Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga
Utorak 07.Veljača2012 - 19:00* *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Dobrodošli na novi forum Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga.
Ukoliko primjetite probleme u radu foruma, molimo da kontaktirate administratora na email webmaster@zadi.hr
Hvala

Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
Ova web stranica ne sadrži potpune medicinske informacije i sačinjena je kao dodatak, a ne kao zamjena za stručnost, vještinu, znanje i procjenu medicinskog osoblja koje se brine o bolesniku niti kao preporuka za bilo koji određeni program liječenja. Niti jedan bolesnik ne bi smio koristiti informacije sadržane na ovoj web stranici za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenog problema ili bolesti bez konzultacije s kvalificiranim medicinskim osobljem.
 Str: 1 [2]
  Ispis  
Autor Tema: Roditelji malih dijabetičara  (Posjeta: 3914 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Andrijana
Tek učim pisati...
**

« Odgovor #15 : Srijeda 28.Srpanj2010 - 15:11* »

OK. Sad mi je malo jasnije kako je sam koncept zamišljen. Određena mu je količina (i kalorijska vrijednost) obroka i količina inzulina za tu vrijednost.
Više ne može pojesti jer mu ne date, manje isto ne može, jer mu date bilo kakvu zamjenu kojoj ne može odoljeti:)
Ali bez obzira na to, kada mu pogledate dnevnik mjerenja, nekoliko dana uzastopno, recimo u 12h (nakon ručka), vidite potpuno različite brojke.

Ispravi me ako sam do sada nešto pogrešno interpretirala!?

Trebalo bi korak po korak, metodično pomicati se prema boljoj kontroli. (Na žalost stav - da li može jesti sladoled, jer ionako su mu šećeri loši - je kontraproduktivan).

Ja bih krenula od prvog jutarnjeg obroka, u 6h. Prije obroka mora imati dobar šećer. Zato kad se probudi prvo izmjerite guk. Ako je između 3,5 i 7 dajete mu Actrapid 1,5
čekate 20minuta i onda mu date da pojede najdraži obrok. Ako je dobro odabrana kalorijska vrijednost hrane, jedinice inzulina i vrijeme čekanja - nakon 1h30min, guk mora biti maksimalno (sad neću biti stroga) do 10,0.
Ako je u startu, čim se probudi, šećer višlji od ovog gore, date mu isto 1,5 Actrapida, ali mjerite svakih 15min i čekate dok se ne spusti na 7. Tada mu date jesti. To čekanje može biti i do 2 sata, pa postoji velika vjerojatnost da mu se to neće svidjeti - nema veze, odustanite za taj dan.

Sutradan ujutro, ponovite proceduru s potpuno istom klopom (vrstom i količinom). Drugi dan bi rezultat trebao (uz sve iste uvjete) biti isti. Znači ako je prvi dan imao nakon obroka 15,5 drugi dan očekujem da bude sličan npr. između 14,0 i 16,0.

Sad dolazi teži dio. Ako je bio iznad 10,0 trebamo povećati inzulin za 0.5; pomaknuti vrijeme za 10min ili smanjiti obrok za (recimo) 3 žlice. Što vam se od toga čini najizvedljivije s obzirom na djetetovu dob i navike?

Evidentirano
Andrijana
Tek učim pisati...
**

« Odgovor #16 : Srijeda 28.Srpanj2010 - 15:28* »

Još nešto. Razmišljala sam o onom problemu da je pen neprecizan i to čak za pola jedinice. Znam da sam prvo rekla da to ignorirate, ali što imate bolju kontrolu nad varijablama, to će vam biti lakše doći do cilja.

Možda imate averziju prema špricama (puno ljudi ima), ALI razmislite o ovom prijedlogu. Raspitajte se za jednokratne igle tj. šprice za inzulin koje imaju doziranje na pola jedinice. Paketić vjerojatno košta par kuna.

Možete za probu, direktno iz ampule koju inače stavljate u pen, navući inzulin, okrenuti iglu prema gore - istisnuti zrak i namjestiti na 1,5 jedinica. Iglu stavite toliko duboko u mišić, koliko i pen-iglu stavljate. Kada izvučete iglu, dobro pogledajte dal je manje inzulina iscurilo nego s penom.

Osobno ih nisam nikada koristila, ali neki ljudi kažu da su preciznije. Budući da ne mogu biti sto posto sigurna - ja bih probala.
Evidentirano
Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga

Održava i administrira TIM STUDIO

Evidentirano
 Str: 1 [2]
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga | Powered by SMF 1.1.16. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.064 sekundi uz 27 upita.