Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga
Subota 04.Veljača2012 - 08:53* *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Dobrodošli na novi forum Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga.
Ukoliko primjetite probleme u radu foruma, molimo da kontaktirate administratora na email webmaster@zadi.hr
Hvala

Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1] 2
  Ispis  
Autor Tema: Povrće i ili ugljikohidrati?  (Posjeta: 1962 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
IvanaL
Diabetički učenik

Spol: Ženski

« : Četvrtak 28.Siječanj2010 - 09:21* »

Slatki moji zanima me ako nam ti ugljikohidrati podiži razinu šećera u krvi da li bi ih mogli izbaciti iz prehrane npr. ja za ručak mogu pojesti juhu bez rezanaca ili tih takvih stvari kaj idu u nju, pa iza toga meso i povrće (bez krumpira) nego onako cjetača brokula mrkva grašak i takve stvari malo na maslac i neznam luka i uz to brdo salate i nije mi potrebno unošenje ugljikohidrata. Pa kaj nebi to moglo tako funkcionirati : doručak ajd kruh i mlijeko ili jogurt ili npr palenta i jogurt a večera skoro pa isti sistem ko i ručak i kaj nam nebi onda trebalo manje inzulina da pokrijemo obroke? nekako se nadam da bi to moglo ići tako a opet kad gledam te neke jelovnike ili kad pitam doktora dobijem odgovor da su ugljikohidrati potrebni pa molim za vaše savjete iskustva sa prehranom i sve ostalo vezano uz ovu moju temu.
Evidentirano
cathy
Moderator
Ja znam...

« Odgovor #1 : Četvrtak 28.Siječanj2010 - 09:33* »

Mrkva i grasak (a i luk) takodjer sadrzavaju ugljikohidrate, kao i krumpir npr.
Razlikuju se samo u kolicini.
Evidentirano

IvanaL
Diabetički učenik

« Odgovor #2 : Četvrtak 28.Siječanj2010 - 09:39* »

da to kužim mrkva grašak grah al opet mislim nije jednako da se najedeš riže tjestenine ili krumpira i pojedeš malo tog povrća. neznam jel to moguće a i u trudnoći sam bila na strogoj dijabet. dijeti a sada popapam i krumpira i svega ostalog a i nanovo sam dijabetičar i to sad tip 1 pa me interesiraju te stvari sa hranom jer npr kako imam celijakiju jedem bezglutenski kruh a na tim receptičima piše integralni crni ili kakav već pa ni to nije isto.
Evidentirano
cathy
Moderator
Ja znam...

« Odgovor #3 : Četvrtak 28.Siječanj2010 - 10:00* »

Ovako ja mislim: najbolje je da napravis plan svoje prehrane s dijabetologom ili med. sestrom. U tom planu jedan od bitnih podataka bit ce kolicina ugljikohidrata po pojedinom obroku.

Dalje sama odlucujes iz cega ces uzeti te ugljikohidrate - mozes i iz krumpira (naprimjer) ako zelis, ali onda kolicina krumpira mora biti takva da odgovara toj unaprijed zadanoj kolicini ugljikodrata. Mozes to dobiti i iz graska, tako da uopce ne jedes krumpir taj put - onda moras znati koliko graska da odvazes.

Ocito, za takav pristup potrebno je znati koliko pojedina namirnica ima ugljikohidrata u jedinici mase.

Dakle, ako npr. za dorucak zelis pojesti ukupno 15 g UH (ovo je samo primjer, vecina nas jede vise UH za dorucak), onda ces pojesti npr. 25 g kruha (ako je kruh takav da u 25 g ima 15 g UH, jer nisu svi kruhovi isti, ali ova mjera je cini mi se prosjek). Ili umjesto tog kruha ces pojesti npr. tri snitice wasa krekera, jer u jednoj se nalazi 5 g UH.
Evidentirano

IvanaL
Diabetički učenik

« Odgovor #4 : Četvrtak 28.Siječanj2010 - 10:16* »

imam u dokumetaciji od trudnoće kad sam imala samo gestacijski dijabetes sedmodnevnu listu prehrane koja ukljućuje i dijab.dijetu i bezglut.dijetu koju mi je napravila gospođa koja je zadužena za to u Petrovoj i budem se poćela po njoj voditi jer su mi tada bile potrebne male doze inzulina i šećeri su bili fenomenalni. budem pogledala to pa ću vidjeti a neznam te jedinice ugljikohidrata pa jedinice inzulina pa zbrajaj oduzimaj i neznam kaj sve ne to me nekako zbunjuje. jako sam zainteresirana za sve to jer će mi tako biti bolje al opet mi izgleda komplicirano. a dolazim iz sredine u kojoj ti nema ko objasniti a i brinuti se za tebe kao dijabetičara pa idem na kontorole na VV al i to je svakih 3-4 mj za sada je bilo sve ok a budemo vidli. i da pitam kad se kuha npr varivo to mi se čini ne tako jako da bi se morala nafilati sa inzulinom a ono iza toga šećer naraste iako si daminzulin a varivo je npr. malo kelja krumpira luk i junetina ono krto meso pa neznam više kaj da radim sa tom papicom. budem poćela papapti po toj "Petrovoj dijeti" pa ću vidjeti.
Evidentirano
cathy
Moderator
Ja znam...

« Odgovor #5 : Četvrtak 28.Siječanj2010 - 10:31* »

Ovo brojanje ugljikohidrata je dobra stvar, iako djeluje zamrseno na prvi pogled. Zaguglaj "carb counting".

Naravno, na secer imaju utjecaja ne samo UH, nego i proteini i masnoce. Zbog toga je vazno znati sto i koliko jedemo.
 :)

I jos nesto, moze se desiti da su ti u trudnoci seceri bili dobri dijelom i zato sto si imala jos nesto svoga inzulina. Ali mislim da je dobra ideja da sad ides po "Petrovoj dijeti" ( Grin )
Evidentirano

cathy
Moderator
Ja znam...

« Odgovor #6 : Četvrtak 28.Siječanj2010 - 10:40* »

kad se kuha npr varivo to mi se čini ne tako jako da bi se morala nafilati sa inzulinom a ono iza toga šećer naraste iako si daminzulin a varivo je npr. malo kelja krumpira luk i junetina ono krto meso pa neznam više kaj da radim sa tom papicom. budem poćela papapti po toj "Petrovoj dijeti" pa ću vidjeti.

Jedes li neki kruh uz ovo? I racunas li krumpir? Trebas znati koliko je krumpira i luka unutra. I ulja za pripremu.
Evidentirano

IvanaL
Diabetički učenik

« Odgovor #7 : Četvrtak 28.Siječanj2010 - 11:09* »

kruh ne jedem općenito tj kako kada bezglutenski a računam krumpir i npr za takav obrok u prethodnom postu naveden dam si 6 j Novorapida i šećer svejedno skoći sa nekih 5,5 ili 6,2 na 8-9 pa mi to nije jasno. i da te pitam kako živim u kućanstvu u kojem jede nas 5 odraslih i djete u kojem sam ja dijabetičar na inzulinu a dvoje na tabletama ostali zdravi kuha se zdrava hrana al opet meni ni to ne odgovara. budem se ja totalno odvojeno hranila i onda će valjda biti bolje.
Evidentirano
cathy
Moderator
Ja znam...

« Odgovor #8 : Četvrtak 28.Siječanj2010 - 11:14* »

Ali vecini dobro reguliranih dijabeticara nakon obroka secer ode na 8 ili 9. Vazno je da ne ide na vise od toga, i da se zatim spusti.

Kad dodjes ponovno na V. Vrhovac, prodiskutiraj s doktorom malo te ciljane vrijednosti... koliki ti secer treba biti prije i 1 odnosno 2 sata nakon obroka.
Evidentirano

IvanaL
Diabetički učenik

« Odgovor #9 : Četvrtak 28.Siječanj2010 - 11:28* »

a kaj ni to malo previše da toliko skoći? pa ako je to tako onda sam ja jako dobro regulirana. pišem si na papir sva pitanja i nedumice pa onda s tom listom pred doktora i redom. tako ću i ovo dodati i pitatiga po ko zna koji put. tnx na savjetima
Evidentirano
« Odgovor #9 : Četvrtak 28.Siječanj2010 - 11:28* »

Evidentirano
cathy
Moderator
Ja znam...

« Odgovor #10 : Četvrtak 28.Siječanj2010 - 13:17* »

a kaj ni to malo previše da toliko skoći?

Savrseno bi bilo da ne skoci preko 6, ali to uglavnom nosi preveliki rizik od hipoglikemije poslije. Mislim da je bitno da te ciljeve odredi lijecnik za svakoga pacijenta individualno.

Inace, idealno reguliranim smatra se pacijent kojem najvisi skok nakon jela dodje do 8 mmol/L (tocnije 7.8, ali treba uzeti u obzir da kucni glukometri nisu savrseno tocni!) , i ne ide iznad toga.
Evidentirano

gabriel
Diabetički učenik

Spol: Muški

« Odgovor #11 : Četvrtak 28.Siječanj2010 - 23:27* »

Najbolje ti je da se posavjetuješ s doktorima i da ti naprave sedmodnevni meni,otprilike iako znam za jedan slučaj gdje je dijete dobilo dijabetes a nakon par dana su otkrili i celijakiju ali nažalost nisu baš pomogli oko prehrane.Pokazali su za dijabetes a za celijakiju su se morali sami snalaziti.Dosta toga se može nabaviti u Bio prodavaonicama zdrave hrane(brašno,tjestenina)Mi smo dobili u bolnici upute što gdje spada i količinu ugljikohidrata tako da je to puno jednostavnije nego da sama mjeriš.
Evidentirano
Dada
Ja znam...

« Odgovor #12 : Ponedjeljak 29.Oľujak2010 - 19:07* »

imam 1 pitanje pa ću ga postaviti ovdje s obzirom da ima veze s prehranom. dakle, prakticira li tko od vas uzeti više (brzog) inzulina prije obroka u slučaju da hoće pojesti recimo kolač ili bilo kakve dodatne kalorije? i ako to radite, kako to funkcionira, pošto sam ja probala ali nemam dobra iskustva s tim - nije da se ne iskontroliram taj dotični trenutak (nakon obroka) nego imam dojam da ako češće to ponavljam, regulacija mi je općenito lošija, kao da nekako na dulji period to ostavlja posljedice. ima li istine u tome Huh? što mislite?
Evidentirano
krcko
Ja znam...

« Odgovor #13 : Ponedjeljak 29.Oľujak2010 - 21:42* »

Tome uglavnom i sluzi brzodjelujuci inzulin. Sto se tice losije regulacije naknadno, potpuno se slazem. Kad se pretjera s kalorijama secer kasnije moze biti nepredvidljiv, usprkos tocno pogodjenoj kolicini bolusa. Nakon 2-3 sata brzodjelujuci inzulin vise ne djeluje.

Nemam neki magicni recept osim "ne pretjerivati". Jedan manji kolac povremeno + vise brzodjelujuceg inzulina meni uglavnom ne stvara probleme. Problem je sto mi slatko djeluje kao droga - nekad se ne uspijem kontrolirati i pojedem znatno vise od jednog kolaca. Tada imam nekoliko strategija: 1. otici trcati, odn. pojacati tjelesnu aktivnost, 2. cesce mjeriti i nadostuklavati koliko treba, 3. zaboraviti na glukometar i ignorirati stvar do sutra. Od 3. se drugo jutro osjecam sugavo (ne samo zato sto sam svjestan da si tako unistavam oci, bubrege i ostalo).
Evidentirano

Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!
Dada
Ja znam...

« Odgovor #14 : Ponedjeljak 29.Oľujak2010 - 22:13* »

istina... razlog što sam to pitala jeste što sam upravo bila uzela nalaz hba1c i što je takav da ga odbijam izgovoriti jer je za hospitalizacije  Cry pokušavam sagledati cjelinu svega, retrospektiva koja mi se čini da počinje od zadnja 3 hb koja su mi svi bili između 5 i 6, a onda su uslijedile epizode teških noćnih hipoglikemija pa epi napad  (gle čak se zgodno i nadovezuje jedno na drugo:-)  i često i dnevnih, itd. pa onda možda i ta vrsta nemara oko izbora obroka (solucija s tim dodatnim jedinicama) i, eto rezultata... reklo bi se, čista matematika... a ja još odbijam vjerovati da smo takvi strojevi  :)
Evidentirano

Održava i administrira TIM STUDIO

Evidentirano
 Str: [1] 2
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga | Powered by SMF 1.1.16. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.213 sekundi uz 48 upita.