Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga
Utorak 07.Veljača2012 - 20:28* *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Dobrodošli na novi forum Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga.
Ukoliko primjetite probleme u radu foruma, molimo da kontaktirate administratora na email webmaster@zadi.hr
Hvala

Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Dali UZIMATI SAMO Lantus?  (Posjeta: 1799 )
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.
gmilcic
Diabetički učenik

Spol: Ženski

« : Subota 02.Kolovoz2008 - 23:27* »

Evo mene opet.Imam jedno pitanje.
09.06.smo primljeni u bolnicu na 7 dana  zbog prevelikog variranja šećera i mijenjana nam je terapija ( 4X Actrapid i 1X Lantus), nakon izlaska iz bolnice šećeri su nam bili super te nam je doktorica postepeno skidala jedinice dok nismo došli do toga da ne trebamo uzimati ništa.To je trajalo 2.tjedna i šećeri  su bili super.Prije 5 dana kad su počeli opet varirati,čuli smo se sa doktoricom i  rekla nam je da mu samo dajemo  prije obroka actrapid,da još ne bi počela sa lantusom,ali vidim da nema baš prevelikog poboljšanja jer nas neki put šećeri znaju "iznenaditi".
Da li ima ikakve veze što mu šećeri opet variraju bez obzira na actrapid ,i dali mu ipak treba davati lantus navečer?
Da li su ta dva inzulina nekako povezana?Ako dajem actrapid da li moram i lantus,ili ako dajem lantus da li moram i actrapid?Ili može ostati samo na jednoj vrsti inzulina?
Imam još jedno pitanje koje me muči.Ako se inzulini ne daju(kao što je bio naš slučaj u remisiji)da li mogu sniziti šećer samo sa novorapidom (kad nas znaju iznenaditi) ili novorapid ide samo kad je terapija ustanovljena i kad treba korekcija inzulina?To mi nikad nije bilo jasno!!!!!!!!!!!! Malo je zbrkano,jel da?  VELIKI POZDRAV OD ZBUNJENIH
« Zadnja izmjena: Subota 02.Kolovoz2008 - 23:33* gmilcic » Evidentirano

SUGAR IS GOOD!!
Tony
Administrator
Ja znam...

Spol: Muški

Profil WWW
« Odgovor #1 : Nedjelja 03.Kolovoz2008 - 09:10* »

Uf..puno toga je napisano, no pousati cu jedan princip napisati!
NAPOMENA:Ovo nije medicinski stav,ovo je moje misljenje i nikako ne preporucujem eksperimentiranje bez konzultacije s lječnikom!!!
Dakle, prvo i osnovno s inzulinima je to da treba jako dobro znati sto je inzulin!
Dakle inzulin je hormon koji nam omogucuje da secer iz krvotoka ulazi u nase stanice. Bez toga stanice nemogu primati hranu, a mi mozemo imati secer nebu pod oblake.
Drugo i isto tako osnovno je da treba znati kako djeluje inzulin.Ovo nije floskula i trebati ce vam u zivotu kasnije sigurno.
Actrpid,brzodjelujuci inzulin,pocinje djelovati nakon 30-40 minuta, najjace djelovanje je za 2-4 sata, a za 6 sati prestaje.
Lantus jakodugodjelujuci inzulin, pocinje djelovati za 3-6 sati(ovisno o literaturi) i djeluje 24 sata. Zato ga treba davati svaki dan u isto vrijeme.
Novorapid/Humalog je ultrabrzodjelujuci inzulin.Djeluje nakon 15-stak minuta.
Dakle, kada to sve znas onda se lijepo napravi graf koliko koji inzulin djeluje i to kroz dan.
Malo mi je tesko obnjasnjavati a ne i crtati u isto vrijeme, ali nadam se da ces shvatiti.
U taj graf, koji su krivulje djelovanja inzulina, upisuju se vrijednosti GUK-a. Sada vidimo kada treba vise inzulina, kada manje inzulina, da li je dovoljno lantusa, itd.
Jedino na taj nacin se moze odrediti tocna doza.
E sada, to su rezultati kako su bili npr. danas. Sutra je druga prica! Posto nam niti seceri nisu stalno isti, niti nam je svaki dan isti treba ovo ponoviti nekoliko puta, ne nuzno 3 dana za redom, ali unutar recimo tjedan dana.
Nakon tako pomno skupljenih podataka, moze se s relativno sgurnoscu predvidjeti kako ce pojedincu inzulin djelovati, i podesiti dozu.
Za ovakav postupak morate imati "dijabetickog staza" jer zahtjeva dosta priprema, puno mjerenja i neku sigurnost s radom s podacima koje imate.
Savjet:probajte s ljecnikom pricati, jer ako ona kaze da jos netreba Lantus, vjerojatno i netreba. Staviti ce vas kada ce trebati.

A na pitanje jel moze lantus samostalno, evo citat s weba stranica Lantusa:
LANTUS® is not a "stand-alone" diabetes therapy.
LANTUS® insulin works in combination with other diabetes medicines and routines, including a healthy diet and regular exercise.

I zapamtite, Google is my friend! Podaci su dostupni, samo ih treba objediniti i primjeniti.

Nadam se da sam barem malo pomogao.
Evidentirano

:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--
gmilcic
Diabetički učenik

Spol: Ženski

« Odgovor #2 : Ponedjeljak 04.Kolovoz2008 - 20:23* »

Veliko hvala na odgovoru.Sada mi je više jasnije.Od danas smo opet na Lantusu(3J) i prije svakog obroka(1J actrapida).Šta bi mi da nema vas!!!!!!!!!!!!!!
Opet se ja javim kad mi nebude nešto jasno. 
Evidentirano

SUGAR IS GOOD!!
Neprispodobiva
Ja znam...

« Odgovor #3 : Nedjelja 21.Studeni2010 - 05:21* »

Novorapid/Humalog je ultrabrzodjelujuci inzulin.Djeluje nakon 15-stak minuta.

i koliko dugo nakon toga?
koliko pak dugo treba brzim a koliko sporim šećerima da dođu u krv?

ako možda znaš.. angel
Evidentirano
krcko
Ja znam...

« Odgovor #4 : Nedjelja 21.Studeni2010 - 12:04* »

koliko pak dugo treba brzim a koliko sporim šećerima da dođu u krv?

Slican odgovor kao na drugom topicu gdje si pitala koliko inzulina rusi koliko mmola GUKa - ovisi o covjeku i stanju njegove probave :)

Meni najbrze od svega djeluju zasladjene tekucine. Slobodna procjena je da mi secer pocne rasti nakon nekih 15 min. Imaj to na umu kada budes hipo. U tih 15 minuta stigne se natrpati u sebe puno vise nego sto stvarno treba, a onda slijedi roller coaster :visi:
Evidentirano

Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!
Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga

Evidentirano
 Str: [1]
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga | Powered by SMF 1.1.16. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.109 sekundi uz 33 upita.