Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga
Utorak 07.Veljača2012 - 19:49* *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Dobrodošli na novi forum Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga.
Ukoliko primjetite probleme u radu foruma, molimo da kontaktirate administratora na email webmaster@zadi.hr
Hvala

Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Kako izmjeriti šećer iliti ga samokontrola i invaliditet  (Posjeta: 1716 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Tony
Administrator
Ja znam...

Spol: Muški

Profil WWW
« : Petak 29.Siječanj2010 - 13:33* »

Danas sam primio jedan poziv koji me je zamislio...
Naime, nazvala me je prijateljica koja ima kontakte s jednom mladom zenskom osobom koja ima dosta problema.
Transplantacije srca, i jos podosta toga, kao secer na kraju je dobila dijabetes. E sada to mozda ne bi bio toliki problem, da ta ista cura nije i invalid i nema jednu ruku.

Dakle pitanje je kako da takva osoba vrsi samokontrolu, tj da si izmjeri GUK.

Kada malo razmislim, skuzim da bas nikada nisam o tome razmisljao. Cuo sam da ima starijih osoba koje su bez ruke, te koriste pomoc ukucana da bi izmjerili GUK.
Posto se ovdje radi o mladoj osobi (24 godine), bilo bi pozeljno da si ona to moze sama napraviti.

E sada, jasno je da si takva osoba mjeri secer na alternativnim mjestima, posto je tesko upiknuti se lancetarom u prst iste ruke, no opet bi trebalo nekako pomoci....

Da li nekome pada na pamet neko tehnicko rjesenje, kako toj curi pomoci.

Meni je odmah palo na pamet barem aparatic AkuChek Compact Plus, koji ako nista drugo ima 17 trakica, pa je to donekle olaksanje.
No, da li vam pada jos kaj na pamet?
Svi prijedlozi su dobrodosli, i biti ce joj javljeno kako da si barem malo olaksa zivot.

Evidentirano

:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--
Davor
Moderator
Ja znam...

Profil WWW
« Odgovor #1 : Petak 29.Siječanj2010 - 15:30* »

Tony, vrlo zanimljivo pitanje i svako bi se mogao malo zamisliti.
Budući da svako od nas ipak poznaje ograničen broj različitih aparata, a s druge strane ZDD dosta intenzivno komunicira sa proizvođačima aparata, imam ideju:

Kao što znamo, osobe koje se u predstavništvima proizvođaća aparatića, bave prodajom i promocijom istih, su odlično upoznate sa svim osobinama svojih aparatića; često provode edukacije, čak i mjerenja iako ne bi smjeli, itd.. Tih osoba mislim da ima manje od deset (Natalija - Roshe, Joško - Bauerfind, AnaP - Medilab....) i siguran sam da intenzivno komuniciraju emailom. U ZDD-u prikupi njihove adrese, sastavi simpatičan e-mail na osnovu teksta koji si napisao na forumu i pošalji im (preporučam zasebno). Velike su šanse da će netko imati konstruktivan prijedlog/odgovor.
Evidentirano
cathy
Forumski moderator
Ja znam...

Spol: Ženski

« Odgovor #2 : Petak 29.Siječanj2010 - 15:33* »

E sada, jasno je da si takva osoba mjeri secer na alternativnim mjestima, posto je tesko upiknuti se lancetarom u prst iste ruke, no opet bi trebalo nekako pomoci....

Ne znam je li izvedivo samo s jednom rukom, ali negdje sam procitala da neki ljudi, kad previse spigaju jagodice, koriste usnu resicu.

Takodjer, cini mi se da je Lifescan imao lancetar koji moze piknuti i u misic. U stvari, oni su to reklamirali kao pikanje u nadlakticu, ali naravno, s jednom rukom je neizvedivo. Ali ako moze nadlaktica, mozda moze i natkoljenica.

Kud bas i dijabetes da fasuje, nakon svega...
Evidentirano

Tony
Administrator
Ja znam...

Profil WWW
« Odgovor #3 : Petak 29.Siječanj2010 - 15:44* »

Ma i mislio sam nesto tako napraviti kako je Davor predlozio, no nadam se da ce i ovdje biti nekih konkretnih prijedloga.

Cura je trenutno na Jordanovcu, pa su me zamolili da vidim. Ja osobno nemam ideju dok jos malo ne promislim, a tu nas ima pa bi mogli nekaj smisliti.
Evidentirano

krcko
Ja znam...

« Odgovor #4 : Petak 29.Siječanj2010 - 18:21* »

Ja sam si upravo izmjerio secer samo s desnom rukom iz prsta desne ruke. Imam LifeScanov OneTouch lancetar. Napne se bez vecih poteskoca samo s jednom rukom. Gumb za okidanje je dosta blizu rupice za iglu. Dok drzim palac na gumbu, mogu staviti bilo koji od preostala 4 prsta na rupicu (jedino za mali prst lancetar moram poloziti na stol dok to radim). Kad se upiknem, odlozim lancetar, "iscijedim" s palcem kapljicu i izmjerim.

Najzajefrknutije mi je bilo promijeniti iglu na lancetaru (i to sam nekako uspio s jednom rukom). Kad sam je stavio igla definitivno vise nije bila sterilna, no nakon mjesec dana pikanja tko bi primijetio razliku Grin

Ako treba demonstrirati, mogu doci u ZDD ili gdje vec. Da nismo na forumu sad bih pisao o mjerenju GUK-a i davanju inzulina u voznji i nekim drugim zakonom zabranjenjim vratolomijama angel
Evidentirano

Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!
Tony
Administrator
Ja znam...

Profil WWW
« Odgovor #5 : Petak 29.Siječanj2010 - 19:43* »

Voznja i mjerenje.... svakodnevno...Nemojte nikome reci.
Inzulin u voznji, samo kada prethodno secer kaze visoko... Nema problema.

No to je ipak sve lakse, neg zivjeti s jednom rukom.

Prijedlog pisem.
I nadam se da cu nagovoriti curu da dodje u ZDD, pa bacimo forumsko druzenje...

Evidentirano

Davor
Moderator
Ja znam...

Profil WWW
« Odgovor #6 : Nedjelja 14.Veljača2010 - 15:55* »

Hola,
povremeno se sjetim djevojke i nasao sam jos jedno rjesenje:
Po meni, aparat je definitivno Roche compact plus sa bubnjem. Jes da izgleda kao reklama, ali buduci da sam drzi i izvlaci cak 17 trakica zaredom, te da se sve radi s jednim gumbom - nema jednostavnijeg, uvjeren sam.

E sad, njihov lancetar je problem. Iako je integriran, mislim da je prilicno zeznut. Kao sto Krcko kaze, gumb mora biti blizu rupice za ubod/lancetu. Ali i za to sam nasao prijedlog: mali Ascensia Microlet (tvrtka Medilab u Hrvatskoj) sa promjenjivom snagom uboda!

Bez puno muke je s njim jednom rukom se moguće ubosti u tri prsta: kaziprst, srednji prst i prstenjak, dok je kao i kod Krcka, za mali prst ga neophodno staviti na sto. Također, uspio sam od prve promijeniti lancetu ustima bez da kontaminiram iglu (video zasigurno ne želite vidjeti :) ). Siguran sam da bi i ona, ako vec nema neko spretnije rijesenje. Naravno mogu ga i pokloniti ako treba.
« Zadnja izmjena: Nedjelja 14.Veljača2010 - 16:02* davor » Evidentirano
insekt9
Ja znam...

« Odgovor #7 : Ponedjeljak 12.Travanj2010 - 23:19* »

Postoje lancetari za vađenje sa alternativnim mjesta. Kad sam čuo za to, naručio sam ga iz Njemačke. Bio je cca 17€ (ako se dobro sjećam). Proizvođač je Bayer ali se modela ne mogu sjetiti. Međutim nakon razgovora sa svojim dijabetologom (dr. Bjelinski) sam shvatio da sam uludo bacio novce (određivanje koeficijenta korekcije). Sljedeći posjet kod dr-a sam iskoristio da ga dam jer će ipak on prije upoznati nekoga kome je neophodan.
Evidentirano

lokokutić je geometrijski lik oblika čipsa i šatora. Ima tri stranice i žut je
Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga

Održava i administrira TIM STUDIO

Evidentirano
 Str: [1]
  Ispis  

Skoči na:  

Ova web stranica ne sadrži potpune medicinske informacije i sačinjena je kao dodatak, a ne kao zamjena za stručnost, vještinu, znanje i procjenu medicinskog osoblja koje se brine o bolesniku niti kao preporuka za bilo koji određeni program liječenja. Niti jedan bolesnik ne bi smio koristiti informacije sadržane na ovoj web stranici za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenog problema ili bolesti bez konzultacije s kvalificiranim medicinskim osobljem.
Pokreće MySQL Pokreće PHP Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga | Powered by SMF 1.1.16. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.16 sekundi uz 35 upita.