Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga
Utorak 07.Veljača2012 - 20:25* *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Dobrodošli na novi forum Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga.
Ukoliko primjetite probleme u radu foruma, molimo da kontaktirate administratora na email webmaster@zadi.hr
Hvala

Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: šećeri i ugljikohidrati - navlakuša za nepažljive  (Posjeta: 1129 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Vedran
Ja znam...

Spol: Muški

« : Ponedjeljak 18.Siječanj2010 - 21:18* »

Najviše volim kad se mogu sam sebi nasmijati. To se u pravilu dešava kad mislim! Grin
Tako sam danas vidio lijepu rižu s 0 g šećera!
Lijepo piše!
Evidentirano
Vedran
Ja znam...

Spol: Muški

« Odgovor #1 : Ponedjeljak 18.Siječanj2010 - 21:24* »

Gdje je navlakuša?
Naravno, na boku kutije je druga deklaracija sa podatkom koji se tražio - ugljikohidrati = 76 g na 100 g riže.
Treba gledati i čitati, a ne misliti da se pročitalo! Grin

P.S. Nadam se da se podatak odnosi na suhu, nekuhanu rižu. Ili griješim? Huh?
Evidentirano
cathy
Forumski moderator
Ja znam...

Spol: Ženski

« Odgovor #2 : Utorak 19.Siječanj2010 - 09:46* »

Dobro, za rizu svi znamo u koju skupinu namirnica spada, ali istina je da proizvodjaci hrane love u mutnom, stavljajuci na etiketu ponosne izjave "BEZ SECERA!" i slicno. Pri tome misle na saharozu, koju eto nisu dodali jer su oni good guys i misle na nase zdravlje Grin
A seceri su u stvari skupina spojeva. I naravno, i skrob koji je u rizi prirodno prisutan, takodjer je secer.  
Na etiketama je najbolje gledati sadrzaj ugljikohidrata, ali i tu se mozemo zeznuti, jer i celuloza je ugljikohidrat, samo sto je nama neprobavljiva pa ne dize secer. I sad, ako pod ukupnim sadrzajem UH misle i na celulozu (vlakna) a mi to ne znamo, moze se desiti da si damo vise inzulina nego sto nam stvarno treba i eto problema. Ipak, istina je da u Hr nikad nisam naisla na tako nesto, obicno kad pise UH misli se na skrob&co, dakle ono sto utjece na secer.

Za ovu rizu, mislim da se misli na nekuhanu. Mene su ucili da u 60 g kuhane rize ima 15 g UH.
« Zadnja izmjena: Utorak 19.Siječanj2010 - 09:50* cathy » Evidentirano

krcko
Moderator
Ja znam...

« Odgovor #3 : Utorak 19.Siječanj2010 - 21:05* »

To je kao kad na biljno ulje napisu BEZ KOLESTEROLA Roll Eyes

Brojanje celuluze pod UH bila bi marketinska losa karma. Umjesto toga mogu vatrenim slovima istaknuti da sadrzi BALASTNE TVARI ili nesto tako zdravozvucece.
Evidentirano

Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!
cathy
Forumski moderator
Ja znam...

Spol: Ženski

« Odgovor #4 : Utorak 19.Siječanj2010 - 22:40* »

Da, ali celuloza jest UH, samo što je neprobavljiva. Vidjela sam etikete - ne u Hr - na kojima su je ubacili među UH, da bi onda ispod pisalo "od toga vlakana toliko-i-toliko".  A navodno postoje i slučajevi gdje piše samo ukupna količina UH, ne i raščlanjeno, samo što to ne vidjeh.

Mislim da je fora u tome što se godinama trubilo kako su UH "dobri" u prehrani, za razliku od masnoća, koje su "zle".   
Evidentirano

Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga

Održava i administrira TIM STUDIO

Evidentirano
 Str: [1]
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga | Powered by SMF 1.1.16. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.116 sekundi uz 36 upita.