Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga
Subota 04.Veljača2012 - 09:23* *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Dobrodošli na novi forum Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga.
Ukoliko primjetite probleme u radu foruma, molimo da kontaktirate administratora na email webmaster@zadi.hr
Hvala

Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
Ova web stranica ne sadrži potpune medicinske informacije i sačinjena je kao dodatak, a ne kao zamjena za stručnost, vještinu, znanje i procjenu medicinskog osoblja koje se brine o bolesniku niti kao preporuka za bilo koji određeni program liječenja. Niti jedan bolesnik ne bi smio koristiti informacije sadržane na ovoj web stranici za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenog problema ili bolesti bez konzultacije s kvalificiranim medicinskim osobljem.
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Zasto nastaje hipo?  (Posjeta: 382 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
krcko
Ja znam...

« : Srijeda 25.Kolovoz2010 - 23:09* »

U zadnjem ZADI-ju ima zgodan clanak "Zavirimo u ljudsko tijelo". Objasnjava ulogu jetre, gusterace, alfa i beta stanica u regulaciji GUK-a. Tamo pise da se kod DM tipa 1 unistavaju beta stanice, koje proizvode inzulin. Ne pise nista za alfa stanice, koje proizvode glukagon.

Zanima me zasto se zapravo kod dijabeticara javljaju hipoglikemije? Prvi razlog koji mi pada napamet je da se unistavaju i alfa stanice, pa gusteraca ne moze javiti jetri da treba otpustiti glikogen. Drugi razlog mogao bi biti da se zbog manjka inzulina ne stvara dovoljna zaliha glikogena u jetri. Sto je od toga blize istini?

Zasto nam doktori ne mjere aktivnost alfa stanica? Nesto slicno kao mjerenje C-peptida da bi se vidjelo koliko su beta stanice zivahne...
Evidentirano

Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!
cathy
Moderator
Ja znam...

Spol: Ženski

« Odgovor #1 : Srijeda 25.Kolovoz2010 - 23:56* »

Ovako nekako:

http://www.diabetesincontrol.com/index.php?option=com_content&view-article&id=597

Dio koji se odnosi na sudbinu alfa-stanica:
Citat:
"There is an interesting phenomenon that occurs in the islet when beta cells are destroyed. Alpha and delta cell experience hyperplasia, an enlargement of those two cells in the islet. This may result in abnormal functioning for those remaining islets, which may alter threshold for glucagon release. This may be manifested by either allowing elevated levels of glucagon to be released raising blood sugar or by a delayed response to hypoglycemia."

Dakle, dogadja se izmedju ostalog to da alfa stanice, koje vise ne funkcioniraju kako treba, tesko nadvladavaju izazove hipoglikemije izazvane viskom vanjskog inzulina. Takve su hipoglikemije jake i ponekad opasne, za razliku od onih blagih koje se mogu desiti ljudima koji imaju svoj inzulin, ali koji se kod njih nikada ne luci u neprimjerenim kolicinama (dok nase, cesto odokativno doziranje vanjskog inzulina mozemo bez pretjerivanja nazvati "neprimjerenim"). I potpuno zdrave alfa-stanice imale bi problema u toj situaciji.

Inace, nedavno je publiciran clanak u Nature-u, o misevima kod kojih je kemijski izazvano unistavanje beta-stanica (dakle ne autoimunim napadom). Desila se zanimljiva stvar, dio alfa stanica poceo se "pretvarati" u beta, i proces je isao sve do iscjeljenja! Ali, u cijeloj prici nedostaje dio koji se odnosi na autoimuni nastanak dijabetesa, pa je tesko reci sto se stvarno dogadja kod nas.

« Zadnja izmjena: Srijeda 25.Kolovoz2010 - 23:59* cathy » Evidentirano

krcko
Ja znam...

« Odgovor #2 : Petak 27.Kolovoz2010 - 01:24* »

Hvala cathy, izvrstan clanak Kiss Ja nista pametno nisam uspio izguglati. Ovo je podsjetnik koliko popularnoznanstveni tekstovi mogu pojednostavniti stvari... sto se naravno odnosi i na taj clanak Grin Cini mi se da je ipak puno blize "istini", ako tako nesto uopce postoji u medicini.

Ostaje pitanje zasto nam doktori ne mjere glukagon. Pretpostavljam da se kao i za inzulin koncentracija u krvi brzo mijenja, pa jedno mjerenje ne bi puno znacilo.

Jos jedna luda ideja. U clanku se spominju druge uloge inzulina osim regulacije GUK-a:

Citat:
Insulin activates the systems involved in intracellular transport and utilization of amino acids, fatty acids, proteins, and enzymes. It also stimulates cellular metabolism, gene transcription and DNA synthesis.

Mi si ne ustrcavamo pravi humani inzulin nego analoge... jesu li doktori sigurni da modificiranjem inzulina ne utjecu na njegove druge funkcije???
Evidentirano

Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!
cathy
Moderator
Ja znam...

Spol: Ženski

« Odgovor #3 : Petak 27.Kolovoz2010 - 09:05* »

Jos jedna luda ideja. U clanku se spominju druge uloge inzulina osim regulacije GUK-a:

Citat:
Insulin activates the systems involved in intracellular transport and utilization of amino acids, fatty acids, proteins, and enzymes. It also stimulates cellular metabolism, gene transcription and DNA synthesis.

Mi si ne ustrcavamo pravi humani inzulin nego analoge... jesu li doktori sigurni da modificiranjem inzulina ne utjecu na njegove druge funkcije???

Jednakom metodom kojom su saznali za te druge funkcije humanog inzulina, mogu provjeriti rade li i analozi istu stvar.

Evidentirano

Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga

Održava i administrira TIM STUDIO

Evidentirano
 Str: [1]
  Ispis  

Skoči na:  

Održava i administrira TIM STUDIO

Pokreće MySQL Pokreće PHP Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga | Powered by SMF 1.1.16. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.13 sekundi uz 36 upita.