Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga
Subota 04.Veljača2012 - 10:11* *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Dobrodošli na novi forum Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga.
Ukoliko primjetite probleme u radu foruma, molimo da kontaktirate administratora na email webmaster@zadi.hr
Hvala

Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
Ova web stranica ne sadrži potpune medicinske informacije i sačinjena je kao dodatak, a ne kao zamjena za stručnost, vještinu, znanje i procjenu medicinskog osoblja koje se brine o bolesniku niti kao preporuka za bilo koji određeni program liječenja. Niti jedan bolesnik ne bi smio koristiti informacije sadržane na ovoj web stranici za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenog problema ili bolesti bez konzultacije s kvalificiranim medicinskim osobljem.
 Str: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 14
  Ispis  
Autor Tema: Novi inzulin "Levemir"  (Posjeta: 30110 )
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.
tina ri
Ja znam...

Spol: Ženski

« Odgovor #120 : Petak 24.Travanj2009 - 11:48* »

Meni je levemir odličan,nema hipa po noći,u početku sam bila na dve doze,a sada sam na jednoj,navečer 16 jedinica mi najviše odgovara.Šećeri ne padaju ni ne skaču.
Evidentirano
Dada
Ja znam...

« Odgovor #121 : Petak 24.Travanj2009 - 14:08* »

da, izgleda da je stvarno odličan. Evo danas mi je sve izmjereno ok., toliko da ne mogu vjerovati, ali još se moram promatrati i vidjeti, ne usudim se prerano radovati nakon svih problema koje sam imala s Mixtardom.  :)
Evidentirano
Davor
Forumski moderator
Ja znam...

Spol: Muški

Profil WWW
« Odgovor #122 : Petak 22.Svibanj2009 - 14:13* »

1) Od danas bih napokon trebala poceti s Levemirom, i to propisano mi je 24 jedinice navecer, a Actrapid uz obroke. Citajuci vasa iskustva, shvacam da se Levemir uglavnom dijeli u dvije doze, pa mi se iz te perspektive cini da je ovo moje 24 navecer mozda previse, sta mogu ocekivati? Ili nije???
2) Isto tako, vidim da se Levemir kombinira s Novorapidom ako sam dobro shvatila, pa me zanima ima li veze sto je to kod mene Actrapid kao brzodjelujuci, ili je svejedno?

Hej Dado,
1) Levemir kao i ostali inzulini različito dugo djeluje kod različitih osoba. Što znaći da bi tebi mogao funkcionirati 24h iako mislim da šanse nisu velike... S obzirom na to da većinom ne djeluje 24h, prakticira se uzimati ga 2 puta dnevno, obicno u manjim dozama. Mislim da je jako pametno što nisi uzela svih preporučenih 24jedinice inzulina navečer. Očigledno ti je 20tak ili malo manje dovoljno, kako bi ujutro imala dobar GUK. Kada tu dozu utvrdiš (nemoj naprečac), moraš vidjeti što se dešava pred kraj dana, kada ti Levemir možda prestaje djelovati. Ako vidiš da su GUK-ovi previsoki, ja bih na tvome mjestu još malo smanjio večernji Levemir i uzeo ujutro drugu dozu Levemira. Naravno doca je ta koja bi trebala to amenovati. Ako si uvjerena da je u krivu - pokušaj razgovarati, ako TI ne ponudi odgovarajuće argumente, eventualno ju promijeni (ako možeš).

2) Koliko je meni poznato, nije nikakav problem to što ti koristiš Actrapid, a ne Novorapid. Samo je pitanje da li se dovoljno strpiš nakon uzimanja inzulina do obroka? Koliko se sječam, Actrapid dosta sporo djeluje.

Što se tiće normalnog šećera nakon hipoglikemije - BRAVO BRAVO BRAVO!
« Zadnja izmjena: Petak 22.Svibanj2009 - 14:16* davor » Evidentirano
Zaggy-Kr
Tek učim pisati...
**

Ponekad noču kada nema svjetla...............

« Odgovor #123 : Nedjelja 18.Listopad2009 - 10:30* »

Bok slatki narode! Da i ja napišem nešto o sebi! Imam 30 god.a "slatki" sam zadnje 2god.tako da o onim inzulinima od prije neznam ništa(čitao sam vaše postove). Ja koristim LEVEMIR 38jedinica svaki dan u 22h,i NOVORAPID 6-9jedinica 3 puta prije glavnih obroka. Mogu reči da su mi šečeri u dosta dobrom stanju,sve u granicama normale,ima dana kad malo podivljaju al sve u svemu je ok.Napominjem da uz to i ne držim neku pretjeranu dijetu. Zadnjih 3tjedna su malo nestabilni jer sam imao tešku prometnu nesreču,ali kolko vidim opet se i to stabilizira polako. Eto,život je postao puno ozbiljniji,nažalost sa ovom bolešču,al šta se može,možda če biti i za nas nekakvog lijeka da sve to zaboravimo :) ! Pozdrav svima.
Evidentirano
IvanaL
Diabetički učenik

« Odgovor #124 : Srijeda 23.Prosinac2009 - 14:39* »

Hello veselo društvance!
Ja sam od nedavno na Levemiru a do tada bila na Lantusu. Sa Levemirom sam zadovoljna jer su kile napokon počele padati čak 18 kg u nekih 2,5 mj odlično. Sa Lantusomsam čak dobila 8 kg. Hemoglobin je i s prvim i drugim bio zadovoljavajuči a zadnji je čak 6,0 tako da sam prezadovoljna. Imam dvije doze ujutro 16 a navečer 10 jedinica. Uz to ako je potrebno dajem si i Novorapid al to je rijetko možda jednom dnevno i to ujutro da mi pokrije doručak. Za ručak ne jedem ugljikohidrate a večeru mi pokrije ovih 10 jedinica pa je to moj dnevni raspored. Sa Lantusom sam bila na 30 jedinica jednokratno (a prema izračunu na moju donedavnu kilažu trebalo mi je 60 pa sam prebačena na dvije doze Levemira) i naravno Novorapid uz svaki obrok tako da sam ukupno dnevno primala 48 jedinica inzulina. Sada sam na 26 + 4-5 tako da sam zadovoljnija i mršavija odlično se osjećam. Inače imala gestacijski dijabetes posljednja 3 mj trudnoće u Petrovoj priključena na Insulatard i Actrapid (valjda se tako piše) i poslije poroda nije bilo problema međutim 10 mj nakon poroda ponovno dijabetes i to tip 1. Guk natašte 18,2 nakon obroka 23 koma. To je sve posljedica dobivanja 21 kg nakon poroda a u trudnići samo 7 i koje sam izgubila u porodu. Imam pozitivna 2 autoantitjela tako da sam oduvijek i bila tip 1. Uz to sve imam i celijakiju pa ako još netko ima priblem kao i ja molim vas da mi se javite da izmjenimo iskustva oko bezglutenske i dijabetičarske prehrane. Ostajem kod Levemira i točka.
Evidentirano
Davor
Forumski moderator
Ja znam...

Profil WWW
« Odgovor #125 : Srijeda 23.Prosinac2009 - 19:49* »

Zaggy-Kr:
možda nisam u pravu, ali postoji li mogućnost da ti šećeri svake većeri baš i nisu sjajni? Ako je tako, onda si sa tih ogromnih 38  jedinica levemira u jednoj dozi činiš nepravdu... Doduše imaš jedan ubod manje. Ako navecer cesto moras dodavati inzulin kako bi GUK odrzao normalnim, to nije neka sreca. Osim toga tijelo bu puno lakse podnijelo 2x manje doze nego jednom tako veliku. Ima tu nekoliko razloga, o jednom prica i Dr. Bernstein gdje kaze da svako tijelo negativno reagira na stranu supstancu u tijelu. Kolicina te negativne reakcije ovisi i o konkretnoj dozi, bla bla bla.

IvanaL:
u Zagrebackom dijabetickom drustvu (01/4847-429, Ilica 48, www.zadi.hr) dela Ana. Super iskusna mlada cura sa blagodatima kao i u tebe. Zovi tamo pitaj kad radi i sve ce ti reci sto zna. Btw. I ja sišo s Lantusa zbog debljanja :)
Evidentirano
mima1
Tek učim pisati...
**

« Odgovor #126 : Petak 08.Siječanj2010 - 08:34* »

Pozdrav svima,
oprostite malo mi je nespretna komunikacija na forumu (učim). Imam jedno pitanje: ja sam na levemiru i novorapidu.
Levemir: 18 jed. ujutro i 12 navečer, novorapid: 8 -12 jedinica prije obroka zavisi od visine šećera. Te inzuline koristim već cca 4 godine. Problem je u tome da imam visoke skokove šećera nakon obroka. Možda je problem što odmah nakon inzulina Novorapida uzmem obrok, možda bih trebala pričekati? Ili je premalo jedinica Novorapida.
Hvala, pozdrav
Evidentirano
maja-alice
Tek učim pisati...
**

« Odgovor #127 : Subota 16.Siječanj2010 - 12:17* »

imam jedno pitanje...navečer ljizem s dobrim secerom,ali mi je ujutro visok...naprimjer jucer mi je bio malo niži no navečer kada sam išla u krevet bio je dobar no u jutro sam se probudila sa visokim(14)doktor nezna sta da radi da li vi imate ikakav savijet ili znate sto da napravim molim vas oidgovorite Grin
Evidentirano
Vedran
Ja znam...

« Odgovor #128 : Subota 16.Siječanj2010 - 13:33* »

Kakvi su ti noćni šećeri? Možda navečer daš previše pa noću stiže hipo i ujutro evo viška?
Evidentirano
krcko
Ja znam...

« Odgovor #129 : Subota 16.Siječanj2010 - 21:44* »

imam jedno pitanje...navečer ljizem s dobrim secerom,ali mi je ujutro visok...naprimjer jucer mi je bio malo niži no navečer kada sam išla u krevet bio je dobar no u jutro sam se probudila sa visokim(14)doktor nezna sta da radi da li vi imate ikakav savijet ili znate sto da napravim molim vas oidgovorite Grin

Sto napraviti ovisi o mnogim stvarima (koji si tip, jesi li na inzulinu, koji broj cipele nosis itd.). Za pocetak, mogla bi promijeniti doktora za nekog koji ce znati. 14 ti je previse za ujutro.
Evidentirano

Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!
« Odgovor #129 : Subota 16.Siječanj2010 - 21:44* »

Evidentirano
quarterback
Tek učim pisati...
**

« Odgovor #130 : Subota 16.Siječanj2010 - 21:45* »

Pozdrav svima evo još jednog friškog "slatkog" forumaša,zanima me šta napraviti kod zamjene lantusa koji mi je fakat super za levemir
na koji mi organizam jako loše reagira,da li  postoji alternativa a da nije(insulatard).by the way od 2002.imam zaduženu ljubičastu knjižicu na Vuku a pucam se sa novorapidom i da jučer sa lantusom kojeg moram ostavit zbog povezanosti sa tumorima. hvala!  :W
Evidentirano
krcko
Ja znam...

« Odgovor #131 : Subota 16.Siječanj2010 - 22:05* »

zanima me šta napraviti kod zamjene lantusa koji mi je fakat super za levemir
na koji mi organizam jako loše reagira

Sto to tocno znaci?

Nemam puno iskustva jer je Levemir jedini dugodjelujuci kojeg sam koristio, ali mogu napisati kako je kod mene islo privikavanje. Na pocetku sam probao nekoliko rezima - prvo jedna doza, kasnije dvije. Kolicine sam isto mijenjao dok nisam nasao rezim koji mi pase. Gledajuci iz ove perspektive, nisam siguran jesam li stvarno nasao zlatnu kombinaciju ili jednostavno treba neko vrijeme da se tijelo privikne. Sada vise ne primjecujem razliku ako malo promijenim kolicinu.
Evidentirano

Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!
Davor
Forumski moderator
Ja znam...

Profil WWW
« Odgovor #132 : Nedjelja 17.Siječanj2010 - 17:54* »

Ja sam na levemiru i novorapidu. Levemir: 18 jed. ujutro i 12 navečer, novorapid: 8 -12 jedinica prije obroka zavisi od visine šećera.

Te inzuline koristim već cca 4 godine. Problem je u tome da imam visoke skokove šećera nakon obroka. Možda je problem što odmah nakon inzulina Novorapida uzmem obrok, možda bih trebala pričekati? Ili je premalo jedinica Novorapida.
Hvala, pozdrav

Hej mima1,
prvo savjet: kad imas konkretno pitanje, radije otvori novi post, ovako je teze snaci se i uociti ga.

Na prvi pogled, doze inzulina koje koristis mi se cine relativno uobicajene i solidan izbor inzulina (iako, naravno da je sve individualno). Jako dobro razmisljas, vrijeme uzimanja inzulina ima solidan učinak, iako se vecina nas (ukljucujuci mene) toga ne drzi baš. Novorapid je dosta brz inzulin, ali nije bas formula. Ucinak inzulina direktno ovisi i o razini GUK-a. Ako je GUK viši ista količina inzulina će puno slabije djelovati. Ako ranije uzmeš inzulin, guk će sigurno biti niži kada hrana počne djelovati, a time će efikasnost inzulina narasti.

Imaš sreće što tvoj problem vjerojatno nije prekompliciran ukoliko smo sigurni da su GUK-ovi prije obroka OK. Ako jesu, imamo varijablu s ukupno tri nepoznanice: vrijeme uzimanja inzulina, broj jedinica i hrana. Definitivno je veliki zez uzeti previše inzulina odmah prije obroka, te zato doživjeti prvo hiperglikemiju od hrane, pa onda otići u hipo kada inzulin uzme maha. Budi jako pažljiva sa onim što jedeš, ugljikohidrati (kruh, riža, krumpir...) uvelike povećavaju potrebe za inzulinom. Uzmi ga jednom 15-20tak minuta ranije (pazi se hipoglikemije!) i vidi što se dešava nakon jela, pa ga malko povisi ukoliko ne postigneš željeni efekt (1 ili max 2 jedinice!). Ako je  ikako moguće, pokušaj isto pojesti. Naravno, ja sam samo informatičar, a ne doktor!
« Zadnja izmjena: Nedjelja 17.Siječanj2010 - 18:07* davor » Evidentirano
Davor
Forumski moderator
Ja znam...

Profil WWW
« Odgovor #133 : Nedjelja 17.Siječanj2010 - 18:03* »

Zanima me šta napraviti kod zamjene lantusa koji mi je fakat super za levemir na koji mi organizam jako loše reagira, da li  postoji alternativa a da nije(insulatard). By the way od 2002. imam zaduženu ljubičastu knjižicu na Vuku, a pucam se sa novorapidom i da jučer sa lantusom kojeg moram ostavit zbog povezanosti sa tumorima

Miško,
prvo treba malo smanjiti taj "lov na vještice" kad govorimo o Lantusu. Ne moraš ga ostaviti i zbog puno razloga još nije ništa dokazano. Nisam stručnjak, ali jedan od razloga je i taj što za istraživanje vezano za pojavu raka treba proći najmanje 5 godina. Rak ima intervale kada se više pojavljuje i kada se manje pojavljuje, bla nešto, možda će cathy znati. Također, sve je to u domeni "može, a ne mora biti" i ti omjeri/šanse su ipak vrlo vrlo mali. Zbog takvih stvari je dobro koji puta doći na predavanja koja organizira ZDD, gdje vrhunski doktori pričaju o aktualnim temama.

No, kad si već prešao na Levemir, vjerojatno si vec procitao da tijelu treba malo vremena da se "privikne" na novu supstancu s kojom se "pucaš". Stoga intenzivnije mjeri šećere, pamet u glavu i malo strpljenja :) Na zalost mislim da izbora više baš i nemaš, stoga ako nakon nekog vremena, 7-14 dana možda, stvar ne profunkcionira, Lantus vjerojatno nije toliko zlo...
« Zadnja izmjena: Nedjelja 17.Siječanj2010 - 18:12* davor » Evidentirano
IvanaL
Diabetički učenik

« Odgovor #134 : Četvrtak 28.Siječanj2010 - 08:13* »

Slatki moj narode. Već sam pisala da sam sa Lantusa prešla na Levemir i da je prva dva mj bilo odlično međutim sad vrijednosti počele skakati i radila pretrage i neznam šta ne ja sam "zdrava" jedino vrijednosti visoke. I tako u čekaoni kod doktora upustim se u priču sa ženom cca 45 god i veli ona meni da joj je trebalo 6 MJESECI da joj se organizam navikne na Levemir i da si ustali jedinice koje su joj potrebne. Tako ja sada isprobavami kombiniram jer kad vidimujutro na tašte visok šećer (11,12,13) hvata me fobija. Tako sam sada sa 16 j ujutro skočila na 18j Levemira a Novorapid uz svaki obrok 8j a navečer još 14j Levemira a bila na 10j. Sada je donekle u redu. Tako da vam savjetujem a kako je meni dijabetolog savjetovao da nek si povečavam jedinice dok ne vidim da su vrijednosti tijekom cijelog dana u normali. Nadam se da me dobro savjetovao.
Evidentirano

Održava i administrira TIM STUDIO

Evidentirano
 Str: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 14
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga | Powered by SMF 1.1.16. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.205 sekundi uz 45 upita.