Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga
Utorak 07.Veljača2012 - 19:40* *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Dobrodošli na novi forum Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga.
Ukoliko primjetite probleme u radu foruma, molimo da kontaktirate administratora na email webmaster@zadi.hr
Hvala

Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: par pitanja o flexpenovima, iglicama ... imam tremu - tek sam došla doma  (Posjeta: 1042 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
mamicaSlatkica
Diabetes junior

« : Ponedjeljak 29.Oľujak2010 - 21:55* »

Dakle, evo mene doma sa mojim inzulinima , flexpenovima za koje prije par dana nisam znala da postoje ...   Grin
U bolnici su mi dali Apidru i Levemira. A doktor je napisao uputu za doma : Novo rapid i Levemir.
Znači kad odem svojoj doktorici ona mi bu to napisala.
Glavna sestra veli da su Apidra i Novorapid skoro isti a kako su Levemir i Novo Rapid od istog proizvođača, bolje da tu kombinaciju koristim.

A moje pitanjce je vezano za nekaj drugo. Dakle, ja sam u bolnici sve fino svladala, zaista sam se trudila i samouvjereno otišla doma. Dobila sve pohvale kak sam fino shvatila.  Grin
Naravno da sam puna nedoumica sam se pravim ...  Tongue ..tak mi je malo lakše  Grin
Ovo nisam pitala - ti flexpenovi - oni imaju ampulu/uložak sa inzulinom od 3 ml ... i to traje neko vrijeme, i onda kad se potroši sve skupa se baci jel tak?
Mislim da je sestra rekla da je to jednokratna stvračica. Znači ne dodaje se nova ampula/uložak ?

Pitanje dva : kak često mijenjate iglice, tj. kolko puta se piknete sa istom? ( ak ne želite reći javno pošaljite mi poruku :mig: )

Isto pitanje i za onaj aparatić kad piknemo prst da izmjerimo guk.

I još samo jedno ( ak postoji već takva tema i odgovor uputite me...):
jel ja dobivam te flexpenove prek hzzo-a, kolka je participacija ak treba participirati..Huh??
...ma valjda bum sutra sve saznala, al u vas stručnjake se isto pouzdajem da ćete mi moć odgovoriti  i odvesti me na pravi put ak trebam kaj tražiti i tak...
Unaprijed hvala svima, već sam jednom rekla - ovaj forum je prava stvar !  :W

Evidentirano
Vedran
Ja znam...

Spol: Muški

« Odgovor #1 : Ponedjeljak 29.Oľujak2010 - 22:47* »

Davor se potrudio i citirao pravilnik koji kaže:

Citat:
1)
Pravilnik "O UVJETIMA I NAČINU OSTVARIVANJA PRAVA NA ORTOPEDSKA I DRUGA POMAGALA" s datumom 13. kolovoza 2007. se nalazi na http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/299165.html
Dio vezan za dijabetes: se nalazi u članku 62. a ono što bih osobno izdvojio je:
*  Imamo pravo na 2 inzulinska injektora (PEN-a) ...
*  imamo pravo na 1000 igala za pen...
*  imamo pravo 750 kom trakica za urin ...
*  imamo pravo na 1000 lanceta ...

Inzulinski injektori te za sad ne zanimaju. Dobivaš flexpenove na doznaku i (ako imaš dopunsko) ništa ne koštaju (kao ni ostali pribor).
Znači, imaš 1000 igala godišnje. Probaj mijenjati dnevno jednu za NovoRapid i jednu za Levemir. Kažu da se igla zatupi nakon cca 3 pikanja. Isto tak ispada da imaš cca 2 lancete dnevno. (I za igle i za lancete sam ostavil rezervu do 1000).
Što se tiće penova, oni su jednokratni. Kad potrošiš - baciš. (u plastiku, pa u biti recikliraš. Tak ljepše zvuči.)
Pogledaj malo po forumu - nismo baš previše revni po pitanju mjenjanja igala. Za lancete smo bili u napasti uvesti "Dan lanceta", na koji bi bili pozvani simbolično promijeniti lancetu...
Budeš to i sama vidla. Čovjek razvije (naročito sa lancetom) poseban odnos povjerenja i duboke povezanosti, pa ti postane vrlo teško rastati se sa vjernim drugom... Grin
« Zadnja izmjena: Ponedjeljak 29.Oľujak2010 - 22:49* Vedran » Evidentirano
krcko
Ja znam...

« Odgovor #2 : Ponedjeljak 29.Oľujak2010 - 23:49* »

Mislim da postoji participacija za pribor i inzulin, ali ne placas je ako imas dopunsko. To ti se sada jako isplati. Godisnji zbroj participacija za inzulin i pribor vec je reda velicine cijene dopunskog, a na ne spominjemo posjete doktoru.

Za igle radim tocno kao sto je napisao Vedran. Dnevno mijenjam na flexpenovima, jednom ili dva puta mjesecno na lancetaru. Naravno obavezno promijenis lancetu ako ides nekom drugom mjeriti secer.
Evidentirano

Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!
mamicaSlatkica
Diabetes junior

« Odgovor #3 : Utorak 30.Oľujak2010 - 09:08* »

Ljudi super ste - hvala na tako brzim odgovorima. I naravno, uvijek me nasmijete ... hehe ... "Dan lanceta"
Evidentirano
Davor
Forumski moderator
Ja znam...

Spol: Muški

Profil WWW
« Odgovor #4 : Utorak 30.Oľujak2010 - 15:28* »

Zgodan ti je ovaj nacin slobodnog pisanja i naglasavanja pitanja, da se covjek lakse snadje. I vidis, lijepo su ti "moji" odgovorili  Roll Eyes
Dok si friska, vjerojatno ces cesce mijenjati igle, kako zivot bude tekao, sve manje. Iako ima nekih kao "krcko", koji to jos uvijek cesto rade :)

Ova anegdota sa razlicitim inzulinima u bolnici i doma, me na prvi pogled podsjeca na mnoge iz onog filma "Glup gluplji"  police  Doduse moguce da doktor preferira Novo zbog nekih drugih malo "materijalinijih " stvari  angel

Takva nepotrebna i nespretna promjena inzulina nije neka sreca zato sto:
Tijelo cesto nekoliko dana "reagira" na promjenu tipa inzulina, stoga budi strpljiva. Takodjer, tocno je da su novorapid i apidra slicni, ali je apidra nesto brza u djelovanju i brze se povlaci. Ako imas stogod viska apidre jos iz bolnice, daj da provjerim tezu :)  (ja na Novorapidu).

Kad sta ima, samo pitaj  :W
« Zadnja izmjena: Utorak 30.Oľujak2010 - 15:30* davor » Evidentirano
mamicaSlatkica
Diabetes junior

« Odgovor #5 : Utorak 30.Oľujak2010 - 23:02* »

I ja mislim da u pozadini izbora inzulina neki novčeki igraju ulogu    angel  ...ali pretpostavljam da su zaista i Apidra i Novorapid - oboje dobri inzulini - glavno da znam da mogu očekivati fazu privikavanja.

Dobila sam danas svoju prvu zalihu u apoteci pa i ja mogu početi sa mijenjanjem iglica ..hehe .. po uzoru na Krcka  Grin  ... a kasnije se malo ulijeniti .... hehe...

Imam osjećaj da mi bu trebalo više trakica za mjerenje guk-a nego iglica ... ja bi se sad najradije pikala i mjerila svakih sat vremena kad sam radoznala da vidim kaj se dešava ...

A danas mi je dan počeo "štreberski" ( mjerim prije, pa 2 sata poslije glavnih obroka): 5,8  - 5,6 .... 6,1  - 4, 8  - dakle doručak i ručak sam izvagala ko od šale ...a onda je počelo:

Kak sam se na 4,8 malo već osjećala smušeno a išla sam u grad malo sam si žešći međuobrok pojela, pokoji ugljikohidratić više jer sam znala da se bum nahodala pa da se nađe ... Grin
Kod doktorice mi je sat nakon međuobroka izmjereno guk 16  Shocked Shocked Shocked
Zatim jesam malo hoduckala po dućanima ..pa je nakon toga već palo do 13 ...  večerica mi je bila malo skromnija, smanjila sam i kruh na pola šnite, možda malo fulala inzulin i HOP - ..... 2 sata nakon večere evo me na GUK 2  Shocked Shocked Shocked Shocked  Bombončić i jogurt me trgli ... evo mene prije sat vremena na finih 5,2 ...sad idem pajkiti .... levemir i jabukica ..i to je valjda to ... Grin :W
Evidentirano
Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga

Evidentirano
 Str: [1]
  Ispis  

Skoči na:  

Održava i administrira TIM STUDIO

Pokreće MySQL Pokreće PHP Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga | Powered by SMF 1.1.16. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.128 sekundi uz 33 upita.