Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga
Subota 04.Veljača2012 - 09:09* *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Dobrodošli na novi forum Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga.
Ukoliko primjetite probleme u radu foruma, molimo da kontaktirate administratora na email webmaster@zadi.hr
Hvala

Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
Ova web stranica ne sadrži potpune medicinske informacije i sačinjena je kao dodatak, a ne kao zamjena za stručnost, vještinu, znanje i procjenu medicinskog osoblja koje se brine o bolesniku niti kao preporuka za bilo koji određeni program liječenja. Niti jedan bolesnik ne bi smio koristiti informacije sadržane na ovoj web stranici za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenog problema ili bolesti bez konzultacije s kvalificiranim medicinskim osobljem.
 Str: [1] 2
  Ispis  
Autor Tema: anamneza- dijabetes i...?  (Posjeta: 1828 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
ana12345
Gost
« : Ponedjeljak 10.Svibanj2010 - 14:10* »

imate li jos kakvih zdravstvenih problema osim dijabetesa?
npr. ja imam usput jos i hashimoto (upalu stitnjace) i hipotireozu.
citala sam negdje kako su te bolesti uzrocno posljedicno povezane.
ima li jos tko ovakvu kombinaciju?
priziva li jedna autoimuna bolest drugu?
meni dosta  :)
Evidentirano
cathy
Moderator
Ja znam...

Spol: Ženski

« Odgovor #1 : Ponedjeljak 10.Svibanj2010 - 14:21* »

Hipotireoza je direktna posljedica Hashimota, to mozes gledati kao jednu bolest (slicno kao sto ne kazemo da imamo dijabetes i hiperglikemiju).

Da, autoimune bolesti ponekad dolaze u klasterima. Koja seksi rijec, klaster... Uglavnom, Hashimoto, koliko znam, nije "komplikacija" dijabetesa kao npr. retinopatija i slicno, nego se hoce javiti uz njega. Njegova pojava nije povezana s regulacijom dijabetesa, kao sto je slucaj npr. kod retinopatije.

Ja imam Hashimota takodjer. Imam i Necrobiosis Lipoidica Diabeticorum. Ovo zvuci jos za*ebanije. Sta jos.... a valjda nista, osim nekih komplikacija, ali za njih otprilike znam kako su zaradjene.

Od autoimunih bolesti koje se "vole" s dijabetesom vrijedi spomenuti jos i celijakiju. To nemam, koliko znam. Ma nemam ziher, simptomi su preuocljivi. Cula sam i za vezu s lupusom, ali cini mi se da je to rjedje (u odnosu na Hashimota uz DM).

Edit: sad sam se sjetila, pa ja pojma nemam jel ova Necrosis-something uopce autoimune etiologije. Mozda i jest, ne da mi se istrazivati.

Tu je takodjer spomenuta.
« Zadnja izmjena: Ponedjeljak 10.Svibanj2010 - 14:28* cathy » Evidentirano

ana12345
Gost
« Odgovor #2 : Ponedjeljak 10.Svibanj2010 - 14:45* »

sta si prije dobila? hashimoto ili dijabetes?
meni se prvo javio hashimoto, 7godina kasnije dijabetes.
nije hashimoto komplikacija dijabetesa, ali meni je fascinantno da autoimune bolesti dolaze tako u paketu.
nisu ista antitjela koja unistavaju stitnjacu onima koja unistavaju gusteracu.
organizam samo sebe unistava i to na vise podrucja.
zasto? mozda imamo autodesktruktivne misli?  :)
Evidentirano
cathy
Moderator
Ja znam...

« Odgovor #3 : Ponedjeljak 10.Svibanj2010 - 15:05* »

Dijabetes sam prvo dobila.

Nekih 7-8-9 godina nakon toga bila sam pozitivna na neka od antitijela vezano za stitnjacu, nemam nalaz, a onda nakon jos 5-6 godina bila sam u hipotireozi.

Ne kuzim se u holisticki pristup zdravlju, pa ne mogu komentirati hipoteze o nevoljenju i pojavi autoimune bolesti. Neki ljudi koji se kuze rekli su mi, vrlo blago, nesto u smislu "ako i jest tako, bit ce bolje ako to prigrlis" (kao karma valjda). Nisam im se obratila za pomoc, radilo se o prijateljskom razgovoru, razmjenjivali smo informacije jedni o drugima.

I sad, kod mene je ovako: negdje duboko u dusi potpuno sam mirna vezano za cinjenicu da imam dijabetes. Nekako su mi splasnuli i strahovi i brige i sve drugo negativno. Tesko mi je to objasniti ovako na brzinu, na javnom forumu.  

Edit: Da ne ispadne da sam si sva super i uravnotezena - pretpostavljam da nisam. Dobro bi mi dosla psihoterapija, i vjerujem da bi imala utjecaja i na moje fizicko zdravlje. Ali dijabetes je tu samo mali dio price, i nije u sredistu. Iako, neke stvari koje proizlaze iz cinjenice da imam dijabetes, svakako jesu odredile moju licnost.
Mogu li se jos vise zapetljati...?   
« Zadnja izmjena: Ponedjeljak 10.Svibanj2010 - 15:13* cathy » Evidentirano

ana12345
Gost
« Odgovor #4 : Ponedjeljak 10.Svibanj2010 - 15:27* »

mene bas taj dio psihofizickog zdravlja zanima.
jer, kad god sam dobila nesto sam u tom periodu zivota bila rastrojena, mogu tocno povuci paralelu sok,stres-i eto mi bolesti.
zanimljivo bi mi bilo napraviti jedan psiholoski profil ljudi koji boluju od autoimunih bolesti.
kao primjerice kad pogledam ljude koji obole od raka- vrlo slicni profili- na van uvijek veseli, a unutar sebe se grizu i brinu.

Evidentirano
cathy
Moderator
Ja znam...

« Odgovor #5 : Ponedjeljak 10.Svibanj2010 - 15:37* »

Mislim da je stres svakako okidac za pojavu bolesti, odnosno narusavanje fizickog zdravlja. I onda naravno pukne prvo najslabije mjesto. E sad, zasto je nekome najslabije mjesto stitnjaca, a nekome drugom koljeno... mislim da je tesko naci odgovor. Svakako ima nesto i u genetici  :mig:

Odnosno, stres je okidac, ali ne mora znaciti da je uzrocnik bolesti.

Sto se malignih bolesti tice, negdje sam naletjela na informaciju, ne znam je li tocna, da se nakon rata u Sarajevu primjetno povecala incidencija malignih bolesti. Jednostavnom logikom stvari: losa prehrana, svakodnevni stresovi za vrijeme opsade oslabili su imunitet i ljudi koji bi inace ostali zdravi, oboljeli su. Naravno, postoje i brojna objasnjenja koja su malo vise metafizicka.

Sto se dijabetesa tice, cinjenica je da obolijevaju i vrlo mala djeca, potpuno zasticena i bezuvjetno voljena, bez razvijene licnosti koja bi stigla ne voljeti samoga sebe. Osim ako opet ne ukljucimo pricu o karmi, ali kao sto rekoh, nisam tu na svom terenu pa ne bih baljezgala.
Evidentirano

krcko
Ja znam...

« Odgovor #6 : Ponedjeljak 10.Svibanj2010 - 16:16* »

nisu ista antitjela koja unistavaju stitnjacu onima koja unistavaju gusteracu.
organizam samo sebe unistava i to na vise podrucja.
zasto? mozda imamo autodesktruktivne misli?  :)

Dubinskom psihoanalizom (potpomognutom citanjem who-dunnit krimica) skuzio sam tko je kod mene krivac. Kljucan je motiv - koji dio tijela ima koristi od toga sto ja imam DM tip 1?

Kao sto znamo stanice trebaju inzulin da bi efikasno koristile glukozu iz krvi. Bez inzulina gladuju. Ali vrijedi li to bas za sve stanice? Iznimka su stanice mozga - one ne trebaju inzulin! Zbog toga ne padamo istog casa u nesvjest kada si zaboravimo dati inzac ili iskljucimo pumpu...

E sad, moj prozdrljivi mozak naravno zeli sto vise glukoze za sebe (tko sljivi ostale organe). Dok je gusteraca radila, desavalo se da se nazderem slatkog, GUK naraste, kad tamo gusteraca pljusne inzulin i pospremi visak u jetru. Mozak ostane kratkih rukava taman kad se ponadao. Stanje je bilo neizdrzivo, nesto se moralo poduzeti!

Tocna kronologija zlocina nije utvrdjena, ali nadjen je krunski dokaz - oruzje kojim je zlocin pocinjen (ICA i IA2 antitijela). Mozak je osudjen na dozivotnu robiju unutar lubanje  Cry

Jel'  ti sad lakse cathy? Vidis da ipak nisi najludja na forumu
Evidentirano

Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!
tanjap
Ja znam...

« Odgovor #7 : Ponedjeljak 10.Svibanj2010 - 20:10* »

U pola svog zivota (15g dijabetesa) nisam navukla komplikacije (kuc-kuc), ali imam dijagnozu "masna jetra". Ne pijem lijekove osim biljnih, ali gastrolog s Rebra (dr. Ostojic) je rekao da moze biti povezano s dijabetesom iako nisam nikad googlala i trazila clanke........
Evidentirano
Dada
Ja znam...

« Odgovor #8 : Ponedjeljak 10.Svibanj2010 - 20:33* »

jeste, neka autodestruktivnost bi mogla biti u pitanju, kad čovjek razmišlja o tim autoimunim poremećajima koji slijede jedan za drugim... ima rasprava o tome, definiranje tih stvari na simboličnoj razini, pa bi tip 1 značio - kod odraslih, naravno - neiskorištenu energiju, nešto što nas je moralo preplaviti bez reda jer nismo dozirali u životu kako treba u smislu kreativnosti... ili neispunjeni ciljevi ili bilo što što bi zahtijevalo ulaganje energije radi ostvarenja neke svrhe... koja se eto raspe jer ne ide stabilnim rukavcima... u tom stilu...

... ja ih imam 3 (autoimune): prvo je došla megaloblastična anemija davno nekad (nedostatak B12, primam ga 1 mjesečno), pa onda po svemu sudeći (kad simptome analiziram unazad) epilepsija, pa onda tip 1... Ne bi čovjek rek'o na meni:-)
S tim da sam čitala da veza između ove vrste anemije /autoimune/ i tipa 1 postoji, kao i s ovim vašim uostalom "dodacima" dijabetesu:-) ne dajte se, ljudi
 :)
Evidentirano
cathy
Moderator
Ja znam...

« Odgovor #9 : Ponedjeljak 10.Svibanj2010 - 20:59* »

Dada, što ti daju, koji oblik B12? Cijanokobalamin, ili hidroksikobalamin, ili metilkobalamin? (ili možda 5'-deoksiadenozilkobalamin, ili je prefiks nešto peto?)

Inače, meni od svih teorija krckova najuvjerljivija. Ali lako je njemu zaključiti da mu je mozak kriv, kad nije plavuša ko ja. :plavuša:
Evidentirano

« Odgovor #9 : Ponedjeljak 10.Svibanj2010 - 20:59* »

Evidentirano
Dada
Ja znam...

« Odgovor #10 : Ponedjeljak 10.Svibanj2010 - 22:02* »

jao, to tvoje nabrajanje mi izgleda kao neka šala, a ne može se reći da nije i zastrašujuće:-)
nećeš vjerovati, ali nemam pojma, nisam nikad pitala, znam samo da su injekcije sa crvenom tekućinom u pitanju, ako ti to nešto znači :)
Evidentirano
cathy
Moderator
Ja znam...

« Odgovor #11 : Ponedjeljak 10.Svibanj2010 - 22:12* »

Ma malo se pravim važna, ne brini

Crveni su svi, zbog kobalamina. Ma nije sigurno deoksiadenozil, on je jako nestabilan. Inače, u tabletama je obično cijanokobalamin. Ali mislim da se u injekcijama daje neka od preostalih formi koje sam nabrojala, ali nisam sigurna koja od njih.

Opet se malo igramo doktora po forumu, neka  Cool
Evidentirano

ana12345
Gost
« Odgovor #12 : Ponedjeljak 10.Svibanj2010 - 23:59* »

cini mi se, bilo bi pametnije da sam pitala ima li tko da ima " samo" dijabetes  :)

krckova teorija je definitivno jedna od zanimljivijih  :)
Evidentirano
Maja
Ja znam...

« Odgovor #13 : Utorak 11.Svibanj2010 - 07:25* »

npr. ja imam usput jos i hashimoto (upalu stitnjace) i hipotireozu.

I ja isto.
Evidentirano

Freedom's Just Another Word for Nothin' Left to Lose
fink_notle
Diabetes junior

« Odgovor #14 : Srijeda 12.Svibanj2010 - 22:16* »

Ima li tko iskustva s polineuropatijom? Koliko je ona ukrotiva dobrom regulacijom tj, znaci li dobra regulacija nuzno stopiranje bolesti?
Evidentirano

Evidentirano
 Str: [1] 2
  Ispis  

Skoči na:  

Ova web stranica ne sadrži potpune medicinske informacije i sačinjena je kao dodatak, a ne kao zamjena za stručnost, vještinu, znanje i procjenu medicinskog osoblja koje se brine o bolesniku niti kao preporuka za bilo koji određeni program liječenja. Niti jedan bolesnik ne bi smio koristiti informacije sadržane na ovoj web stranici za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenog problema ili bolesti bez konzultacije s kvalificiranim medicinskim osobljem.
Pokreće MySQL Pokreće PHP Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga | Powered by SMF 1.1.16. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.286 sekundi uz 52 upita.