni to nije cilj  Roll Eyes..Pa naravno da je..zato i pitam..Želim ono kaj bi bilo najbolje za moje dijete, a ne njima najpraktičnije. Pitanje je i bilo hipotetsko..'' u slučaju da sa trudnoćom sve bude super'' i da nema problema uzrokovanih dijabetesom. Zanimalo me samo da li ima koje takvo iskustvo..izgleda da nema :(
Još jedno pitanje bivšim i sadašnjim trudnicama: do kada ste išle na posao i kako je to prošlo?
Evidentirano
cathy
Forumski moderator
Ja znam...

« Odgovor #9 : Srijeda 23.Rujan2009 - 13:38* »

Ja sam radila nekih 6 mjeseci, ali posao mi je takav da mi je puno vise odgovaralo da radim nego da budem doma. Nije me zamaralo nista, mogla sam organizirati prehranu kako mi odgovara... istina, falio mi je jedan kauc s vremena na vrijeme, hahaha
Fora je u tome da, nakon prvih par mjeseci koji su mi bili zahtjevni i kada sam se brze umarala, dosao je jedan mirni period trudnoce, dakle drugi trimestar. Mislim da sam na pocetku bila na nekom godisnjem par tjedana (u biti, dobro je sacuvati sto vise godisnjeg za trudnocu).
Svaka dva tjedna radila sam profil doma, tj. skupljala krv u kivetice koje bih drugi dan nosila na Vuk Vrhovac, ujutro (to moze i netko drugi odnijeti umjesto trudnice). Zatim bih opet dosla na VV oko 14h, jer tad bi dosao netko iz Petrove, pogledati profil i pogledati svaku od nas. Zapravo, prvo bi nam sestra izmjerila tlak, i piskile bi na trakicu radi provjere proteina (i glukoze i acetona), zatim bi cekali doktora koji bi pogledao nalaze i eventualno prepipao trbuh. Nikada mi na VV nisu radili vaginalni pregled. Zapravo, sve skupa imala sam samo par takvih pregleda u trudnoci.
Ultrazvuk se radi u Petrovoj, kod prof. Ivanisevic, ona ga svaki put zakaze.
Dakle, svi ti pregledi odvijaju se za vrijeme radnog vremena, dakle treba imati fleksibilnu situaciju na poslu.
Inace, da radim posao koji je fizicki zahtjevniji i opcenito stresniji nego sto to moj posao jest (tocnije, nego sto je bio u trenutku kada sam bila trudna), otisla bih na bolovanje odmah kao sto mi je i bilo preporuceno.
Evidentirano

« Odgovor #9 : Srijeda 23.Rujan2009 - 13:38* »

Evidentirano
Maja
Ja znam...

« Odgovor #10 : Srijeda 23.Rujan2009 - 15:43* »

Ja sam u prvom tromjesečju otišla na komplikacije jer sam imala strašne cjelodnevne mučnine i nisam se ni vraćala na posao. Ah kad se sjetim tih profila svaka dva tjedna pa po najvećoj vrućini u podne na kontrolu u VV  :mama:
Evidentirano

tina ri
Ja znam...

« Odgovor #11 : Četvrtak 24.Rujan2009 - 09:50* »

Ja sam oba puta rodila vaginalno..prvi puta tocno na dan termina u 40-om tjednu kad su mi poceli moji pravi trudovi,da me nisu copili nebi mi inducirali porod nego bi cekali da samo krene makar to bio 42 tjedan jer eto lijecnici u rijeci jadni nemaju pojma kako to ide, nikad culi kako se ponasa sa zenama trudnicama sa dijabetesom..druga trudnoca isto rodila vaginalno,isto se trudovi pojavili sami od sebe u 37 tjednu i par dana,rodila vrlo brzo ali je dijete rodeno sa srcanom manom,za koju su lijecnici tvrdili da je to "NISTA" premalo paznje i brige je bilo posveceno mom djetetu pa eto nije prezivjelo...tako to ide u rijeci nazalost ovdje su zene sa komplikacijama i bez njih samo trudnice...dakle nema nikakve indukacije prije nego trudovi dodu sami,pa ono kako prodje prodje  Roll Eyes
Evidentirano
marina3
Tek učim pisati...
**

« Odgovor #12 : Utorak 27.Srpanj2010 - 19:35* »

ja ću misim vodit drugu trunoću u Zg ,isto sam imala loša iskustva sa Rijekom ,oni jednostavno nemaju iskustva za trudnice dijabetičarke tj trudnice sa gestacijskim dijabetesom ,niti vode trudnoću na odjelu za ginek.i porod. već na endokrini.Gdje su većinom starci u jako lošem stanju(nažalost) ,a to nije zdravo okruženje za jednu trudnicu,ja bi bila tamo upala u  depresiju da obitelj nije bila uz mene!
Naručila sam se kod dr. Djelmiša 10.08 i to u neku privatnu kliniku,pa ćemo dalje vidjet rekao mi je samo da trudnoću mogu vodit kod njega i šećere moram držat do 6mmola!
Evidentirano

Evidentirano
 Str: [1]
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga | Powered by SMF 1.1.16. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.222 sekundi uz 47 upita.