Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga
Subota 04.Veljača2012 - 09:50* *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Dobrodošli na novi forum Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga.
Ukoliko primjetite probleme u radu foruma, molimo da kontaktirate administratora na email webmaster@zadi.hr
Hvala

Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Nesvjesna Hipoglikemija!  (Posjeta: 1280 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Zekat
Tek učim pisati...
**

« : Srijeda 05.Svibanj2010 - 23:57* »

Prije sam hipoglikemiju doživljavo normalno kao i svi ostali, znači slabost, znojenje, drhtanje itd i mogao sam je preduhitrit. Danas više nemogu, odnosno puno teže, jednostavno nema više drhtanja ni znojenja samo odjednom počmem gubit svjest, vjerojatno mozak ostaje bez energije i onda više nisi svestan šta radiš niti donosit racionalne odluke. Kod igranja nogometa odjednom mi se noge ocjeku, sam padnem na koljena, ono neam snage u njima, totalno nekontrolirano al glad uopče ne osjećam.
Tip 1, koristim humalog i humulin N.
Jel imo ko takvih simptoma i o čemu se tu radi?
Evidentirano
Tony
Administrator
Ja znam...

Spol: Muški

Profil WWW
« Odgovor #1 : Četvrtak 06.Svibanj2010 - 06:48* »

Koliko dugo imas dijabetes?
To je inace tzv Hypo unawarnes. Nisi sam.
Ja sam imao par epizode, doduse ne tako naglih, ali sam imao.
Staza dijabetickog imam da bi se i mirovisnko osiguranje posramilo!
Evidentirano

:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--
Zekat
Tek učim pisati...
**

« Odgovor #2 : Četvrtak 06.Svibanj2010 - 07:02* »

Imam 29 god. a diabetes imam neke 4 godine.
Jel ima neki link na Hrvatskom gdje se može nešto pročitat otome?
Evidentirano
Zekat
Tek učim pisati...
**

« Odgovor #3 : Nedjelja 09.Svibanj2010 - 01:05* »

Jel ima koji doktor na ovom forumu il neko ko se kuži  u problematiku gore navedenu?
Evidentirano
cathy
Moderator
Ja znam...

Spol: Ženski

« Odgovor #4 : Nedjelja 09.Svibanj2010 - 09:06* »

Ne znam ima li liječnika na ovom forumu, svi mi pišemo ovdje kao anonimci. Ne sjećam se da se itko predstavio kao liječnik.
Uglavnom razmjenjujemo vlastita iskustva, u principu ne dijelimo jedni drugima savjete.

Postoji stranica na hrvatskom jeziku gdje možeš postaviti pitanje stručnjaku:

http://www.diabetes.com.hr/WebSite/Pages/ask-the-experts.aspx

Žao mi što imaš problema s hipoglikemijama. Meni je pomoglo češće mjerenje i prilagođavanje terapije.
Evidentirano

Berac
Diabetes junior

« Odgovor #5 : Srijeda 14.Srpanj2010 - 15:57* »

I ja sam tako prije isto,a sad kad mi je secer 2.nesto ne osjetim,a ako mi je visok secer onda se osjecam kao da mi je nizak.
Evidentirano

always tell your mommy before you go off somewhere.
Dean_G
Tek učim pisati...
**

« Odgovor #6 : Četvrtak 22.Srpanj2010 - 11:02* »

Bok svima. Opet ja. Malo skacem po thread-ovima pa tu i tamo vidim nesto gdje bi mozda mogao doprinjeti.

Ovo se bas nadovezuje na post koji sam napisao jucer u "koliko mi stete seceri". Nadam se da se ne ljutite ako se dijelom koristim copy/paste metodom.

".......Organizam zrdavog covjeka regulira glukozu putem 2 osnovna mehanizma. Inzulin (beta stanice) i glukagon (alpha stanice). Posto kod dijabetesa beta stanice ne proizvode ili umanjeno proizvode inzulin se taj kompenzira externim dodavanjem. No nazalost stvari nisu tako jednostavne. Naime kod zdrave osobe se, kod hipoglikemije (pomanjkanje secera u krvi - a ne u stanicama) desava sljedece. Kod od prilike 60 mg% potpuno prestaje proizvodnja inzulina i pocinje  izlucivanje glucagona iz alpha stanica koji "natjera" jetru na to da naglo oslobodi svoje rezerve glukoze.
Kako :
Glavni kontrolor je nadbubrezna zljezda koja je posebno dobro opskrbljena krvlju i zaduzena za "hitne" reakcije. Ta zljezda "osjeti" pad secera u sekundama (za razliku tome valja razumjeti da, dok dodje do promjene glucose u stanicama mozga, misica, ... treba u prosjeku 20-tak minuta i zato uglavnom ne dolazi do nikakvih poremecaja). Dakle kad nadbubrezna zljezda registrira pad glukoze ispod ca. 60 mg% ona izlucuje pojacano (Nor)-adrenalin koji zaustavlja proizvodnju inzulina i stimulira proizvodnju glucagona u alpha stanicama sta rezultira ranije spomenutim oslobadjanjem rezervi glukoze iz jetre i time "secer u krvi raste" kao osnovna reakcija samozastite (i to relativno naglo).
U principu samo ca. 1/3 dijabeticara ima problema sa izlucivanjem glukagona i time znaci da kod velike vecine se ta reakcija odvija normalnlo.
Usput receno je taj proces zaduzen za simptomatiku koju dijabeticari obicno nazivaju hipo-simptomima. Naime, hipoglikemija (nizak nivo secera u krvi - ne u stanicama) ne izaziva simptome vec kolicina adrenalina kao posljedica iste, izaziva te simptome. Kada dodje do pomanjkanja glukoze u stanicama (dakle snazna hipoglikemija duza od 20-tak minuta), moze doci do grcenja bljeskova u ocima, motorickih poteskoca,..... i dr. "

Toliko o ranije napisanom.

Sad ima, pored gore navedenog, jos jedna zanimljiva cinjenica. A to je, kako je Tony vec spomenuo, "Hypo unawarnes".

O cemu se radi:
Evo jedan primjer ne vezan za dijabetes (ali itekako za osnovni mehanizam zastite). Zamislite da prvi puta u zivotu stojite na 10-tak metara visokoj stijeni i zelite se natjerati na skok u vodu (po mogucnosti jos na glavu). Kako se osjecate? Tresu se ruke, znojenje, mucnina, .......
Sta smo dobili ako malo razmislimo?  Tzv. "hipo-simptome". Dakle uslijed "opasnosti" dolazi do pojacanog izlucivanja adrenalina i stvaranja spomenutih simptoma.
Da nastavimo sa nasim primjerom. Sta se desava ako ste vec 20-tak puta skocili sa tog mjesta? Najvjerovatnije nista. Nema vise simptoma.
Zasto? Jer tijelo uci. Nakon privikavanja na to skakanje nase tijelo taj dogadjaj vise ne osjeca kao prijetnju i kolicina adrenalina pri svakom skoku pada sve vise.

Dijabetes ?? "Hypo unawarnes"?

U potpunosti ista prica. Hypo unawarnes je rezultat procesa ucenja. Kod jako cestih hipoglikemija nas organizam prestaje smatrati to stanje kao opasnost. To ne znaci da ne reagira nikako na pad glukoze, vec se granica na kojoj dolazi do reakcije sve vise spusta i to kao vrtlog. Sto je ta razina niza to su jace hipoglikemije, koje opet uzrokuju spustanje razinu kontraregulacije i to do granica koje Zekat navodi (ali i gorih).
Dobra fora je da je dokazano da se taj sistem moze koristiti i u obrnutom smislu. Tj. da se "trenira" i ponovno senzibiliziranje organizma na takve dogadjaje. Sa konzekventnim drzanjem secera iznad 70 mg% ili 4 mmol se ta doljnja granica reagiranja moze ponovno podignuti pa se s time najcesce vracaju "voljeni" hipo-simptomi prije nego noge otkazu.

Pozdrav svima  :bye:
Evidentirano
IvanaL
Diabetički učenik

Spol: Ženski

« Odgovor #7 : Četvrtak 26.Kolovoz2010 - 09:06* »

I samoj mi se događa da sve uredno jedem i obavljam kako treba i onda iznenada odjednom samo noge otkazu i nemogu pričati a da ne spominjem glavu kao globus i bolovi za prolupati.... jedan dan je ok drugi dan hipo i nema uopce simptoma dok ne skuzim da se ne mogu dignuti sa stolca ili iz kreveta.... najgore mi je kad djete uspavljujem i ono fino zaspe a ja sam nesposobna ustat iz kreveta nesposobna dozvat muža da mi nije dobro itd.... jako užasan osječaj i upravo o čemu pričate svaki put mi se granica glukoze sve više spušta i svaki put me na sve manjoj i manjoj vrijednosti uhvati hipo pa dokle to ide....
Evidentirano
Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga

Evidentirano
 Str: [1]
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga | Powered by SMF 1.1.16. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.127 sekundi uz 36 upita.