Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga
Subota 04.Veljača2012 - 08:45* *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Dobrodošli na novi forum Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga.
Ukoliko primjetite probleme u radu foruma, molimo da kontaktirate administratora na email webmaster@zadi.hr
Hvala

Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1] 2 3 ... 14
  Ispis  
Autor Tema: Novi inzulin "Levemir"  (Posjeta: 30106 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Desiree
Forumski moderator
Ja znam...

Profil WWW
« : Petak 15.Travanj2005 - 23:33* »

Upravo sam saznala na webu da Novonordiskov inzulin zvan detemir ima komercijalni naziv Levemir i da su njegove prednosti:
-predvidljivi rezulati (u usporedbi sa drugim dugodjelujućim inzulinima)
-poboljšana kontrola dijabetesa (logično :roll: )
-smanjene noćne hipoglikemije
-ne uzrokuje povećanje tjelesne težine
Ovo sve tvrdi NovoNordisk.Ne uspoređuju ga sa Lantusom.

Iz nekih drugih izvora saznajem da bi mogao biti bolji od Lantusa jer:
-ima drukčiju kemijsku strukturu koja mu omogučava sporiju i stabilniju apsorbciju od mjesta uboda.
-u kliničkim istraživanjima nije zabilježeno povećanje tjelesne težine kod ispitanika (kod Lantusa u manjem broju je)

Pen za davanje Levemir-a je FlexPen od NovoNordiska.
Odobren je u Švicarskoj i EU.
Evidentirano

~~ Desiree ~~
Davor
Forumski moderator
Ja znam...

Spol: Muški

Profil WWW
« Odgovor #1 : Subota 16.Travanj2005 - 21:43* »

Nice, nice  Cool

Znam neke u HR koji su u studiji Levemira i prilično su zadovoljni.
Nije loše i to sa HZZO-om (osim što je traje!).
Naime, u slučaju da će Lantus biti na listi dok Levemir završi sa studijom u HR , morati će staviti i Levemir jer bi ih NovoNordisk mogao optuživati za ometanje konkurencije.
Ukoliko (nedajbože) Lantus još ne bude na listi, siguran sam da će stari  mudri lisac (Novonordisk) uspješno dogovoriti dolazak svog inzulina na HZZO listu  :wink: Što će opet opet za posljedicu imati ulazak Lantusa u igru. A ako Lantus i ne uđe, prijeći ćemo na Levemir  :roll:  
Samo mi je žao Aventisa koji jadan sve ovo vrijeme financira solidan broj dijabetičara u HR besplatnim Lantusom (mene npr.  :oops: )
Evidentirano
Desiree
Forumski moderator
Ja znam...

Profil WWW
« Odgovor #2 : Nedjelja 17.Travanj2005 - 16:32* »

Ajde, samo da nećemo morati čekati tako dugo kao za Lantus. :smt038
Evidentirano

~~ Desiree ~~
Markulin
Tek učim pisati...
**

Mogu ja i bolje ...

Profil WWW
« Odgovor #3 : Četvrtak 02.Oľujak2006 - 21:03* »

:oops: Društvo, ja sam upravo dobio u Vuk-u novi inzulin levemir Flexpen kao zamjenu za Lantus, jer koristim Novorapid Flexpen brzi inzulin od Novonordis-ka. Rećeno mi je da će biti ili već je na listi (nisam siguran) i da sada dolazi u ljekarne.
O djelovanju trenutno neznam puno.
Više nakon par tjedana uporabe.
Predlažem novi forum Livemir.
Molio bi one koji ga koriste da nam napišu nešto više o njemu.

Pozdrav!

Markulin
 :idea:  :lol:
Evidentirano

Mijo pl. Markulin, Zagreb
Markulin
Tek učim pisati...
**

Mogu ja i bolje ...

Profil WWW
« Odgovor #4 : Četvrtak 09.Oľujak2006 - 18:31* »

:lol:  Evo našao sam ovaj link na kojem ima nešto o novom inzulinu koji je na novoj listi ljekova "Levemir" - http://emc.medicines.org.uk/emc/assets/c/html/displaydoc.asp?documentid=14584

Ja ga koristim ali za sada nemogu ništa još konkretno napisati više.

POzdrav društvu!

Markulin
Evidentirano

Mark
Tek učim pisati...
**

« Odgovor #5 : Petak 10.Oľujak2006 - 13:42* »

Markulin: tko ti je doktor? (Bjelinski možda?)

Nastavak na Davorovu poruku u ovom threadu:
Činjenica je da je Levemir već na listi iako ga nema još u ljekarnama, a sjetite se što je bilo s Lantusom...
Na nesreću Novo-a, Lantus je ipak ušao na listu prije Levemira i sada se formira kriticna masa ljudi koji koriste Lantus i koji nikako neće prijeći na Levemir, ako se Lantus pokaže imalo dobar za te konkretne dijabetićare.

No, vjerojatno je i Novo dao svoj doprinos kasnijem ulasku Lantusa na listu. Zamislimo što bi tek bilo da se Lantus pojavio prije cca 10 mjeseci. Levemiru bi prilicno vremena trebalo da dodje do pacijenata ma koliko kvalitetan bio. Došao bi eventualno do onih "tromih" pacijenata, onih kojima Lantus ne odgovara i do onih čiji su dijabetolozi na platnoj listi Novo-a.
Evidentirano
Desiree
Forumski moderator
Ja znam...

Profil WWW
« Odgovor #6 : Petak 10.Oľujak2006 - 14:21* »

A gle ja jos uvijek na Insulatardu. :shock:  Dijabetolog mi je rekao da s obzirom da je HbA1c dobar, nema razloga za promjenu.
Nek se svi novi inzulini uvrste na listu pa cu ja onda lijepo birati. :wink:
Evidentirano

~~ Desiree ~~
SuperHrvoje
Forumski moderator
Ja znam...

« Odgovor #7 : Petak 10.Oľujak2006 - 14:31* »

Citat: "Desiree"
A gle ja jos uvijek na Insulatardu. :shock:  Dijabetolog mi je rekao da s obzirom da je HbA1c dobar, nema razloga za promjenu.
Nek se svi novi inzulini uvrste na listu pa cu ja onda lijepo birati. :wink:

I ja sam na insulatardu i sve pet, ja cekam ove sa lantusima hoce li imati kakve nuspojave nakon par godina npr hoce li im narasti rogovi il brada, e tek onda cu i ja na lantus.  :twisted:
btw, meni je insulatard i dalje sasvim zadovoljavajuc. A nes ti ubod manje da predjem na lantus il nesto drugo
Evidentirano
Davor
Forumski moderator
Ja znam...

Profil WWW
« Odgovor #8 : Ponedjeljak 13.Oľujak2006 - 14:32* »

to je definitivno točno. Čemu bušiti dalje, kada si već došao do nafte.
Tko je zadovoljan terapijom i Hba1c-om nema razloga da pokušava nešto novo.

Desiree: kako si uspjela protumaciti da novi inzulini nisu na listi?  :)
Evidentirano
Desiree
Forumski moderator
Ja znam...

Profil WWW
« Odgovor #9 : Ponedjeljak 13.Oľujak2006 - 21:21* »

Ma, mislila sam svi ovi koji su jos u fazi razvoja, znaci nisu uopce na trzistu, a sigurno ih ima.. :lol:
Evidentirano

~~ Desiree ~~
« Odgovor #9 : Ponedjeljak 13.Oľujak2006 - 21:21* »

Evidentirano
Markulin
Tek učim pisati...
**

Mogu ja i bolje ...

Profil WWW
« Odgovor #10 : Utorak 14.Oľujak2006 - 19:16* »

Mark-u : dr. Novak

:(  Svi kod kojih je Guk i prosjek HB dobar nebi trebali prelaziti na nove inzuline, ako im to ne smanjuje broj pikica ili broj inzulina koje koriste.

Ja trenutno još nisam osjetio neke pogodnosti Levemira , a problem mi je povišeni GUk ujutro (koristim ga tek 14 dana). Do sada sam isprobao već 5 različitih inzulina sve od NovoN.
Nadam se da ću i taj jutarnji GUK imati ok.

Slobodno komentirajte ako ste imali slično iskustvo.

Pozdrav !
 :roll:
Evidentirano

Desiree
Forumski moderator
Ja znam...

Profil WWW
« Odgovor #11 : Utorak 14.Oľujak2006 - 20:15* »

Ja sam dosta dugo imala problema s jutarnjim šećerom. Oko 2 god. Budila sam se u 4 u noći i davala si dodatne 2 jedinice Novorapida. Prije 2 mjeseca mi se samo stabiliziralo. Sad si sve dajem normalno i šećer mi je ok ujutro (4 -8 ). Ne znam to objasniti. Sve sam pokušavala da sredim taj jutarnji šećer. Jedno vrijeme sam uspjela s hranom (slabija večera) ali opet ništa. Jedino mi je pomoglo to davanje inzulina oko 4. Dijabetolog mi je rekao da slobodno tako radim, sve dok su mi šećeri ok.
Evidentirano

~~ Desiree ~~
zasto_ja
Ja znam...

« Odgovor #12 : Utorak 21.Oľujak2006 - 20:43* »

I mene je mučio jutranji šećer. Legao bih sa 5-6, ustao se sa 15-16. Grozno j ebilo započeti ujutro sa šećerom 15, poslije bi mi cijeli dan išao naopako. Onda sam se nekoliko dana ustajao po noći svakih sat-dva, mjerio i ispalo je da počne rasti oko 5 sati ujutro. Liječnik mi je rekao da je to "sindrom zore".

Tada sam bio na Insulatardu (2x dnevno) i Humalogu, pa sam se počeo ustajati oko 5 sati ujutro dati dodatnu dozu Humaloga kako bih održao jutarnji šećer u normali. HbA1c je bio savršen uz taj režim, samo sam ja bio mrtav umoran od tog ekstra ranojutarnjeg ustajanja.

Kad je došao Lantus, odmah sam ga prihvatio (kupovao sam ga dok nije išao na recept), i s njim su jutarnji šećeri bili OK bez dodatnog ustajanja u 5 sati.
Evidentirano
Markulin
Tek učim pisati...
**

Mogu ja i bolje ...

Profil WWW
« Odgovor #13 : Srijeda 22.Oľujak2006 - 19:49* »

Meni je još uvjek ujutro povišen, ali ostajem na Levemir-u pa ću vidjeti.
Navodno Levemir dolazi 1.4.06 u prodaju kod nas (iako je na listi od 13.3.06) te će i drugi masovno moći koristi njega ili Lantus.

Za sada mi lječnik nije predlagao da se dižem prije i dajem inzulin nego smo povečali dozu Levemira +4.
Evidentirano

Davor
Forumski moderator
Ja znam...

Profil WWW
« Odgovor #14 : Srijeda 22.Oľujak2006 - 20:10* »

Citat: "Markulin"
Mark-u : dr. Novak
Ja trenutno još nisam osjetio neke pogodnosti Levemira , a problem mi je povišeni GUk ujutro (koristim ga tek 14 dana). Do sada sam isprobao već 5 različitih inzulina sve od NovoN.
Nadam se da ću i taj jutarnji GUK imati ok.

Slobodno komentirajte ako ste imali slično iskustvo.
Pozdrav !
 :roll:

Pa kad već zoveš na komentare  :lol:
Dakle ti patiš od fenomena popularno zvanog "fenomen zore". Prema nekim dijabetolozima, taj fenomen nikako nečeš riješiti sa inzulinima tipa Lantus / Levemir. Ne kažem da se slažem s teorijom, ali ti ju iznosim: Naime, nije do kraja objašnjen fenomen, ali se zna da pred jutro u nekih pacijenata šeceri rastu (možda zato što je tjelo svjesno da će se probuditi pa da će trošiti više energije, pa ju producira i tebi diže šećer).
Ako tako postavimo stvari, inzulin koji ima stalno i ujednaćeno djelovanje ti ne može pomoći. Treba ti inzulin koji ima peekove, tj. stari srednje dugodjelujući inzulin, te je potrebno podesiti uzimanje inzulina navećer tako da njegov peek/vrhunac bude pred jutro kada tvoj GUK pocinje rasti. Drugi naćin je buđenje pred jutro i uzimanje malih količina brzodjelujuceg inzulina.
Pa si ti misli  :shock:
Evidentirano

Evidentirano
 Str: [1] 2 3 ... 14
  Ispis  

Skoči na:  

Održava i administrira TIM STUDIO

Pokreće MySQL Pokreće PHP Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga | Powered by SMF 1.1.16. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.257 sekundi uz 41 upita.