Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga
Utorak 07.Veljača2012 - 19:15* *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Dobrodošli na novi forum Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga.
Ukoliko primjetite probleme u radu foruma, molimo da kontaktirate administratora na email webmaster@zadi.hr
Hvala

Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1] 2
  Ispis  
Autor Tema: Novi  (Posjeta: 2764 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Gorki
Diabetički wannabe

« : Nedjelja 07.Veljača2010 - 21:42* »

Hi imam 41 godinu i sasvim slucajno sam prije 6 nedelja doznao da imam dijabetis, naime relativno brzo sam izgubio vid na daleko izmjerena dioptrija 1,25 i na savjet okuliste odem na pregled i vidi vraze krvna slika secer 15 Cry tog trenutka kad sam vidio nalaz svijet mi se srusio...
Ide dijeta ja u totalnom bedu drugo mjerenje nakon dvije nedelje secer 11 i tad doktor predlaze po pola tablete Gluformina svako jutro i nakon dvije nedelje u kojima sam se i intenzivnije fizickim aktivnostima bavio vid mi se normalizirao a secer doveo na 6,1.
Sta ja znam nekako sam sa vremenom prihvatio to da imam tu bolest i odlucio se svim silama boriti protiv nje a nekako u sebi ne gubim nadu da cu se bar tom borbom pokusati skinuti sa tableta. Imao sam 105 kila (visina 186) kada sam doznao za bolest sad sam se sportom skinuo na 94 ne bodem se cesto da provjerim secer ali u zadnjih par dana kada god na taste mjerim bude od 6,0 do 6,4. E sad moje pitanje za vas iskusnije je ako su mi na taste tolike vrjednosti znaci u granicama sta je to normalna vrijednost koju dijabeticar ima nakon jela i koliko vremenski nakon jela da se mjeri? A drugo sta mi savjetujete koliko cesto da mjerim secer i kada da to obavljam samo na taste ili poslje jela i koliko je ustvari vazno znati razinu secera poslje svakog jela ili je ustvari najvaznija ona ujutro na taste?
Evidentirano
Vedran
Ja znam...

Spol: Muški

« Odgovor #1 : Nedjelja 07.Veljača2010 - 22:48* »

Lijep pozdrav!
Na tvom mjestu zamolio bih liječnika za uputnicu specijalisti dijabetologu, koji bi riješio sve tvoje dvojbe i dao ti konkretne odgovore. Grin
Inače, šećer se najčešće mjeri na tašte, prije svakog obroka, dva sata nakon svakog obroka, prije spavanja i cca oko 2-3 ujutro, ovisno o tome koliko si "nov" sa šećerom. Uskoro broj mjerenja padne na 3-4 dnevno, kada se upoznaš.
Nisam upoznat s podatkom koja je vrijednost najvažnija. Trudimo se sve vrijednosti držati što je moguće "normalnijima".
Namjerno ne spominjem nikakve brojke (jer bi te mogle navesti na krive zaključke), to je ipak posao liječnika.
Evidentirano
Gorki
Diabetički wannabe

« Odgovor #2 : Utorak 09.Veljača2010 - 11:15* »

Hvala na brzom odgovoru ali meni zaista nije jasno zasto se bosti prije i poslje jela Roll Eyes Ok razumjem ove tipove koji su na inzulinu pa onda valjda moraju znati uvjek koliki je secer i koliko ce si inzulina dati. Sta ja znam valjda se ne volim bocati pa pokusavam sebi smisliti neki razlog da to ne radim cesto uglavnom radim na taste i tu mi je sad oko vrijednost oko 5. Pridrzavam se u ishrani svih savjeta za dijabeticare pa stoga se valjda ne moram bosti poslje svakog obroka ili?
Evidentirano
cathy
Forumski moderator
Ja znam...

Spol: Ženski

« Odgovor #3 : Utorak 09.Veljača2010 - 11:30* »

Nisam bas upucena u tip 2, Vedran zna vise. Ali mislim da je dobro znati kakav je secer nakon jela, upravo zato sto je to obicno najvisi secer koji se normalno moze desiti. Tako je i kod zdravih ljudi. To se naziva "postprandijalni skok", dakle povisenje secera nakon obroka. Ako ode previsoko, znaci ili da obrok nije OK, ili da pankreas treba dodatnu pomoc da se izbori s tim (ili oboje).

Mislim da je dobro znati kako nam se krecu seceri kroz dan, i takodjer mislim da je dobra ideja naci dijabetologa.
Evidentirano

Vedran
Ja znam...

« Odgovor #4 : Utorak 09.Veljača2010 - 18:01* »

U početku ti je sve novo i dobro je znati kako reagiraš (što je Cathy lijepo objasnila). Definitivno taj broj mjerenja brzo padne (pogotovo ako se pridržavaš savjeta o prehrani i fizički si aktivan), no potrebno je napraviti okvirni dnevni profil šećera (koliko ti je šećer u koje doba dana) kako bi znao što možeš očekivati u istim (sličnim) okolnostima. Čisto da ti poslijepodnevni šećer ne ispadne 14, iako ti je na tašte lijepih 5.
Evidentirano
Gorki
Diabetički wannabe

« Odgovor #5 : Subota 13.Veljača2010 - 18:15* »

Zahvaljujem na brzom odgovoru, evo bas sam poceo u raznim dnevnim razdobljima da mjerim secer tak da vidim kako se to krece kod mene. Ako bi jos mogli da mi odgovorite da li je secer 2 sata poslje jela prevelik ako je vrjednost 7,2 a netom prije jela bila 4,5? Da li ustvari u normalnim uvjetim 2 sata nakon obroka i kod zdrave osobe normalne vrjednosti secera su izmedju 4,2 i 6,4 ili su one nesto vece?
Znam da bih trebao napraviti termin kod specijaliste za diabetis ali ga na zalost u mom gradu nema pa cu morati da vidim da to napravim u nekom drugom gradu a dotle sam vam jako zahvalan na odgovorima iz vaseg iskustva.
Evidentirano
Vedran
Ja znam...

« Odgovor #6 : Subota 13.Veljača2010 - 21:36* »

Najlakše mi je odgovoriti stavim li link http://www.glaxosmithkline.hr/vasezdravlje-dijabetes.html koji te vodi do tablice ispod:

Ciljevi kontrole u šećernoj bolesti
CILJEVI KONTROLE U TIPU 2 ŠEĆERNE BOLESTI

Dobra
Srednja
Loša

GUK natašte
4,4 - 6,1
6,1 - 7,8
>7,8 mmol/L

GUK nakon obroka
4,4 - 8,0
8,0 - 10,0
>10 mmol/L

HbA1c
<6,5%
6,5 - 7,5%
>7,5%

glukozurija
0
0-0,5%
>0,5%

kolesterol
<5,2 mmol/L
5,2 - 6,5
>6,5 mmol/L

HDL
>1,1 mmol/L
0,9 - 1,0
<0,9 mmol/L

trigliceridi
<1,7
1,7 - 2,2
>2,2

indeks tjelesne mase
19 - 25
25 - 27
>27

arterijski tlak
do 140/90
mmHg
>160/95

*Sveučilišna klinika ''Vuk Vrhovac''

Drugim riječima, pola tablete, pravilna prehrana i fizička aktivnost (prema mišljenju strojara Grin, a ne liječnika :nono:), kod vas postižu dobre rezultate. Kamo sreće da fizičkom aktivnošću još povećaš osjetljivost na inzulin... i da vidiš kako se od srušenog svijeta vraća osmjeh na lice!
P.S. Zapisuj rezultate mjerenja šećera i pokaži ih liječniku. Znaš ono: datum, vrijeme, šećer.
Želim ti puno uspjeha!
Evidentirano
Gorki
Diabetički wannabe

« Odgovor #7 : Utorak 03.Kolovoz2010 - 13:40* »

Evo mene opet nakon skoro pola godine suzivota sa dozivotnim "drugom" diabetisom Grin i onako mogu da kazem da smo se kao malo privikli jedan na drugog sa tim da sam se ja radi mira u kuci odrekao nekih svojih 23 kila zive vage :W i slastica o kojim necu sad da razmisljam :mama: Seceri su mi na taste gotovo uvjek 4,4 pa sam razmisljao da ukinem ovo pola tablete Gluformina koje uzimam svako jutro pa da probam samo sa ishranom regulirati secere, znam da bih to trebao pitati lijecnika ali eto nekako vise drzim do vaseg misljenja iz prve ruke :) Prestao sam cesta mjerenja secera i sad svakih 5 dana obavim test na taste i prije i poslje rucka i iz toga izvlacim zakljucke da li su mi seceri uredu ili ne, sto mislite da li je ovo OK i da li su kod tipa 2 sa terapijom od pola tablete gluformina koji po pravilu ne izaziva hipoglikemiju dovoljni pokazatelji stanja secera u krvi? Pretpostavljam da seceri u ovom tipu i sa ovom terapijom seceri ne divljaju ili mozda grijesim Roll Eyes
Druga stvar koju zelim da vas pitam vas upucenije u ovu problematiku je da li kratkotrajna visoka razina secera u krvi ostavljaju posljedice ako nakon toga duze vrijeme drzimo sve pod kontrolom? Primjer recimo nekad (npr jednom do dva puta mjesecno) jednostavno ne mogu odoliti dobrom rucku i popustim i najedem se dobro i onda kontrola glukoze nakon dva sata i hop 9,2 :mama: prosetam 45 minuta opet mjerenje 4,3 :mig: znaci koliko stete i da li je ta steta nepopravljiva, ukratko da li se ista u tjelu regenerira da ponisti taj kratkotrajni ucinak visokog secera u krvi ili cu se morat odreci i tog jednomjesecnog zadovoljstva  Grin
Evidentirano
cathy
Forumski moderator
Ja znam...

Spol: Ženski

« Odgovor #8 : Utorak 03.Kolovoz2010 - 14:52* »

Nemoj si nista ukidati bez da se dogovoris s doktorom! Nije isto kada netko sam sebi odredjuje doze inzulina (nakon sto ga je dijabetolog naucio kako ce to raditi), i kada netko samoinicijativno odluci ukinuti dio terapije. Zasto ti smeta da pijes to pola tablete ujutro? Ako nisi u hipoglikemiji - a nisi, nego si postigao idealnu regulaciju - onda nema potrebe za mijenjanjem. Drugo bi bilo da imas problema zbog te tablete.

Ovo za stetu od visokih secera, pricalo se nedavno o tome. Vidi ovdje:
http://diabetes.hr/Forum/index.php/topic,734.0.html

Secer od 9 par sati dnevno nece ti napraviti stetu na krvnim zilama. Medjutim, vazno je da ti ne predje u naviku to preslobodno jedenje, da se ne udebljas, i da si generalno ne pokvaris secere.

Meni je cesto dosta svega ovoga, mislim stalne brige i rada itd., i kad bolje razmislim, na svoj dijabetes ne zelim potrositi ni sekunde vise vremena ni mrvu vise truda od onoga sto je neophodno da bih ostala zdrava. Pitanje je samo koliko je to, nekad mi se cini da je uzasno puno, a nekada uopce ne izgleda tako strasno. Sasvim je u redu zeljeti da sve bude sto jednostavnije, samo pazi da pri tome ne radis kompromise sa svojim zdravljem, i sve pet.
Evidentirano

Vedran
Ja znam...

« Odgovor #9 : Utorak 03.Kolovoz2010 - 18:05* »

Svaka čast na izgubljenoj kilaži i ostvarenom napredku, Gorki!
Pogledaj stanje sada i kakvo je bilo prije 6 mjeseci. Sada znaš kako reagiraš na pojedinu vrstu hrane, kako na fizičku aktivnost, kako na  bilo što drugo. A u trgovini građevnog materijala imaš vreće sa 25 kila (npr. ljepila za pločice). pa vidi koliko si lakši. Ta vreća (uz fizičku aktivnost i promjene u prehrani) dovela je do ovakvih promjena sa šećerom. Ne pišeš za vid, no gotovo sam uvjeren da se i to popravilo.
Budući da mjeriš svaki 5. dan, nadam se da taj dan ne "namještaš" jelovnik za postizanje rezultata.  :mig:
Što se tablete tiće - da li ti smeta? Pazi, to je samo POLA tablete i u jutro te podsjeća da se ne smiješ opustiti i vratiti starim navikama. Ako ti radi probleme - gas k liječniku. Ako je sve u redu - ne mijenjaj!
Što se tiće povremene "dobre" hrane...
Najvažnije je da si sam svjestan da to nije najzdravije za tebe. S druge strane, k vragu i takav život ako si povremeno nešto ne priuštiš. I priušti si. Najedi se. Onda malo odmori, pa se počni baviti nečim što će potrošiti pojedeno. Ako za kolač trebaš sat vremena hoda da bi ga potrošio, za tri kolača trebati će ti tri sata hodanja. Probaj se tako ponašati i ne bi smjelo biti problema.
Evidentirano
« Odgovor #9 : Utorak 03.Kolovoz2010 - 18:05* »

Evidentirano
Gorki
Diabetički wannabe

« Odgovor #10 : Utorak 03.Kolovoz2010 - 20:19* »

Hvala na podrsci i brzim odgovorima a sto se tice kilaze Vedrane neki dan sam bas nosio jednu vrecu od 25 kila i onako uz smjeh sam se pitao kako sam ja to mogao nositi nonstop sa sobom cijelo vrijeme  :) a ovo sto se tice terapije i moje zelje da probam da odbacim ovo pola tablete je samo zbog toga sto ja sebi zelim stvoriti neku vremensku rezervu tj. znamo da je ovo progresivna bolest i ja samo zelim pokusati sto duze odloziti pomoc vanjskih faktora u regulaciji secera u krvi a sto se tice vida opet imam oko sokolovo, dioptrija jedna velika 0  :W a stvarno je interesantan taj poremecaj vida kod mene bio, prvo nisam vidio na daleko pa mi se to postepeno popravilo i onda poremecaj na blizu i povratak u normalu.
Sad me samo nerviraju ljudi koji zele znati zasto sam tako smrsao, valjda prokletstvo male sredine Grin
Evidentirano
Vedran
Ja znam...

« Odgovor #11 : Utorak 03.Kolovoz2010 - 22:50* »

Citat:
Sad me samo nerviraju ljudi koji zele znati zasto sam tako smrsao, valjda prokletstvo male sredine Grin

Možda sad izgledaš predobro, pa ih vlastite žene maltretiraju?
Evidentirano
Gorki
Diabetički wannabe

« Odgovor #12 : Subota 29.Siječanj2011 - 10:46* »

Nakon pune godine staza sa DM obavih godisnji pregled, HbA1c 4,8 a GUK na taste 7,2  :( nije mi jasno kako kad sam sat ipo pre vadjenja krvi u bolnici na svom aparaticu izmjerio 5,3  zbunjola pa sam se malo zamislio da sve ove vrjednosti koje ja mjerim i koje su mi se cinile zadovoljavajuce recimo poslje jela 7 odjednom izgledaju velike kad im se dodaju dvije jedinice  Cry pa sam danas opet napravio experiment gdje sam u isto vrijeme kao i jucer izmjerio GUK na taste 4,9 i onda simulirao fizicku aktivnost (setnja do bolnice) i vidi vraga nakon satipo stvarno novi rezultat i to opet veci ovaj put 5,9  zbunjola meni sad to nikako nije jasno, logicki bi bilo da nakon te setnje i dodatnog gladovanja od sat ipo GuK bude ako ne  isti onda manji? Ako neko ima slicnog iskustva da ovo malo pojasni diabetickom "jednogodisnjaku"  :)
Evidentirano
Lolita
Ja znam...

« Odgovor #13 : Subota 29.Siječanj2011 - 16:20* »

Nakon pune godine staza sa DM obavih godisnji pregled, HbA1c 4,8 a GUK na taste 7,2  :( nije mi jasno kako kad sam sat ipo pre vadjenja krvi u bolnici na svom aparaticu izmjerio 5,3  zbunjola pa sam se malo zamislio da sve ove vrjednosti koje ja mjerim i koje su mi se cinile zadovoljavajuce recimo poslje jela 7 odjednom izgledaju velike kad im se dodaju dvije jedinice  Cry pa sam danas opet napravio experiment gdje sam u isto vrijeme kao i jucer izmjerio GUK na taste 4,9 i onda simulirao fizicku aktivnost (setnja do bolnice) i vidi vraga nakon satipo stvarno novi rezultat i to opet veci ovaj put 5,9  zbunjola meni sad to nikako nije jasno, logicki bi bilo da nakon te setnje i dodatnog gladovanja od sat ipo GuK bude ako ne  isti onda manji? Ako neko ima slicnog iskustva da ovo malo pojasni diabetickom "jednogodisnjaku"  :)

Uvijek nakon gladovanja ili fizičke aktivnosti a da nisi uzeo malo ugljikohidrata ti GUK skoči..jer se otpuste zalihe šećera iz jetre..to je reakcija organizma..meni je uvijek tako i zato moram redovito papati  :)..samo kaj meni puno više skoči..preko 10...a jaaaako teško se spusti
Evidentirano
Dada
Ja znam...

« Odgovor #14 : Utorak 01.Veljača2011 - 09:57* »

ne mora biti samo reakcija na gladovanje...
ja imam iskustvo jutarnjeg rasta šećera - mislim da nisam sama i da smo negdje na forumu to i komentirali - nakon normalnog natašte - bez ikakve veze s gladovanjem ili stresom ili drugim faktorima...
u pitanju su malo kompliciraniji mehanizmi i meni je pomagalo jednostavno davati više inzulina bez obzira na normalne vrijednosti... imala sam dakle takve faze - i obično su mi još uvijek neki dijelovi dana, obično jutro, "osjetljiviji"
ali ti nisi na inzulinu, pa ne znam što ti je činiti, ali uzmi u obzir da nakon izvjesnog dijabetes staža dobiješ i takve enigme za riješiti:-)
Evidentirano

Evidentirano
 Str: [1] 2
  Ispis  

Skoči na:  

Ova web stranica ne sadrži potpune medicinske informacije i sačinjena je kao dodatak, a ne kao zamjena za stručnost, vještinu, znanje i procjenu medicinskog osoblja koje se brine o bolesniku niti kao preporuka za bilo koji određeni program liječenja. Niti jedan bolesnik ne bi smio koristiti informacije sadržane na ovoj web stranici za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenog problema ili bolesti bez konzultacije s kvalificiranim medicinskim osobljem.
Pokreće MySQL Pokreće PHP Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga | Powered by SMF 1.1.16. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.22 sekundi uz 50 upita.